Blogger Widgets

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: Υποβαθμίζεται η διδασκαλία της Βιολογίας στο «Νέο Λύκειο»

Η διδασκαλία της Βιολογίας στο «Νέο Λύκειο», ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ υποβαθμίζεται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, ενώ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο για το «νέο Λύκειο» και σημειώνει ότι, πρόκειται να εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις της και όλη την επιρροή της ώστε η καταδίκη του μαθήματος της Βιολογίας να μην περάσει.

Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:


Η επίσημη ανακοίνωση των επικείμενων αλλαγών στο Γενικό Λύκειο αιφνιδίασε δυσάρεστα τη κοινότητα των Ελλήνων Βιοεπιστημόνων.

Η διδασκαλία της Βιολογίας στο «Νέο Λύκειο», ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ υποβαθμίζεται, καθώς με τα νέα μέτρα:

 Η διδασκαλία του αντικειμένου της Βιολογίας ως μαθήματος γενικής παιδείας, θα περιοριστεί  στο πλαίσιο ενός μονόωρου μαθήματος στην Α’ Λυκείου (αν και καταργούνται τα μονόωρα), αντί της διδασκαλίας της σε όλους τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου ως μαθήματος Γενικής παιδείας που ισχύει μέχρι τώρα.
  1. Από τη διδασκαλία του, ακόμη και στον κύκλο των μαθημάτων της κατεύθυνσης που έχει συμπεριληφθεί, θα ωφεληθεί μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός μαθητών, δηλαδή ένα μέρος από όσους επιλέξουν σπουδές στις Βιοϊατρικές επιστήμες, αφού μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής αντί της υποχρεωτικής διδασκαλίας της σε όλους τους μαθητές της Θετικής κατεύθυνσης της Γ Λυκείου που ισχύει μέχρι τώρα.
 Αυτές οι επιλογές, μειώνουν σημαντικά τις ώρες της διδασκαλίας της Βιολογίας, σε εποχές που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη:
  • Η κλιματική αλλαγή
  • Η επιδίωξη της αειφορίας
  • Η διατήρηση της βιοποικιλότητας
  • Η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας
  • Η βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση
  • Η επισιτιστική κρίση
  • Η πρόληψη της απερήμωσης,
 επομένως ο μαθητής στερείται την αναγκαία γνώση ώστε να διαμορφώνει υπεύθυνες  για τον εαυτό του, την κοινωνία και το περιβάλλον στάσεις και συμπεριφορές.

Για το λόγο αυτό πρέπει να βρουν αντίθετους, όχι μόνο τους βιολόγους εκπαιδευτικούς αλλά κάθε σκεπτόμενο πολίτη, που αντιλαμβάνεται τα γνωστικά κενά που θα δημιουργήσουν στην εκπαίδευση του μελλοντικού πολίτη και τις συνέπειές τους για την κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον.

 Η Π.Ε.Β. δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο για το «νέο Λύκειο» και δηλώνει ότι, πρόκειται να εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις της και όλη την επιρροή της ώστε η καταδίκη του μαθήματος της Βιολογίας να μην περάσει. 

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων


Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: