Blogger Widgets

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο σκηνοθέτης του “Μετά τη Λουτσία” μιλάει για την ενδοσχολική βία

Μετά το θάνατο της Λουτσία σε τροχαίο, η κόρη κι ο άντρας της αρχίζουν σταδιακά να χάνουν επαφή μεταξύ τους. Επιχειρούν να ξεπεράσουν το πένθος του κάνοντας μια νέα αρχή, αλλά ο μεν Ρομπέρτο κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του, ενώ η έφηβη Αλεχάντρα αντιμετωπίζει ένα  εχθρικό περιβάλλον στο νέο της σχολείο.


Αυτό είναι και το κύριο θέμα της ταινίας, η οποία έκανε αίσθηση όπου κι αν προβλήθηκε. Ξεκινώντας από τις Κάννες, όπου και βραβεύτηκε, και συνεχίζοντας με προβολές σε όλα τα Φεστιβάλ του κόσμου, προκαλώντας εντυπωσιακά διαφορετικές αντιδράσεις λόγω του σκληρού της χαρακτήρα, το “Μετά τη Λουτσία” είναι μια από τις πιο απαραίτητες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς.

Εάν θέλετε να δείτε τα βίντεο υποτιτλισμένα, πατήστε στην επιλογή "CC subtitles" που εμφανίζεται πάνω δεξιά στο βίντεο και στη συνέχεια "EL Επιλέξτε υπότιτλο".


Michel Franco ("After Lucia") interview for... από News247


Ο σκηνοθέτης Μισέλ Φράνκο, του οποίου η “Λουτσία” είναι μόλις η δεύτερη ταινία του, μας λέει πως η ταινία γεννήθηκε μέσα από το ερώτημα του τι συμβαίνει σε εκείνους που μένουν πίσω, εκείνους που πενθούν. Όμως σύντομα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σε μια αληθινή κοινωνική ακτινογραφία, αγγίζοντας ένα πάρα πολύ ευαίσθητο, και πάντοτε επίκαιρο θέμα, αυτό του τραμπουκισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Ο τρόπος με τον οποίο η Αλεχάντρα σταδιακά αλλά επίπονα μετακινείται στο περιθώριο του σχολικού τους περιβάλλοντος και γίνεται στόχος των συμμαθητών-αρπακτικών, είναι σοκαριστικός. Η ταινία γίνεται γροθιά στο στομάχι καθώς αρνείται να δώσει εύκολες απαντήσεις ή λύσεις. Κάποιες καταστάσεις, μας λέει, είναι περίπλοκες και συχνά ακατανόητες. Και δεν είναι εύκολο για κανέναν να τις ερμηνεύσει- πόσο μάλλον να τις επιλύσει.

Τι οδηγεί τα παιδιά σε αυτή τη συμπεριφορά; Γιατί η Αλεχάντρα δεν μιλάει στους ενήλικους για όσα συμβαίνουν; Πώς είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι καθηγητές να μην κατανοοούν την βαρύτητα και την βαθύτερη αλήθεια κάποιων συμπτωμάτων κααι συμπεριφορών; Πότε κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας;




Michel Franco ("After Lucia") interview for... από News247

Ερωτήματα που αφορούν κάθε μελέτη γύρω από αυτό το ζήτημα, και τα οποία η ταινία εξερευνά με θάρρος, ακόμο κι αν το αποτέλεσμα είναι σκληρό.

Ερωτήματα τα οποία θέσαμε κι εμείς στον Μισέλ Φράνκο, λίγες στιγμές αφότου είχαμε δει την ταινία παρέα με ένα σοκαρισμένο κοινό, στην πρώτη της προβολή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο.

*Η ταινία “Μετά τη Λουτσία” προβάλλεται από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.


 Πηγή : news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: