Blogger Widgets

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Ψαλίδι» στη σίτιση χιλιάδων φοιτητών - Δείτε το ΦΕΚ

Με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης συναντήθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς και την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.

Περικοπές στη σίτιση των φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη φοιτητική μέριμνα. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Πρακτικά η υπουργική απόφαση μειώνει τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς έως τώρα δεν υπήρχε όριο ή, κατά περίπτωση, τα ιδρύματα είχαν βάλει όριο τα 60.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης συναντήθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς και την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περί τις 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών - αριθμός που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τα δεδομένα του τακτικού προϋπολογισμού.


Μέριμνα 
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της φοιτητικής μέριμνας, αυτό συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τη συντονιστική επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων. Πιο συγκεκριμένα η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «δικαιούχοι δωρεάν σίτισης είναι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ, προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο.

Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ, εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών».

Στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι «αν η χρηματοδότηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, τότε το διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκών οικογενειών κ.ά.».

Παρέχει, δηλαδή, τη δυνατότητα για μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των δικαιούχων σίτισης, τη στιγμή μάλιστα που η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ήδη επισημάνει το σχετικό κίνδυνο. Όπως έχει ανακοινώσει «τα ιδρύματα βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών, αφού το κόστος υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση».

Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο την αρμοδιότητα της φοιτητικής μέριμνας αναλαμβάνουν τα ΑΕΙ, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχουν ακόμη μεταφερθεί στα ιδρύματα οι πόροι που αναλογούσαν στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το οποίο ήταν έως το τέλος του 2011 αρμόδιο για τη φοιτητική μέριμνα.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: