Blogger Widgets

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Οικονομικές αλλαγές στην οικογένεια – Συζητήστε με τα παιδιά σας


Η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, είναι αυτή που τους κρατάει ενωμένους τόσο στα εύκολα, όσο και στα δύσκολα. Αλλά όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία της οικογένειας, μπορεί να προκληθεί άγχος τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά τους. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αυτές οι αλλαγές δυστυχώς γίνονται όλο και συχνότερες για πολλές οικογένειες. Πολλοί γονείς χάνουν τη δουλειά τους, άλλοι βλέπουν το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται και άλλοι πρέπει να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες για να ανταπεξέλθουν. Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν από όλους προσαρμογή στα νέα δεδομένα έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην οικογένεια.


Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να συζητήσετε με τα παιδιά αυτές τις αλλαγές:

Ανακοινώστε τα νέα. Η πρώτη συζήτηση που θα έχετε με το παιδί σας για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά σας (ιδιαίτερα αν πρόκειται να αλλάξει δραματικά η καθημερινή ζωή της οικογένειάς). Ωστόσο, ενημερώνοντας τα παιδιά για το τι συμβαίνει, τα βοηθάτε να προσαρμοστούν. Δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας τα νέα γεγονότα.
  • Αν κάποιος από τους δύο γονείς έχασε τη δουλειά του: “Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του αλλά όχι από δικό του λάθος. Ο μπαμπάς θα βρει καινούρια δουλειά αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πότε. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Εμείς θα μείνουμε ενωμένοι και όλα θα πάνε καλά”.
  • Αν πρέπει να μετακομίσετε: “Επειδή δεν έχουμε τόσα λεφτά όσα είχαμε, θα χρειαστεί να μετακομίσουμε όλοι μαζί σε νέο σπίτι. Αν και θα είναι διαφορετικά, εμείς θα προσπαθήσουμε και θα τα καταφέρουμε να είναι όλα εντάξει”.
  • Αν έχει μειωθεί το οικογενειακό εισόδημα: “Στη δουλειά της μαμάς δεν μπορούν να πληρώνουν τόσο πολλά λεφτά όσο πριν. Για να κάνουμε οικονομία, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα από αυτά που κάναμε και αγοράζαμε”.
  • Αν κάποιος από τους δύο γονείς πρέπει να δουλεύει περισσότερες ώρες: “Θα έχω περισσότερα πράγματα να κάνω στη δουλειά για αυτό θα χρειαστεί να δουλεύω περισσότερες ώρες και δε θα είμαι τόσο πολύ στο σπίτι όπως πριν. Μπορεί να επιστρέφω όταν εσύ θα έχεις ήδη κοιμηθεί, αλλά με το που θα μπαίνω σπίτι θα έρχομαι να σε φιλάω και θα βρισκόμαστε το πρωί”.
Όταν μοιράζεστε με τα παιδιά τέτοιου είδους ειδήσεις, μπορεί να σας κάνουν ερωτήσεις για τις οποίες να μην έχετε απαντήσεις. Είτε το παιδί είναι προσχολικής ηλικίας, είτε είναι μεγαλύτερο, αυτό που έχει ανάγκη είναι απλά την ειλικρίνειά σας και να νιώσει ασφάλεια. Μοιραστείτε τις πληροφορίες που νομίζετε ότι μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί το παιδί. Πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείτε από το παιδί:
  • Θα είμαστε καλά; “Ναι. Θα προσπαθήσουμε για αυτό και θα τα πάμε καλά”.
  • Γιατί έχασε η μαμά τη δουλειά της; “Δεν φταίει η μαμά για αυτό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές οικογένειες αυτόν το καιρό γιατί μερικές εταιρίες, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δουλειές δεν χρειάζονται τόσο προσωπικό όσο πριν”.
  • Γιατί πρέπει να μετακομίσουμε; “Γιατί δεν έχουμε τόσο πολλά χρήματα για να πληρώνουμε αυτό το διαμέρισμα. Να θυμάσαι πως το διαμέρισμα δεν είναι σπίτι. Σπίτι είναι εκεί που είναι και η οικογένειά μας”.
  • Μήπως φταίω εγώ; “Όχι, δεν φταις εσύ. Κανένας μας δεν φταίει. Απλά συνέβη”.
  • Πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε ξανά τα ίδια πράγματα; “Δεν ξέρω, αλλά αυτό που ξέρω ότι θα βρούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, καινούρια”.
  • Γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτό; “Γιατί δεν έχουμε τα λεφτά για αυτό αυτή τη στιγμή. Μπορεί να θέλεις καινούριο παιχνίδι, αλλά πρέπει να κάνουμε οικονομία για να πάρουμε πράγματα που τα έχουμε περισσότερο ανάγκη, όπως φαγητό”.
Παρ όλες τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά, μπορείτε να τα εφησυχάσετε λέγοντας πως μερικά πράγματα, όπως η αγάπη που μοιράζεστε μεταξύ σας, πάντα θα είναι η ίδια και τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει.

Για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να χρειαστεί να απαντήσετε τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά. Η υπομονή σας, η επιμονή σας και η συνέπεια στις απαντήσεις σας θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε συνεχείς συζητήσεις για τον τρόπο που βιώνουν τα πράγματα. Ρωτήστε ποιες είναι οι ανησυχίες τους για να αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση του τι καταλαβαίνουν. Μερικές φορές θα σας κάνουν ερωτήσεις και θα μοιράζονται τις σκέψεις τους. Προσπαθήστε να απαντάτε στις ερωτήσεις τους χωρίς να τα επιβαρύνετε με πολλές πληροφορίες.

Από τα λόγια στην πράξη
Καθώς προσαρμόζεστε στη νέα κατάσταση, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το πώς τα παιδιά ανταποκρίνονται στις αλλαγές. Είναι πολύ σημαντικό σαν οικογένεια να βρείτε νέους τρόπους για να καλύπτετε τις υλικές και συναισθηματικές σας ανάγκες και τρόπους για να περνάτε όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο.

Διατηρήστε και δημιουργήστε απλές καθημερινές συνήθειες
Τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών αλλαγών.
  • Διατηρήστε ή δημιουργήστε απλές συνήθειες όπως να διαβάζετε ένα βιβλίο μαζί με το παιδί λίγο πριν κοιμηθεί ή παίξτε ένα επιτραπέζιο μετά το φαγητό.
  • Εάν πρέπει να αλλάξετε παλιές συνήθειες λόγω έλλειψης χρόνου ή επειδή ψάχνετε για δουλειά, περάστε χρόνο μαζί τα βράδια και μοιραστείτε ιστορίες από τη μέρα σας.
Συνεργαστείτε
Η συμμετοχή και η συνεργασία δημιουργούν πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας. Δημιουργήστε μια λίστα με πράγματα που μπορεί να προσφέρει το κάθε μέλος σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι παιδιά. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που αφιερώνουν για να βοηθήσουν την οικογένεια, και ανάμεσα στο χρόνο που θα έχουν για παιχνίδι και χαλαρές στιγμές.

Πηγή: PBSparents







      

Δεν υπάρχουν σχόλια: