Blogger Widgets

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η "Αθηνά" τρελάθηκε !

Της Σταυρούλας Κεντιέ

Διαβάζοντας το Σχέδιο "Αθηνά" διαπιστώνω πως κάποιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν αυτή τη χώρα σύμφωνα με το νόμο.

Μελετώντας επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα, αναρωτιέμαι αν ένιωθε ασφαλής μπροστά στα μικρόφωνα, ωραιοποιώντας καταστάσεις που ξέρει προ πολλού ότι θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Η αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη, δε σημαίνει απαραιτήτως και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντιθέτως, προβλέπω υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,  υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης των σχολών από φοιτητές, εκτίναξη της ανεργίας των νέων στα ύψη, και γενικότερη αποδιοργάνωση της κοινωνίας.

Για άλλη μια φορά ένα νέο σχέδιο σκάει σαν βόμβα. Κι αυτό γιατί επιτρέπουμε να είναι στην εξουσία μία κυβέρνηση που στηρίζει την επιτυχία της πορείας της σε ανακοινώσεις!

Ο κ. υπουργός έκανε λόγο για έναν Ακαδημαϊκό Χάρτη "ο οποίος ουσιαστικά παρήγαγε ανέργους".

Αναρωτιέμαι αν σκέφτηκε πριν να κάνει αυτή τη δήλωση, καθώς το νέο σχέδιο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε φοιτητές, καθηγητές και άλλους  που στελεχώνουν τα ήδη υπάρχοντα Τμήματα εν ζωή (δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν ελάχιστους φοιτητές και καλώς θα κλείσουν).

Από τη στιγμή που θα υπάρξει συγχώνευση, πολλοί καθηγητές θα μείνουν στα αζήτητα - πώς θα απορροφηθούν όλοι, όταν χάνονται δεκάδες Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ (κι άλλοι άνεργοι). Οι σχολές λογικά θα πρέπει να είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προκειμένου τα Τμήματα να μην είναι υπεράριθμα και να μπορεί να μεταδοθεί σωστά η Γνώση (αυτή για την οποία τόσο νοιάζονται οι πολιτικοί και -Έλληνες και ξένοι- σύμβουλοι)! Η εξειδίκευση επίσης σε πολλές περιπτώσεις πάει περίπατο. Πολλοί επιχειρηματίες που στήριξαν τις δουλειές τους στον φοιτητόκοσμο, θα πρέπει να παραιτηθούν από τους στόχους τους. Πόλεις και νησιά που είδαν την κινητικότητα στην περιοχή τους να αυξάνεται επειδή - καλώς ή κακώς  - άνοιξε κάποιο Τμήμα στην περιοχή, μένουν με την εφορία να ψάχνει έσοδα... Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αμαλιάδα, Αίγιο , Ναύπακτος , Λευκάδα, Αργοστόλι, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα μένουν χωρίς Τμήματα.

Εν τω μεταξύ, επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμβιβάστηκαν με το να σπουδάσουν σε κάποιο συγκεκριμένο Τμήμα, που δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή, λόγω συγκέντρωσης λιγότερων μορίων, σίγουρα τώρα θα εγκαταλείψουν τις σχολές τους, γιατί πιθανότατα η σύγχυση που θα υπάρξει σε οδηγούς σπουδών , μαθήματα και κατευθύνσεις, θα τους αποσυντονίσει/ αγανακτήσει εντελώς. (Ίσως αυτός είναι και ο στόχος βέβαια, η καλλιέργεια μιας απαίδευτης νεολαίας, αμόρφωτης, χωρίς ευκαιρίες, δυνατότητες, αναζητήσεις και πρωτοβουλίες).


Πολλοί σπουδαστές επίσης θα πρέπει να βρουν νέα σπίτια να νοικιάσουν, και αρκετοί που δεν νοίκιαζαν (είτε επειδή δε χρειάστηκε , είτε λόγω οικονομικής στενότητας) ίσως τώρα αναγκαστούν λόγω της μετακίνησης τους σε άλλες περιοχές. Και μιλάμε σε κάποιες περιπτώσεις για κανονικό ξεριζωμό! 

Βέβαια ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε σήμερα ότι θα μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Θα πρέπει να είναι μάγος για να τα καταφέρει με όλη την αποδιοργάνωση που θα ακολουθήσει της εφαρμογής του σχεδίου Αθηνά.

«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες». Επανέλαβε τη γνωστή ατάκα-καραμέλα ο υπουργός για να μας καθησυχάσει (;) κι εγώ απορώ πόσο σκληρά μπορούν να γίνουν αυτά τα «τεστ χαμένων θυσιών».

Αν λοιπόν, το σχέδιο Αθηνά, δεν είναι μια ακριβή μηχανή παραγωγής ανέργων, τότε τί είναι;

Στη σφαίρα του παραλόγου λοιπόν, πιο λογικό θα έδειχνε ακόμη και το πάγωμα των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να αποφοιτήσουν οι νέοι που είναι ήδη οι σπουδές τους σε εξέλιξη, και μετά να ξεκινήσουν το καινούργιο «πρωτοποριακό» πρόγραμμα με νέα μαγιά . Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, όσο αδύνατον είναι να στεφθεί με επιτυχία και το σχέδιο «Αθηνά» εδώ και τώρα.

ΜΗΝ χτυπάτε όμως άλλο την παιδεία. ΜΗΝ ακρωτηριάζετε τους νέους, που έχουν όνειρα και στόχους. ΜΗΝ σβήνετε το φως στη γνώση και ΜΗΝ τους δείχνετε ευθέως το δρόμο του εξωτερικού. Γιατί, δυστυχώς για εσάς, αγαπητοί πολιτικοί, θα το βρείτε μπροστά σας.

Μέχρι να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που τόσο βιαστικά ανακοινώθηκαν με πολλές ελλείψεις και λάθη, θα είχαν ενημερωθεί οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων με συγγράμματα, θα είχαν εκδοθεί βιβλία για τα ΤΕΙ, θα είχαν εξοπλιστεί τα εργαστήρια και οι εστίες, θα είχαν στελεχωθεί οι γραμματείες, θα είχαν διοριστεί καθηγητές και τα προγράμματα θα κυλούσαν με συνέπεια. 

Ένα μεγάλο κρίμα και μόνο για όσους βαφτίζουν την παρακμή «ανάπτυξη» προκειμένου να ακουστούν αρεστοί και να επηρεάσουν τους πολίτες που δεν ξέρουν τι… ανακοίνωση τους επιφυλάσσει η επόμενη στιγμή. Κρίμα, γιατί στο παράλληλο σύμπαν που ζούνε κάθε "λύση" τους είναι πρόβλημα.


 Πηγή : mediasoup.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: