Blogger Widgets

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

“Κατάληψη” στη Νομική από 250 παράνομους μετανάστες

Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού εγκατέστησαν “με το έτσι θέλω” 250 μετανάστες στο χώρο της Νομικής παρά την απόρριψη από την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογου αιτήματος από την Κοσμητεία της Νομικής.
Οι δυο παρατάξεις των φοιτητών αν και στέκονται αλληλέγγυες στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών καταγγέλλουν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι τα μέλη της ΑΡ.ΕΝ. χωρίς καμία άδεια εισέβαλαν στο νέο κτίριο, έσπασαν τις ενδιάμεσες πόρτες και κατέλαβαν το κτίριο της Σόλωνος εγκαθιστώντας στρώματα και λοιπά είδη.

Από αύριο οι μετανάστες θα κάνουν απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Ολοι τους συγκεντρώθηκαν απο διάφορες περιοχές της Ελλάδα όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τον Βόλο, την Σάμο και την Λάρισα.

Γιατροί απο το Ανδρέας Συγγρού στάλθηκαν απο τις αρχές της Πρυτανείας για να ελέγξουν τον χώρο.

 Οι δηλώσεις της υπ. Παιδείας :
«Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία» δήλωσε πριν λίγο η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες και σημείωσε: Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».
 «
Ειδικότερα η δήλωση της υπ. Παιδείας έχει ως εξής;
 "Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες.

Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση".

Κοσμητεία της  Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Αθηνών :
Η Κοσμητεία της  Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Αθηνών , αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτηρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011  λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις για το θέμα της κατάληψης από μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Πρυτανείας «την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου.

Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν  στην απαξίωσή του.

Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους.

Η Κοσμητεία της  Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτηρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011  λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.

Στο διάστημα αυτό οι Αρχές του Πανεπιστημίου θα ασκήσουν την όποια επιρροή  τους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την αποχώρηση των αλλοδαπών από τη Νομική:

Την άμεση αποχώρηση των αλλοδαπών-καταληψιών από τους χώρους της Νομικής Σχολής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , ζητά με ανακοίνωσή του το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης  της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα 
  • Η Πολιτεία δια των Υπουργείων Παιδείας και  Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη παροχή της προστασίας, που αρκετά έγκαιρα είχε ζητηθεί από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ. Για μια ακόμα φορά είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη. Καλείται ο  αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Υφυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, έστω και «κατόπιν εορτής». 
  • Ζητούμε την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους της Νομικής Σχολής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης η όποια προσφορά υπηρεσιών βοήθειας και υποστήριξης από φιλανθρωπικές και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις καθώς και την Εκκλησία θα ήταν πραγματικά αξιέπαινες. 
 Κεντρικό ζητούμενο για μας, τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους αποτελεί η επάνοδος της ΝΟΠΕ σε κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και λοιπής ακαδημαϊκής λειτουργίας στον ταχύτερο  χρόνο.
  • Γεγονότα αυτής της μορφής επαναφέρουν πιεστικά και επιτακτικά το σοβαρότατο πρόβλημα του σεβασμού και της ουσιαστικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους  24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο. Εμπειρίες άλλων χωρών θα πρέπει να μελετηθούν και κάποια στιγμή επιτέλους να δοκιμαστούν. Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων θα θέλαμε να γνωρίζουν ότι θα μας έχουν πάντα συμπαραστάτες σε κάθε τους προσπάθεια στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας των ακαδημαϊκών λειτουργιών. 
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της ΝΟΠΕ. Είμαστε στη διάθεσή τους σε ό,τι θεωρήσουν ότι μπορούμε να τους συνδράμουμε.


Αποφασισμένοι για άδεια παραμονής οι 287 μετανάστες

«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας που ξεκίνησαν από σήμερα Τρίτη, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα, ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για πολιτικά καθοδηγούμενη κατάληψη.

Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης) ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

«Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των 287 απεργών πείνας, χωρίς όμως να το επεκτείνει και στους 460.000 οικονομικούς πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, ή χωρίς ανανεωμένη άδεια παραμονής.

Ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων τόνισε ότι η απόφαση για την κάθοδο σε απεργία πείνας των 287 πάρθηκε με αδιαμεσολάβητο τρόπο και αφορά «την ανάγκη τους να μπορούν να δουλεύουν με ένσημα, να μπορούν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να μπορούν να πεθάνουν σαν άνθρωποι». Πρόσθεσε, δε, ότι «πρόκειται για μία σκληρή απεργία στα όρια της βιολογικής αντοχής» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί δίπλα στους απεργούς.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, χαρακτήρισε την απεργία των μεταναστών «κίνημα, που ζητάει έξοδο από την αφάνεια, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα νομοθετικό κενό, αφού η τελευταία νομιμοποίηση έγινε στις 30/4/2006 και ήταν λειψή, κουτσουρεμένη και υπό προυποθέσεις».

Ο Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών μεταναστών. Σημειώσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες». Είπε ακόμη ότι το ψήφισμα συμπαράστασης υπεγράψαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, διευκρίνησε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτήριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές και επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή.

Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους. Ανέφεραν ακόμη ότι χθες έγινε μία συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας, Άννα Νταλάρα, και ελήφθη η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από την πλευρά του Υπουργείου προτάσεις, καθώς και ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των απεργών και των δικηγόρων τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των οργανώσεων «Απελάστε τον Ρατσισμό», «Κίνηση Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής», η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μαρία Κανελλοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η νεολαία του ΣΥΝ, η αντιεξουσιαστική κίνηση κ.α.

ΚΚΕ: Τραγικό αδιέξοδο

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως «όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.»

Ακόμα επισημαίνει πως η συγκεκριμένη ενέργεια «προσφέρει υπηρεσίες» στην κατεύθυνση κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και καταγγέλλει τις «άθλιες συνθήκες και το τραγικό αδιέξοδο» της ζωής των μεταναστών-προσφύγων.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον φοιτητικό κόσμο «να διεκδικήσει την άμεση λύση του προβλήματος και να προστατεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο» και τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν «από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ.»

 




 Πηγή :newsit, esos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: