Blogger Widgets

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας


Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), συνεδρίασε σήμερα , στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου. Στη διευρυμένη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Παπάζογλου, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Κώστας Σπηλιόπουλος. Οι εργασίες του Συμβουλίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27/11/2010.  

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ η Υπουργός δήλωσε:
Το ΕΣΕΤ συνεχίζει τις εργασίες του. Σήμερα είχε δημόσιες ακροάσεις και συζήτησε παρουσία της Προέδρου των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών της Βουλής.

Το Σαββατοκύριακο το ΕΣΕΤ θα προχωρήσει σε ανοιχτή δημόσια διαδικασία συνεντεύξεων για την επιλογή των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων. Πρόκειται για την πλέον διαυγή και δημοκρατική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ με δημόσιο τρόπο. Το ΕΣΕΤ θα παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και της Βουλής και στη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Έρευνας. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ δήλωσε:
Όποιες προτάσεις έχουμε για τα ερευνητικά προγράμματα, θα επηρεάσουν και την πανεπιστημιακή έρευνα και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψιν.

Παρά τα οικονομικά ζητήματα, υπάρχουν κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να απορροφηθούν και να προγραμματιστούν σωστά με μακροχρόνιο ορίζοντα, ώστε να προσφέρουν αποτελέσματα στο μέλλον και στη βασική Έρευνα και στην εφαρμοσμένη Έρευνα και βέβαια στην οικονομία.

Προτεραιότητά μας είναι η επιλογή διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων. Επίσης, στόχος αυτής της συνεδρίασης είναι ο σχεδιασμός ενός στρατηγικού πλαισίου για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στη χώρα μας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιτυγχάνεται άμεσα. Χρειάζονται πληροφορίες, ενημέρωση, επιμόρφωση. Ο ορίζοντάς μας, όμως, είναι στο εγγύς μέλλον, μήνες και όχι χρόνια.



Πηγή : esos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: