Θέση μάχης λαμβάνουν δάσκαλοι και καθηγητές, προχωρώντας σε 48ωρη απεργία στις 22- 23 Φεβρουαρίου και προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ ξεκίνησε «εκστρατεία» ενημέρωσης για τα αιτήματα του κλάδου, απευθύνοντας ανοιχτές επιστολές σε γονείς και εκπαιδευτικούς, με στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν σε 2,75% επί του ΑΕΠ από 3,1% το 2010 και 3,2% το 2008. Μεγάλη, όμως, ήταν και η μείωση στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ενδεικτικό είναι ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 2010 έγιναν 1.425 διορισμοί καθηγητών από 2.786 το 2009 και 4.321 το 2008. Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ αναφέρει το παράδειγμα καθηγητή με 18 έτη υπηρεσίας: το 2009, οι καθαρές αποδοχές του έφθαναν τα 21.473 ευρώ ενώ το 2010 μειώθηκαν στα 18.937 ευρώ. Στη «λίστα» της ΟΛΜΕ υπάρχουν, ακόμη, στοιχεία που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, τονίζεται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας υπάρχει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ την ώρα που περισσότεροι από 15.000 εκπαιδευτικοί αναμένουν στην «ουρά» το εφάπαξ για χρόνια. Επίσης, στο Μετοχικό Ταμείο υπάρχει έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ από την περικοπή των δώρων και των μερισμάτων κατά 30%.
Η ΟΛΜΕ αναφέρεται αναλυτικά και στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, λέγοντας πως θα οδηγήσουν σε κατάργηση οργανικών θέσεων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε άλλο νομό και περιφέρεια, καθώς και αύξηση στους 30 του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. «Εκατοντάδες σχολεία προτείνεται να συγχωνευθούν και να καταργηθούν» τονίζει η ΟΛΜΕ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη όπου 45 σχολεία οδεύουν προς συγχώνευση και 5 σχολεία για πλήρη κατάργηση.
Οι δάσκαλοι
Την ίδια ώρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία προκειμένου να έχουν διετή μετεκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία προκειμένου να έχουν διετή μετεκπαίδευση.
«Είναι αδιανόητο, σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση, να την αποδυναμώνουμε στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων» τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Πηγή : Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου