Blogger Widgets

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αντίο Χάρι ...

Λίγο πριν το σινε-φαινόμενο Χάρι Πότερ ρίξει την αυλαία στο πιο επιτυχημένο φραντσάιζ της ιστορίας του κινηματογράφου, ανατρέχουμε σε στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας του.


Mέχρι τότε, βουτάμε στο σύμπαν της ποτερο-μανίας συλλέγοντας ό,τι θα μας λείψει περισσότερα.


Οι σκηνές που ξεχωρίσαμε

Οι οκτώ ταινίες μας κράτησαν συντροφιά συνολικά για 1.178 λεπτά. Πολλά από αυτά ήταν συναρπαστικά, συγκινητικά και περιπετειώδη λεπτά – άλλα όχι τόσο. Για το τελευταίο μέρος του μεγάλου αφιερώματός μας στο φαινόμενο Χάρι Πότερ, επιλέξαμε τις αγαπημένες μας στιγμές από όλες τις ταινίες – δεν είναι απαραίτητα οι πιο εντυπωσιακές ή οι πιο προφανείς, αλλά αυτές που κατά τη γνώμη μας βοήθησαν όλη την σειρά να κάνει ένα βήμα μπροστά και στην πορεία μας έμειναν αξέχαστες.


#1«Η Φιλοσοφική Λίθος»
Μετά από 11 χρόνια δυστυχίας, ο Χάρι λαμβάνει επιτέλους το γράμμα από το Χόγκουαρτς - εκατοντάδες για την ακρίβεια. Οι πεισματάρικες επιστολές, αποφασισμένες να φτάσουν στον Χάρι για να τον πληροφορήσουν ότι είναι μάγος, εισβάλλουν στο ταμπουρωμένο σπίτι των Ντάρσλεϊ ακόμα και από την καμινάδα! Η καλύτερη εισαγωγή στον κόσμο της μαγείας, σε μια θριαμβευτικά γλυκιά σκηνή.


#2 «Η Κάμαρα με τα Μυστικά»
Σνέιπ εναντίον Λόκχαρτ, Ντράκο εναντίον Χάρι: για πρώτη φορά βλέπουμε μια μονομαχία με ξόρκια, αρχάρια κάπως αλλά διασκεδαστική όπως και να'χει. Αν μέχρι να έρθει η στιγμή της, βλέπαμε τις ταινίες ως ανούσιες δίπλα στα βιβλία, σκηνές σαν κι αυτή σίγουρα μας άλλαξαν γνώμη!


#3 «Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν»
Ο Χάρι επιβιβάζεται στο (μαγικό, φυσικά) Λεωφορείο των Ιπποτών και κάνει μια τρελή βόλτα στο Λονδίνο, σταματώντας μόνο για να περάσει αργά αργά μπροστά τους…μια ηλικιωμένη κυρία! Διασκεδαστική, εκτός ελέγχου εισαγωγή της δράσης της τρίτης ταινίας - ο Αλφόνσο Κουαρόν ανήγειλε τον ερχομό του με τον καλύτερο τρόπο.


#4 «Το Κύπελλο της Φωτιάς»
Η τελευταία αποστολή του Τριάθλου Μαγείας βάζει τους διαγωνιζόμενους σε έναν κλειστοφοβικό λαβύρινθο που κρύβει αμέτρητες θανάσιμες παγίδες. Ένα πανέξυπνα χρησιμοποιημένο σκηνικό και η σωστή κινηματογράφησή του μας έδωσαν την ίσως πρώτη πραγματικά τρομακτική σκηνή της σειράς.


#5 «Το Τάγμα του Φοίνικα»
Η γενικευμένη μάχη ανάμεσα στους Θανατοφάγους και το Τάγμα του Φοίνικα: μία σκοτεινή αρένα και θανατηφόρα ξόρκια, άριστα χορογραφημένοι ηθοποιοί και κάμερα, και ένα απότομο, σπαρακτικό τέλος. 


#6 «Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ»
Οι Θανατοφάγοι επιτίθενται σε κεντρική γέφυρα του Λονδίνου (κάτι που αναφέρεται σε μια μόνο γραμμή στο βιβλίο), φέρνοντας τον πόλεμο των μάγων στον κόσμο μας. Πραγματικά τρομακτικοί παραληλλισμοί με τους αιφνιδιασμούς τρομοκρατικών επιθέσεων, μια πανέμορφη οπτικά δίνει βάρος σε ό,τι έπεται.


#7 «Οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος Α'»
Η ιστορία των τριών αδερφών, που ήταν κύριοι των Κλήρων του Θανάτου, σε ένα έξοχα σχεδιασμένο animation μικρού μήκους. Ίσως η πιο τολμηρή καλλιτεχνική πρόταση, που μας έδωσε ένα διαμαντάκι στην καρδιά του πρώτου μέρους της έβδομης ταινίας.


#8 «Οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος Β'»
Ποια άλλη σκηνή θα μπορούσε να είναι; Όλη η καρδιά της ταινίας - ίσως και της σειράς ολόκληρης - χτυπά μέσα στις αναμνήσεις του Σνέιπ, που επιτέλους αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά μυστικά του μυστηριώδους αυτού χαρακτήρα.

Δείτε μερικές από τις παραπάνω στιγμές, καθώς και πολλές άλλες στο παρακάτω βίντεο, που προσπαθεί να χωρέσει βασικές σκηνές και σημαντικές εικόνες από όλες τις ταινίες σε κάτι παραπάνω από πέντε (!) λεπτά. 

Αν και μετά από αυτό, δεν έχετε χορτάσει Χάρι, δείτε το παρακάτω αφιέρωμα στα αντικείμενα που θα μας λείψουν και τις αφίσες που μας ενθουσίασαν.



 

 

Επτά αντικείμενα που θα μας λείψουν

Δείτε από κοντά, μερικά από τα πιο αγαπημένα αντικείμενα του Χάρι Πότερ και μάθετε τα πάντα για τα μικρά μυστικά τους - όπως τα αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα στο Entertainment Weekly ο property master της σειράς, Μπάρι Γουίλκινσον.

Το Κύπελλο του Τριάθλου Μαγείας
Όταν ο Χάρι Πότερ αντικρύζει για πρώτη φορά το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού των μάγων στο «Κύπελο της Φωτιάς», αυτό αναδίδει ένα μυστηριώδες μπλε φως. Όπως πολλά πράγματα στην ταινία, έτσι και αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ειδικών εφέ. Για την ακρίβεια, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε θυμίζει πολύ το τρικ του Χίτσκοκ με το ποτήρι γάλακτος στις «Υποψίες»: «Βάλαμε όντως ένα φως μέσα στο κύπελλο για να λάμψει», είπε ο Γουίλκινσον «και μετά ενισχύσαμε το χρώμα του ψηφιακά».

Η πένα της Ρίτα Σκίτερ
Οι δημοσιογράφοι-φαν του Χάρι Πότερ σίγουρα θυμούνται το υπερ-εργαλείο που έχει στην κατοχή της η κουτσομπόλα δημοσιογράφος του Ημερησίου Προφήτη: μια μαγική πένα η οποία μεταγράφει μόνη της τα λόγια στο χαρτί! «Επιλέξαμε εκατοντάδες πένες από την ίδια εταιρεία σε όλες τις ταινίες», σχολιάζει ο Μπράιαν, «αλλά η πένα της Ρίτα έπρεπε να είναι η πιο εντυπωσιακή. Επιλέξαμε λοιπόν μία από τις πιο φίνες και μακριές που διέθεταν».

Το καπέλο του Ντάμπλντορ
Εάν νομίζετε ότι στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν το μόνο που αλλάζει είναι το ύφος του φραντσάιζ και η σκηνοθεσία, κάνετε λάθος! Ο γηραιός διευθυντής του Χόγκουαρτς Ντάμπλντορ έπρεπε να αλλάξει καπέλο για μια σειρά λόγων - και αυτό έγινε. Μετά τον θάνατο του ηθοποιού Ρίτσαρντ Χάρις, ο Μάικλ Γκάμπον κλήθηκε να τον αντικαταστήσει και μαζί με αυτόν άλλαξε και η γενικότερη περιβολή.


Το Βιβλίο Άμυνας Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες
Κάποια από τα βιβλία της σειράς φτιάχτηκαν επί τούτου από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, ενώ άλλα που κρύβονταν στις βιβλιοθήκες του φόντου ήταν λίγο πιο... πρόχειρα! «Φτιάξαμε χιλιάδες τέτοια αντίτυπα», θυμάται ο Γουίλκινσον. «Και τα περισσότερα φτιάχτηκαν από παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους και πολυστυρένιο».


Το Βιβλίο Άμυνας Ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες (Ανοιχτό)
Οι σελίδες των βιβλίων που περνάνε από την μεγάλη οθόνη για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, χαρίζοντας μια αίσθηση αληθοφάνειας στον θεατή, χρειάστηκαν εκατοντάδες εργατο-ώρες για να πραγματοποιηθούν. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι κάποιες από αυτές τις σελίδες που δημιουργήθηκαν με κόπο και ιδρώτα, δεν εξασφάλισαν ποτέ τα δευτερόλεπτα δημοσιότητάς τους, αφού δεν συμπεριλήφθησαν στις ταινίες.

Το ραβδί του Βόλντεμορτ
Εάν δεν το έχετε δει καλά, προσέξτε το τώρα. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Χάρι Πότερ και ο πιο απεχθής μάγος όλων των εποχών δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα εξίσου κακό ραβδί. Αλλά δεν ήταν ο μόνος με το δικό του σοφιστικέ λουκ: όλοι οι ήρωες της σειράς διαθέτουν τα προσωπικά, ξεχωριστά ραβδιά τους, τα οποία μάλιστα πολύ συχνά έσπαγαν ή χάνονταν. Μετά το πέρας όλων των ταινιών, οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι κατασκευάστηκαν συνολικά γύρω στα 500 με 600 ραβδιά!


Τα γυαλιά του Χάρι Πότερ
Το πιο αναγνωρίσιμο ίσως στοιχείο της αμφίεσης του μικρού μάγου μπορεί να έχει πλέον μετατραπεί για τους νεότερους σε ποπ σύμβολο αλλά οι παλιότεροι (Βρετανοί) μάλλον το θυμούνται από κάπου αλλού. «Είναι τα ίδια γυαλιά που μοίραζε παλιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε παιδιά με προβλήματα όρασης», λέει ο υπεύθυνος της παραγωγής.



Οι αφίσες που μας ενθουσίασαν

Tο Χόγκουαρτς, το μοναδικό πραγματικό σπίτι που γνώρισε ο Χάρι Πότερ, έχει παραδοθεί στις φλόγες. Καπνοί αναδύονται από τους μισογκρεμισμένους πύργους και μαυρίζουν τον ουρανό πάνω από το σχολείο που έχει φιλοξενήσει τόσες και τόσες περιπέτειες του μικρού μάγου. Το μήνυμα είναι ανατριχιαστικά καθαρό: κανείς πια δεν είναι ασφαλής.

Στην πολύχρονη πορεία της σειράς στην μεγάλη οθόνη, οι ιστορίες του Χάρι συνοδεύτηκαν από άφθονο προωθητικό υλικό, που έντυσε εξώφυλλα, κινηματογράφους, στάσεις λεωφορείων, αλλά και ολόκληρες πλευρές κτιρίων. Κι ενώ οι τελικές επίσημες αφίσες δεσμεύονται από την ανάγκη να χωρέσουν όλους τους κεντρικούς ήρωες, αξέχαστες μάς έμειναν οι πιο ιδιαίτερες και προσανατολισμένες στους φαν teaser-αφίσες.


#1 «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»
Η πρώτη αφίσα που κυκλοφόρησε στοχεύει καθαρά στους φαν των βιβλίων – πώς αλλιώς να εξηγηθεί η επιλογή να πρωταγωνιστήσει το γράμμα που προορίζεται για την ντουλάπα κάτω από τις σκάλες (την κρεβατοκάμαρα του Χάρι δηλαδή) για να ενημερώσει τον ένοικό της ότι είναι μάγος, αλλάζοντας την ζωή του για πάντα; Λιτό σχέδιο, που τραβάει όμως την προσοχή, και μία ημερομηνία: 16 Νοεμβρίου 2001- το ταξίδι ξεκινά.




#2 «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά»
Ο πρώτος ολότελα ψηφιακός χαρακτήρας της σειράς, και αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός νέος ήρωας του δεύτερου βιβλίου, έχει την τιμή να είναι στο προσκήνιο της αφίσας που ανήγγειλε την «Κάμαρα με τα μυστικά». Για πρώτη φορά, οι φαν βλέπουν τον Ντόμπι, το ξωτικό που τελικά γίνεται ένας από τους πιο πολύτιμους φίλους και συμμάχους του Χάρι, να περιβάλλεται από δεσμίδες κίτρινου και μπλε, και την ατάκα που μας προετοιμάζει για την περιπέτεια που έρχεται: «Ο Ντόμπι ήρθε να σας προειδοποιήσει, κύριε.»




#3 «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν»
«Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε μαγεία εναντίον αυτού του άνδρα!»: χάρη στην ίσως εξυπνότερη αφίσα που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής, βλέπουμε για πρώτη φορά έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της σειράς, στην πιο τρομακτική του στιγμή. Είναι πλέον γεγονός: ο διαβόητος εγκληματίας Σείριος Μπλακ απέδρασε από την φυλακή Αζκαμπάν και καταζητείται. Ο Χάρι κινδυνεύει – αλλά από ποιον ακριβώς;




#4 «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς»
Με την σιγουριά ότι οι μορφές των ηρώων είναι πια γνωστές, οι δημιουργοί της συγκεκριμένης αφίσας την γεμίζουν ομίχλη και αρκούνται στην σιλουέτα του Ντάνιελ Ράντκλιφ με αθλητική περιβολή και την ατάκα «Έρχονται δύσκολοι καιροί, Χάρι» για να αναφερθούν στον διαγωνισμό-πρόκληση στον οποίο θα συμμετάσχει ο 14χρονος μάγος στην τέταρτη ταινία. Είναι ώρα για το Τρίαθλο Μαγείας!




#5 «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα»
Η επιστροφή του Βόλντεμορτ στη ζωή είναι γεγονός: η πρώτη επίσημη εμφάνισή του σε αφίσα δείχνει την φιδίσια μορφή του να αναδεικνύεται μέσα από το σκοτάδι, έτοιμη για επίθεση. Είναι πλέον ώρα για την πρώτη από μια σειρά μονομαχιών με τον Χάρι, ο οποίος, όπως τον προειδοποιεί η αφίσα, θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει τα πάντα.





#6 «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ»
Στις αποχρώσεις ενός δυσοίωνου πράσινου, η teaser-αφίσα για την προτελευταία ταινία μάς ταξιδεύει στην πιο εφιαλτική τοποθεσία της σειράς, το αφιλόξενο σπήλαιο στο μέσο μιας επικίνδυνης θάλασσας που κρύβει τα φρικιαστικά Inferi, τα πτώματα που ελέγχει η μαύρη μαγεία του Βόλντεμορτ. Ενώ ο Χάρι στέκεται αντιμέτωπος με το μέρος που θα σημάνει την αρχή του τέλους για ακόμα έναν αγαπημένο του άνθρωπο, η αφίσα προειδοποιεί ότι «το κακό έρχεται».






#7 «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος Α'»
«Ένας δρόμος, μία μοίρα, ένας ήρωας»: με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν οι δημιουργοί της αφίσας να αναφερθούν στο μοιραίο ταξίδι του Χάρι, που μπορεί να τελειώσει μόνο με μια τελική μονομαχία με τον Βόλντεμορτ. Ο πρωταγωνιστής της αφίσας είναι αυτήν την φορά ο μυστηριώδης Προστάτης που βοηθά τον Χάρι σε κομβικό σημείο της ταινίας – το σε ποιον ανήκει το ξόρκι που τον δημιούργησε, όμως, είναι μυστικό του δεύτερου μέρους…



#8 «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου - Μέρος Β'»
Πρόσωπο με πρόσωπο το καλό με το κακό: οι δύο θανάσιμοι εχθροί, έτοιμοι για την τελική μάχη, έχουν ανάμεσά τους το Μεγάλο Ραβδί, που μέλλει να καθορίσει τον νικητή, και την προφητική φράση «Όλα τελειώνουν». Το στιγμιότυπο συλλαμβάνει ιδανικά τον πυρήνα της ιστορίας – όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν οδηγούσαν εδώ και μόνο εδώ.





Πηγή : e-go.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: