Blogger Widgets

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου Σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε χθες στις 16.29 σε υποθαλάσιο χώρο 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου και σε απόσταση 362 νοτιανατολικά της Αθήνας,

Το εστιακό βάθος του σεισμού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διεθνών σεισμολογικών ινστιτούτωνέίναι 68 χιλιόμετρα.


Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Δωδεκάνησα, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Εντρομοι οι κάτοικοι της Καρπάθου πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους. Για αρκετή ώρα παρέμειναν στους δρόμους και στις πλατείες. Όπως έλεγαν εκτός από την ένταση, η δόνηση είχε και διάρκεια.

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση και στη νότια Ρόδο. Λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης πολοί κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μικροζημιές έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Σητείας (τζάμια, πτώση σοβάδων).

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στο Κάιρο, όπου οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα και ορισμένοι βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές. Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Πιθανή αιτία ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας
Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

"Το είχαμε πει από την αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί, όπως της Ιαπωνίας, επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν" είπε ο κ. Μακρόπουλος. "Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται", πρόσθεσε.


Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: