Blogger Widgets

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Civilization V

Ο μετρ του είδους Sid Meier επιστρέφει για ακόμα ένα...turn

Είδος: Turn-Based Strategy
Format: PC
Εκδότης: 2K Games
Ανάπτυξη: Firaxis
Παίκτες: 1 (2-16 online
Απαιτήσεις: 2GB RAM, Επεξεργαστής 1,8 Ghz, Κάρτα γραφικών 256 MB, HD 8 GB
Επίσημο Site: www.civilization5.com/
Κυκλοφορία: 24/9/2010





Το όνομα Civilization παραπέμπει σε ια από τις μακροβιότερες σειρές στην ιστορία του PC gaming. Ξεκινώντας από μια ψηφιακή μορφή ενός πολύπλοκου επιτραπέζιου παιχνιδιού, το πρώτο μέρος της σειράς κυκλοφόρησε το 1991 και σίγουρα ο δημιουργός του Sid Meier δεν φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα την έκταση που θα έπαιρνε το έργο του. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις τίτλοι με αρκετά expansions και δυο spin-offs με τον τίτλο Call to Power (τα οποία ουσιαστικά δεν ανήκουν στην σειρά και είναι κατώτερα σε ποιότητα), καθώς και μια έκδοση για κονσόλες (Revolution). Το Civilization V είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας, αναπτύχθηκε από την Firaxis και βρίσκεται επιτέλους στα χέρια μας προκαλώντας τους fans των Turn-based strategy να χάσουν τον ύπνο τους.

Civilization για...αρχάριους

Σε περίπτωση που δεν έχετε ξανάρθει σε επαφή με κάποιο Civilization, απλά να σας αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής όπου η δράση δεν εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, όπως στα real-time strategy τύπου Starcraft, αλλά οι κινήσεις σας κατανέμονται σε γύρους προτρέποντάς σας να σχεδιάζετε αρχικά την στρατηγική σας και στην συνέχεια να βλέπετε το αποτέλεσμά της. Ξεκινάτε από τα αρχαία χρόνια με έναν πολιτισμό που αριθμεί ελάχιστους κατοίκους και καταλήγετε χιλιάδες χρόνια αργότερα, περνώντας από όλες τις περιόδους της ιστορίας του ανθρώπου. Κάθε γύρος (turn) που παίζετε αντιστοιχεί σε 25 χρόνια εξέλιξης (αρχικά και σε ένα έτος στην συνέχεια) και σε αυτό το διάστημα μπορείτε να δημιουργήσετε κτήρια, να ανακαλύπτετε τεχνολογίες και να έρχεστε σε επαφή με άλλα έθνη, εχθρικά ή φιλικά. Κάθε επιλογή σας μετριέται σε turns μέχρι την εκπλήρωσή της. Σκοπός σας είναι η κατάκτηση του κόσμου, κάτι που μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους που περιγράφονται αναλυτικότερα παρακάτω.




Αν είστε καινούργιοι στο “άθλημα” ή αν είχατε προσπαθήσει στο παρελθόν να παίξετε, αλλά σας τρόμαξε η πληθώρα των πληροφοριών επί της οθόνης, το πλήρωμα του χρόνου έφερε τα πράγματα έτσι και το Civilization V είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναθεωρήσετε. Το interface έχει απλοποιηθεί αρκετά, ώστε να ξέρετε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι πρέπει να κάνετε, χωρίς όμως να σας καθοδηγεί. Το tutorial είναι αρκετά αναλυτικό και χωρίζεται σε πέντε μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε ένα “χεράκι” πριν μπείτε στα βαθιά.

Αν κατά την διάρκεια της δράσης “πελαγώσετε”, μια ομάδα από καταρτισμένους συμβούλους είναι εκεί για να σας βοηθήσει στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε. Το διαδραστικό manual είναι αρκετά βοηθητικό και θα σας κατατοπίσει πλήρως όσον αφορά τις μονάδες, αν και δυστυχώς αυτή τη φορά παρέχεται μόνο σε ψηφιακή μορφή. Κρίμα γιατί το Civ IV είχε το μεγαλύτερο manual που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι (με εξαίρεση τα Flight Sims). Από εκεί και πέρα υπάρχει η Civilopedia, που αποτελεί έναν in-game οδηγό με πληροφορίες και bonuses για όλες τις μονάδες, τα κτήρια και τις τεχνολογίες που θα συναντήσετε.

Ξεκινώντας να έχετε υπόψη πως δεν πρόκειται να βρείτε κάποιο στάνταρ campaign αφού κάθε φορά ουσιαστικά ξεκινάτε μια καινούργια “διαδρομή” στην ιστορία της εξέλιξης ενός πολιτισμού. Βέβαια κάθε “παρτίδα” έχει μεγάλη διάρκεια και ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού σας μπορεί να σας απασχολήσει από 6 μέχρι 16 ώρες. Στο τέλος ακόμα και αν ηττηθείτε, θα ανακαλύψετε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

Πριν από κάθε παιχνίδι μπορείτε να μεταβάλετε κάποιες παραμέτρους. Σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε τον τύπο και το μέγεθος του χάρτη, τον βαθμό δυσκολίας, τον ρυθμό εξέλιξης του παιχνιδιού και φυσικά το έθνος το οποίο θα οδηγήσετε στο θρίαμβο. Αν επιλέξετε το Advanced Setup, μπορείτε να εισάγετε και ειδικούς κανόνες όπως λήξη του παιχνιδιού μετά από το πέρας κάποιου αριθμού γύρων ή να επιλέξετε παιχνίδι χωρίς την ύπαρξη βαρβαρικών φυλών.



 




Δεν υπάρχουν σχόλια: