Blogger Widgets

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στον αέρα οι Πανελλαδικές. "Ναυάγιο" στη συνάντηση ΟΛΜΕ - Αρβανιτόπουλου (Βίντεο) ** Ακόμα και επιστράτευση εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις


Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε στην ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αποφευχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των Πανελλαδικών.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το επιπλέον δίωρο διδασκαλίας, έχοντας τρεις επιλογές σχολείων εντός της περιφέρειας, που διδάσκουν. Δηλαδή θα διαλέγουν σχολεία και δεν θα μετακινούνται σε πολύ μακρινές περιοχές.
Αν κάποιος όμως δεν προχωρά σε αυτές τις επιλογές, αυτομάτως θα μπορεί να μετατεθεί, όπου επιλέξει το υπουργείο.
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς "να βάλουν πλάτη" σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
"Η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα κατανοήσει την ανάγκη να βρίσκονται στα σχολεία την περίοδο αυτή", πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Αρνητικοί οι εκπαιδευτικοί
Πάντως οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του υπουργείου.
Όπως δήλωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα τους
"Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη" δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι.
Την πρόταση για απεργία έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν οι περισσότεροι συνδικαλιστές στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά από 21 σε 23 ώρες και τις επακόλουθες παρενέργειές της.
Ωστόσο, υπήρξε προβληματισμός και δεν είναι βέβαιο ότι η πρόταση για κινητοποιήσεις θα περάσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η ΟΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί στις 15 Μαΐου από τις τοπικές συνελεύσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ).



Δήλωση Αρβανιτόπουλου από allthewebnews


Ακόμα και επιστράτευση εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις


Αποφασισμένος ακόμα και να τους επιστρατεύσει εκπαιδευτικούς είναι ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που αποφασίσουν να απεργήσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, διαμηνύοντας πως δεν θα αφήσει 100.000 οικογένειες να βρεθούν σε ομηρεία.
Εξήγησε, σύμφωνα με το Έθνος, πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου αλλά θα κάνει παράλληλα ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μαθητών.
"Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας" ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Δεν μπορεί, όπως σημείωνε, κανένας να παίξει με το μέλλον των παιδιών, ούτε η περίοδος των εξετάσεων μπορεί να αποτελέσει πεδίο για τη διεκδίκηση αιτημάτων.
Στο Μαξίμου θα αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και την εισήγηση που θα κάνουν προς τις τοπικές ΕΛΜΕ, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας να συνεχίσει εντατικά τον διάλογο με τους εκπροσώπους τους προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.
Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω σε βασικά θέματα όπως η εβδομαδιαία αύξηση κατά δύο ώρες του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αξιολόγησή τους και η συγχώνευση σχολικών μονάδων.
Πεποίθηση των στελεχών του Μαξίμου είναι πως αν η σύγκρουση οδηγηθεί στα άκρα, τότε και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα συμφωνήσουν στο μέτρο της επιστράτευσης και θα το αποδεχτούν ως αναγκαίο.
Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός, που έχει επιδείξει ανάλογη στάση τόσο απέναντι στους ναυτικούς όσο και έναντι των απεργών στη χαλυβουργία, εκτιμά ότι η κοινωνία επικροτεί την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει και πως στο τέλος οι κερδισμένοι αυτής της σύγκρουσης με τις συντεχνίες θα είναι οι πολίτες.
Όπως τονίζουν άλλωστε στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές εγκαίρως ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της άκριτης υιοθέτησης αιτημάτων και διεκδικήσεων συνδικαλιστικών ομάδων εις βάρος της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πηγή : news247.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: