Blogger Widgets

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Υπουργείο Παιδείας : Έξη δράσεις για την πρόληψη του καπνίσματος

Τις έξη δράσεις του υπ. Παιδείας για την πρόληψη του καπνίσματος, ενέλυσε ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μ. Κοντογιάννης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, Δευτέρα στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, ενόψει της διεξαγωγής του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω», που διοργανώνει το υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου 2010.





Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο κος Αντ. Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κος Παν. Μπεχράκης, ο καθηγητής κος Ι. Τούντας και ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, κος Σταύρος Μπεσμπέας.

Ο Ειδικός Γραμματέας , αναλύοντας τις δράσεις υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ για την πρόληψη του καπνίσματος είπε τα εξής: εξής:
1. Η πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία γίνεται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας, ενταγμένη στο βασικό άξονα αυτής «Πρόληψη Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών», ο οποίος περιλαμβάνει τα θέματα: Ναρκωτικά, Αλκοόλ και Τσιγάρο (Καπνός). Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος υλοποιήθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.339 προγράμματα  Σχολικών Δραστηριοτήτων  Αγωγής Υγείας, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, με τη συμμετοχή 3.339 σχολικών μονάδων, 82.818 μαθητών και 4.850 εκπαιδευτικών. Από αυτά, τα  498 προγράμματα αφορούσαν στην αποφυγή του Καπνίσματος και πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες με την συμμετοχή 498 εκπαιδευτικών και 15.122 μαθητών. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκαν συνολικά 2.107 προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, με τη συμμετοχή 2.150 σχολικών μονάδων, 38.784 μαθητών και 2.160 εκπαιδευτικών. Από αυτά, τα 209 προγράμματα αφορούσαν την αποφυγή του Καπνίσματος και πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες με την συμμετοχή 209 εκπαιδευτικών και 5.170 μαθητών. 

 2.Τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας θα συνεχιστούν να υλοποιούνται τη σχολική χρονιά 2010-2011 και το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ θα επιδιώξει να αυξηθούν και να διευρυνθούν. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του ζήτησε  από τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να παροτρύνουν τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να υλοποιήσουν Προγράμματα Αγωγής Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα σε Προγράμματα με θέμα την «Πρόληψη του καπνίσματος». Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν τα Προγράμματα αυτά θα συνεργαστούν, μέσω των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, με τις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας.

 3.Επίσης, τη σχολική χρονιά 2010-2011 θα συνεχιστεί η συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών και την Προαγωγή της Υγείας, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής - Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. («Στηρίζομαι στα πόδια μου»), η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία  («Τάξη χωρίς κάπνισμα»), το  Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος («Τσιγάρο; Ευχαριστώ δεν θα πάρω»).

 4.Το σχολικό έτος 2010-2011, στα 801 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης διατίθεται υποχρεωτικά μία διδακτική ώρα για θέματα Αγωγής Υγείας.

 5.Στη γενικότερη προσπάθεια για την πρόληψη και καταπολέμηση του καπνίσματος εντάσσεται και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 19 Μαρτίου 2010 μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Το Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για τον έλεγχο του καπνίσματος, την επιμόρφωση των  εποπτών δημόσιας υγείας,  την συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς, τη διοργάνωση συνεδρίου και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στα σχολεία για τη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης.

6.Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας και του προγράμματος HEART, συμμετέχουμε ως Υπουργείο Παιδείας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω», που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου 2010. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος Ιδιωτικά και Δημόσια σχολεία, τα οποία θα παρουσιάσουν Προγράμματα Αγωγής Υγείας για το Κάπνισμα, με τη συμμετοχή  των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας των Δ/νσεων Εκπ/σης Ν. Αττικής, εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Επίσης, οι σχολικές μονάδες του Ν. Αττικής θα συμπληρώσουν online ερωτηματολόγιο με τίτλο «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» στα πλαίσια έρευνας του Ιδρύματος G. Behrakis.




 Πηγή : esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: