Blogger Widgets

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκή συνάντηση των Συνηγόρων του Παιδιού

Ευρωπαϊκή συνάντηση των Συνηγόρων του Παιδιού, στην οποία συμμετέχουν έφηβοι σύμβουλοί τους Στις 6-8 Οκτωβρίου 2010 διεξάγεται στο Στρασβούργο η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής συνάντησης αποτελεί η συμμετοχή 40 εφήβων που εκπροσωπούν Ομάδες Εφήβων Συμβούλων από διάφορες χώρες της ηπείρου. 

Οι έφηβοι θα συζητήσουν με τους Συνηγόρους τις προτάσεις τους για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ευρώπη, με την παρουσία και του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thomas Hammarberg. 
 
Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι έφηβοι επικοινώνησαν και συζήτησαν μεταξύ τους για διάφορα θέματα, μέσω ηλεκτρονικού φόρουμ που δημιουργήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί Ομάδα Εφήβων Συμβούλων δίπλα στον Συνήγορο του Παιδιού, έγινε ανταλλαγή απόψεων και διατύπωση θεσμικών προτάσεων, οι οποίες έγιναν αντικείμενο σύνθεσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Στην Ελλάδα, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των εφήβων και στην ακρόαση των απόψεων τους σχετικά με την υλοποίηση της αποστολής του. Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του, η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2009, επεξεργάστηκε τις προτάσεις της σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων και στην οποία επιλέχτηκαν και οι έφηβοι που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Στρασβούργο.
Στη συνάντηση του Στρασβούργου θα συζητηθούν επίσης οι Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για θέματα «Δικαιοσύνης φιλικής στα παιδιά», καθώς και κείμενο συστάσεων για την ενίσχυση του ρόλου των Συνηγόρων του Παιδιού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση απειλεί τις κοινωνικές παροχές και τα κοινωνικά δικαιώματα, προσδοκία του Έλληνα Συνηγόρου είναι μέσα από τον Ευρωπαϊκό διάλογο και τις προτάσεις που θα προκύψουν από αυτήν τη συνάντηση, να διεκδικηθεί αποτελεσματικότερα ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Ελλάδας ε δ ώ.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: