Blogger Widgets

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Εθελοντισμός με ένα κλικ

Ομάδα νέων έφτιαξε παγκόσμια πλατφόρμα συμμετοχής και αναζήτησης εθελοντών
 
«Δεν έχω νιώσει περισσότερη ενέργεια, δύναμη και πάθος στη ζωή μου όσο ένιωσα εκείνη την ημέρα. Ηταν μια ανυψωτική εμπειρία που θα κουβαλάω για πάντα στην καρδιά μου και που επιβεβαίωσε ότι η επιτυχία είναι πάντοτε ομαδική υπόθεση». Αυτά έγραψε η νεαρή Μαρία Λεοντίου σχετικά με την εμπειρία της ως εθελόντρια στο TEDxAthens 2012 πριν από λίγους μήνες. Χωρίς να το θέλει, περιέγραψε με ακρίβεια και το μυστικό της επιτυχίας πίσω από την GloVo, την παγκόσμια πλατφόρμα εθελοντών, που εμπνεύστηκε και υλοποιεί μια ομάδα φίλων και συμφοιτητών από την Αθήνα.Πώς ξεκίνησε

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Κωσταπάνου Μηλιαρέση, τότε ακόμη φοιτητή της ΑΣΟΕΕ, μετά την εθελοντική συμμετοχή του σε μια εκδήλωση. Ακουγε τους φίλους του να λένε ότι θα ήθελαν κι εκείνοι να ζήσουν την εμπειρία της εθελοντικής εργασίας σε μια μεγάλη διοργάνωση, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Την ίδια στιγμή, γνώριζε ότι πολλοί διοργανωτές έψαχναν τελευταία στιγμή να βρουν εθελοντές για τις εκδηλώσεις τους, με συνέπεια το αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί καμία πλευρά. «Εχοντας εντοπίσει, λοιπόν, το πρόβλημα, θελήσαμε να το επιλύσουμε», αναφέρει στην «Κ» η κ. Αργυρώ Τζιτζή, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας (που απαρτίζουν επίσης οι Αρης Κωνσταντινίδης, Χάρης Νινιός, Χρήστος Παναγιώτου, Γιάννης Τσιμαλής και Αλέξανδρος Αντιμάντο). Κάπως έτσι στήθηκε η GloVo, από τα αρχικά των λέξεων Global Volunteers, Παγκόσμιοι Εθελοντές.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να εγγραφούν ως εθελοντές και να συμμετέχουν σε κάθε είδους διοργανώσεις ανάλογα με την τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους. Ταυτόχρονα, μέσω της ιστοσελίδας glovo.com, διοργανωτές εκδηλώσεων ανά τον κόσμο μπορούν να αναζητήσουν εθελοντές. «Με άλλα λόγια, αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου το κομμάτι των εθελοντών σε μια διοργάνωση, όσον αφορά στην επιλογή, την εκπαίδευση, την προετοιμασία και την επίβλεψη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης».

Αν είχαν αμφιβολία για την προοπτική της ιδέας τους, αυτή διαλύθηκε στον διαγωνισμό Athens Startup Weekend University, που έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ηταν ένας πανελλήνιος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, όπου η GloVo κέρδισε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 48 προτεινόμενες ιδέες.

Ηδη η ομάδα έχει συνεργαστεί με περίπου δέκα διοργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ ήδη φτάνουν προτάσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και από πλευράς υποψήφιων εθελοντών. «Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που η αγορά εργασίας βρίσκεται στη γνωστή κατάσταση, οι νέοι θέλουν όσο ποτέ να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους γεγονότα», εξηγεί η Αργυρώ. «Το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να βρεθούν κοντά σε εστίες επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας, να γνωρίσουν κόσμο, να δικτυωθούν». Οπως αναφέρει, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου εθελοντές έχουν προσληφθεί μετά την εργασία τους σε μια εκδήλωση, όπου ξεδίπλωσαν όλο το ταλέντο και την εργατικότητά τους. Με την ηλικία τους να κυμαίνεται μεταξύ 18-24 ετών, για πολλούς η εθελοντική εργασία είναι η πρώτη «καταχώριση» στο βιογραφικό τους. «Το βλέπουν και σαν εργασιακή εμπειρία, την οποία μπορούν να προσθέσουν στο CV τους. Κάθε τι βοηθάει».

Οπως όμως λέει και ο Βασίλης Μούσκας, εθελοντής στην GloVo, «φροντίστε τους εθελοντές. Ενας χαρούμενος εθελοντής είναι το πιο λαχταριστό κομμάτι κάθε εκδήλωσης. Ενας χαρούμενος εθελοντής κάνει μια επιτυχημένη εκδήλωση».

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: