Blogger Widgets

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στείλω το παιδί μου μουσική;

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)
 
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στείλω το παιδί μου μουσική; Αυτό είναι ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονέων, ακόμη κι όταν το παιδί τους είναι μόλις μηνών! Μερικοί πιστεύουν ότι η μουσική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει με το που γεννιέται το παιδί, ενώ άλλοι πιστεύουν πως δε πρέπει να φορτώνουμε τα παιδιά με υπερβολικά πολλές δραστηριότητες. Οπότε ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία;


Οι θετικές επιδράσεις της πρώιμης μουσικής εκπαίδευσης στα παιδιά δε χωρούν πλέον αμφισβήτηση. Η μουσική εξισορροπεί με «μαγικό» τρόπο τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε μικρούς και μεγάλους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η μουσική εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο έξυπνα, πιο ισορροπημένα και πιο κοινωνικά. Το παιδί σας δε χρειάζεται απαραίτητα να γίνει δεξιοτέχνης μουσικός για να δρέψει αυτά τα οφέλη! Και μόνο το να λαμβάνει μαθήματα μουσικής είναι αρκετό.

Η απάντησή μου στο ερώτημα πότε να στείλετε το παιδί σας σε μαθήματα μουσικής είναι: Να το στείλετε όταν το ζητήσει το ίδιο.

Για να είναι σε θέση να αναπτύξει και να φανερώσει το παιδί σας το μουσικό του ταλέντο, θα πρέπει να ξέρετε πώς να δημιουργήσετε ένα μουσικό περιβάλλον, που να το βοηθάει στις «μουσικές του ανακαλύψεις». Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό, καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιους που γνωρίζουν. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου σαφώς και έχουν τόνους υλικού να μοιραστούν μαζί σας.

Θα πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό πως παρότι το να στέλνετε το παιδί σας στο μάθημα μουσικής 1-2 φορές τη βδομάδα είναι υπέροχο, όμως δεν είναι αρκετό. Γιατί; Ας υποθέσουμε ότι το νεογέννητό σας ακούει ανθρώπινες ομιλίες 1-2 φορές τη βδομάδα από 30-45 λεπτά. Πιστεύετε πως είναι αρκετό για να αρχίσει να μιλάει; Το ίδιο ισχύει και για την κατανόηση της μουσικής! Συμπληρωματικά με τα μαθήματα, το παιδί σας θα πρέπει να ακούει μουσική καθημερινά και οι γονείς πρέπει να βοηθούν το παιδί να εμπλουτίσει την προσωπική του «βιβλιοθήκη» από μουσικά ερεθίσματα. Βοηθήστε το μουσικό ταλέντο του παιδιού σας να ανθίσει με το να νοιάζεστε γι’ αυτό και να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες του.

Σε περίπτωση όμως που το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, μη το πιέζετε. Αφήστε το να το ζητήσει από μόνο του. Κι όταν το κάνει, ενεργήστε ταχύτατα! Δώστε του ότι χρειάζεται και ενθαρρύνετέ το.

Ποια είναι συνήθως η ηλικία κατά την οποία τα παιδιά ελκύονται από τα μουσικά όργανα και θέλουν κι αυτά να μάθουν να παίζουν; Δε μπορεί κανείς να απαντήσει δίνοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό, καθότι το ενδιαφέρον του κάθε παιδιού για τη μουσική εξαρτάται από το περιβάλλον που εσείς (μητέρα και πατέρας) του δημιουργείτε. Τελικά ανάγεται στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί. Ένα όμως είναι βέβαιο: Όσο αυξάνονται οι μουσικές ικανότητες του παιδιού (που είναι στο χέρι σας να συμβεί), βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του και τα πηγαίνει και καλύτερα στο σχολείο.

Μερικοί ίσως να με ρωτήσετε: «Και τι γίνεται στην περίπτωση που αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε τη μουσική εκπαίδευση του παιδιού μας, παρόλο που το ίδιο δείχνει έτοιμο για κάτι τέτοιο;» Η απάντηση είναι σαφής: «Αν δεν κόψετε το ώριμο φρούτο από το δένδρο όσο είναι ο καιρός του, απλά θα πέσει στο χώμα και θα χαθεί».

(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου.

 Πηγή : blog.el-odeio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: