Blogger Widgets

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πολεμικό κλίμα στα πανεπιστήμια

Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο των πρυτάνεων, ενώ η απουσία της Αννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε δυσφορία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στα άκρα, με χαρακτηριστικά ευθείας σύγκρουσης, οδηγείται η «κόντρα» μεταξύ των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή το νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
 
Η απουσία της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου από την 67η Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βόλο, επέτεινε την ήδη πολύ «βαριά» ατμόσφαιρα, καθώς η μοναδική ενημέρωση που είχε η ακαδημαϊκή κοινότητα για το νέο νόμο περιοριζόταν σε διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.

Η ενόχληση στις τάξεις των πρυτάνεων, που αναγκάστηκαν να μετέχουν σε συνεδριάσεις χωρίς να διαθέτουν καθαρή εικόνα για το πραγματικό περιεχόμενο του νόμου, όπως ήταν φυσικό περίσσεψε και δεν έλειψαν οι κατηγορίες για «κρυφή ατζέντα» και «εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Με γραπτή ενημέρωσή της η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνη, ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, αλλά θα παραδώσει σήμερα το σχέδιο νόμου, το οποίο θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Στα «πηγαδάκια» των πρυτάνεων, πάντως, η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αποδόθηκε σε ύπαρξη νομικών κενών και προβλημάτων στο κείμενο.


Απόφαση 

Στην τελική απόφαση της 67ης Συνόδου, οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι εξαντλεί το χρόνο ώστε να επιχειρήσει αλλαγές-εξπρές εν μέσω θέρους, κάνουν λόγο για αλλοίωση της φύσης των σπουδών και χαρακτηρίζουν επιζήμιες για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις ΑΕΙ, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, τη μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για χρηματοδότησή τους και την εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο. Μιλούν για κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας με παύση εκλεγμένων διοικήσεων, παράδοση της διοίκησης σε εξωτερικούς παράγοντες και για κατάργηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οργάνων.

Τρία είναι τα βασικά σημεία σύγκρουσης πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας:

1. Οι καθηγητές διαφωνούν στο Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση. Αντιδρούν στην διοίκηση των πανεπιστημίων ακόμη και από managers εκτός ΑΕΙ και ζητούν αυτοτέλεια. «Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων», αναφέρεται στην απόφαση.

2. Επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόθεση δημιουργίας σχολών διά βίου εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας που οδηγεί σε διπλώματα σπουδών κι όχι σε πτυχία με τη δυνατότητα να καθορίζονται και δίδακτρα. Οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για αλλοίωση της φύσης των σπουδών.

3. Σημείο αιχμής και το θέμα των φοιτητών που ξεπερνούν τα έτη απόκτησης του πτυχίου τους (ν+2), δηλαδή 4 χρόνια συν δύο επιπλέον. Καθηγητές τονίζουν ότι προβλέπεται στο νόμο - πλαίσιο η υποχρέωσης πληρωμής διδάκτρων για τα επιπλέον έτη, κάτι που πάντως, διαψεύδει το υπουργείο.

Ζητούν επίσης αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και αντιδρούν στα σενάρια η χρηματοδότηση να σχετίζεται με τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και την παραγωγικότητα. Η Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών και των θεσμικών οργάνων της Βουλής κι ενδεχομένως να έχει συνάντηση αρχικά με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.

Προσφυγή στα δικαστήρια για να εξεταστεί η αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου προανήγγειλε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Ολα ανοικτά για το άσυλο
Σημείο έντασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενδεχομένως να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Β. Παπάζογλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέμβασης της Αστυνομίας σε περίπτωση που γίνονται έκτροπα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Στην ερώτηση «εάν ο πολίτης καταγγείλει στην Αστυνομία ότι αυτή την ώρα στο χώρο του Πανεπιστημίου γίνονται έκτροπα, η Αστυνομία θα αποφασίσει εάν θα πάει» ο κ. Παπάζογλου απάντησε: «Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία κατά τη γνώμη μου».


Πηγή : Ημερησία





Δεν υπάρχουν σχόλια: