Blogger Widgets

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αιχμές Ντούρου κατά Αλογοσκούφη-Παυλόπουλου- Στριφτού για το δάνειο από την Goldman Sachs και κατά Φωτιάδη ...από σπόντα

Αποκαλυπτικός είναι ο δήμαρχος Μενιδίου Σωτήρης Ντούρος, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, όσον αφορά στο δάνειο που έχει πάρει η διοίκηση Στριφτού το 2004 από την Goldman Sachs. 


Χαρακτηρίζει, δε, ως «πολιτική διευκόλυνση προς την τότε διοίκηση του δήμου», τη διοίκηση Στριφτού, από την κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας, φωτογραφίζοντας χωρίς να κατονομάσει τους τότε υπουργούς Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Αλογοσκούφη αντίστοιχα. 

Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, σημειώνει πως από τα 35 εκατ. ευρώ του δανείου στο ταμείο του δήμου «μπήκαν» μόλις τα... 31,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν για πάνω από 2.000 από τη διοίκηση Στριφτού.

 
Για την ιστορία
Η δημοτική Αρχή Φωτιάδη, που εκλέχτηκε το 2006, αναγκάστηκε να απολύσει ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων από τις δημοτικές επιχειρήσεις για να ανασάνει οικονομικά ο δήμος. Πέραν αυτού, η διοίκηση Φωτιάδη προχώρησε και σε καταγγελίες για τη δανειακή σύμβαση με την Goldman Sachs, για τα 3,5 εκατ. ευρώ. Στελέχη του Δήμου Αχαρνών κάνουν λόγο για κρυφές προμήθειες που έλαβαν «μεσολαβητές», πρακτική που δεν επιτρέπεται από τον νόμο για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων από ΟΤΑ. Ακολουθώντας την προσφιλή πρακτική της, η Goldman Sachs «πούλησε» τα δικαιώματα του δανείου στην DEXIA Bank, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι οφειλές του Δήμου Αχαρνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της DEXIA προσέφυγαν στο ΔΝΤ και ανέφεραν ότι ο Δήμος Αχαρνών δεν καταβάλλει τις δόσεις του δανείου.

 
Ντούρος: Κρυφές προμήθειες τα 3,5 εκατ. ευρώ
«Κάποιοι ήθελαν να έχουν πελατειακές σχέσεις με τους δημάρχους... για να τους έχουν φερεφώνά τους», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, σχετικά με το δάνειο των 35 εκατ. ευρώ από την Goldman Sachs. Σημειώνει δε το ύποπτο της υπόθεσης, την απώλεια 3,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό δάνειο, απώλεια που δικαιολογήθηκε ως «έξοδα φακέλου», τη στιγμή που απαγορεύεται από το νόμο οι κρυφές προμήθειες-μεσολαβητές για δανειακές συμβάσεις από ΟΤΑ.

 
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
-Δήμαρχε, πώς σχολιάζεις τις τελευταίες αποκαλύψεις, σχετικά με την παρ' ολίγον εμπλοκή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, εξαιτίας δανείων από δύο δήμους του Λεκανοπεδίου, ανάμεσα στους οποίους και ο δικός σου;

Εγώ δικαιώθηκα για ορισμένα πράγματα. Γιατί τι μπορεί να κρύβει ένα συναφθέν δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, όταν έρχεται μια τράπεζα και κάνει μια συμφωνία χωρίς να γίνει καμιά υποθήκη, ή χωρίς να υπάρξει ούτε μια εκχώρηση από το δήμο, όπως, για παράδειγμα, εκχώρηση δικαιωμάτων από τους ΚΑΠ ή τα έσοδα από τη ΔΕΗ; Αλλά να γίνει η συμφωνία-σύμβαση με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου; Το τελευταίο, δηλαδή το ότι το ελληνικό Δημόσιο μπήκε ως εγγυητής του δανείου, ήταν και αυτό -πιστεύω- που σταμάτησε για λίγο τη διαδικασία. Είδε το ΔΝΤ ότι ως εγγυητής το ελληνικό Δημόσιο ήταν κακοπληρωτής και ζήτησε εξηγήσεις.

-Υπονοείτε κάτι για... διευκολύνσεις από την τότε κεντρική εξουσία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών που ενέκριναν και τη σύναψη του δανείου;

Δε θέλω να προσωποποιήσω καταστάσεις, αλλά σίγουρα κάποιοι είχαν άγχος να δοθεί αυτό το δάνειο στο δήμο. Κάποιοι ήθελαν να έχουν «πελατειακή σχέση» με τους δημάρχους, και αυτό έγινε και στην περίπτωση του Δήμου Αχαρνών. Είναι πολιτική διευκόλυνση προς την τότε διοίκηση του δήμου, γιατί κάποιοι θέλουν τους δημάρχους φερέφωνά τους.

-Πόσα λεφτά μπήκαν, τελικά, στο ταμείο του δήμου;

Αυτό είναι ένα άλλο περίεργο της υπόθεσης. Γιατί από τα 35 εκατ. ευρώ ο δήμος πήρε 31,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ ήταν... έξοδα φακέλου! Μάλιστα, η προηγούμενη διοίκηση Φωτιάδη έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για αυτό το ποσό.

-Πότε αποπληρώνεται το δάνειο και πόσο το ποσό της δόσης;

Το δάνειο αποπληρώνεται σε οκτώ χρόνια. Ο Δήμος Αχαρνών πληρώνει το χρόνο 3,7 εκατ. ευρώ· η επόμενη δόση είναι τα Χριστούγεννα.

-Για ποιους λόγους πάρθηκε αυτό το δάνειο;

Υποτίθεται για εξόφληση παλαιών χρεών και για αναπτυξιακά έργα, αλλά εσείς είδατε καμιά ανάπτυξη στο δήμο; Εγώ όχι.

-Πού χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή;

Για προσλήψεις. Έγιναν πάνω από 2.000 προσλήψεις και τι υπαλλήλους πήραν τόσο ο Στριφτός όσο και ο Φωτιάδης; Πήραν άτεχνους. Μπορείς με άτεχνους να κάνεις ανάπτυξη; Φανταστείτε πως εγώ παρέλαβα το δήμο με συνολικά 1.200 υπαλλήλους, σήμερα έχω 1.048, και από αυτούς οι 46 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και οι 48 απόφοιτοι ΤΕΙ. Από εκεί και πέρα το... χάος!

-Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Κοιτάξτε, εγώ είμαι άνθρωπος που θέλω να εξοφλώ της υποχρεώσεις μου και αυτό κάνω. Αλλά από τότε που ανέλαβα το δημαρχιακό θώκο, εδώ και επτάμισι μήνες, δεν μπορώ να ασχοληθώ τόσο εύκολα με το αύριο, καθώς από το πρωί μέχρι το βράδυ έχω να αντιμετωπίσω καταστάσεις του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό η σύναψη ενός άλλου δανείου, πριν από ενάμιση χρόνο, ύψους 20 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις παλαιότερων ετών. Φανταστείτε πως υπάρχουν οικόπεδα που αγοράστηκαν σε μεγάλη απόσταση από το δημόσιο δρόμο, αλλά εγώ δεν έχω καν τη δυνατότητα να μπω να βάλω μια ταμπέλα «ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ» γιατί δεν έχω τρόπο να περάσω και μου το απαγορεύουν οι γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες.
 
 
 
 Πηγή : aftodioikisi.gr & menidiatis.blogspot.com
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: