Blogger Widgets

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το βιβλίο «Ανθολογία Ποιημάτων & Ασμάτων» που επιμελήθηκαν σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Γ Μπαμπινιώτη & του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ε Οικονόμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 4 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το βιβλίο «Ανθολογία Ποιημάτων και Ασμάτων» που επιμελήθηκαν σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου

Το βιβλίο αναδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και ποίησης στις ποικίλες φάσεις και εκφάνσεις της από τον Όμηρο μέχρι και τις μέρες μας

Το Βιβλίο «Ανθολογία Ποιημάτων και Ασμάτων» (από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας), παρουσιάστηκε χθες (03-04-2012) κατά τη διάρκεια τελετής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στους Θρακομακεδόνες, ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητή κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου.
Το Βιβλίο που επιμελήθηκε ομάδα σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση του φιλόλογου καθηγητή της Σχολής κ. Γεωργίου Ροζόκου, αναδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και ποίησης στις ποικίλες φάσεις και εκφάνσεις της από τον Όμηρο μέχρι και τις μέρες μας.
Ο Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητής, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην από στήθους ομιλία του, αφού επαίνεσε την προσπάθεια των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών για την πληρότητα και τη σφαιρικότητα της ανθολογίας, αναφέρθηκε τόσο στην αξία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας όσο και στην ουσία του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών δίνουν τη συνέχεια της γλώσσας μέσα από την ποίηση, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα σκεφτόμουνα ότι αυτό θα έβγαινε από μία Σχολή Αστυνομίας και ότι θα έβγαινε σε τέτοια ποιότητα. Και ότι θα έβγαινε από σπουδαστές. Αυτή είναι η έκπληξη. Και ξέρετε και κάτι! Μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα που ζούμε, γιατί ζούμε μια μαυρίλα, μια καταχνιά, μια κρίση φοβερή, αυτά είναι σημάδια ανάκαμψης, αισιοδοξίας, ότι αυτός ο λαός, αυτό το δυναμικό που υπάρχει το ανθρώπινο δεν έχει λείψει. Κι όποιος παράγει τέτοια πράγματα μπορεί να παραγάγει κι άλλα. Και κάποτε θα σταθούμε στα πόδια μας και θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση». Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον Αδαμάντιο Κοραή επισημαίνοντας: «Ο Αδαμάντιος Κοραής έλεγε εκείνα τα χρόνια, πριν από την επανάσταση που ξεσήκωσε τον Ελληνισμό να πάρει τα όπλα, ότι «άλλο τρόπο αναλήψεως και εξευρέσεως της ελευθερίας, δεν θεωρώ άλλο παρά την παιδεία». Θα έλεγα λοιπόν, παραφράζοντας τον Κοραή ότι και σήμερα θα σταθούμε στα πόδια μας αν καταφέρουμε να έχουμε μια σωστή παιδεία, μια παιδεία που δεν θα είναι πληροφοριών, αλλά ουσιαστικής γνώσεως. Και τέτοια έργα βοηθούν στην ουσιαστική γνώση, να ξαναβρούμε την ψυχή μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να ξαναβρούμε την παράδοσή μας, να ξαναβρούμε τον τόπο μας, την πατρίδα μας».
 
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελεύθεριος Οικονόμου , αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πνευματική πρόκληση σύνδεσης της Αστυνομίας με την ποίηση και τον πολιτισμό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «μια πρόκληση πιο επιτακτική από ποτέ, σε μια εποχή που η προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η σχέση Σωμάτων Ασφαλείας - πολιτών είναι ένας από τους θεμελιώδεις στόχους μας. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της προόδου. Και ο πολίτης μπορεί να δημιουργήσει μόνο όταν δεν φοβάται. Η προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας να διασφαλίζει αυτό το περιβάλλον, συνδέει το έργο της και με τον πολιτισμό. Γιατί πολιτισμός και ασφάλεια συνυπάρχουν σταθερά».
 
O Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος , στο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι «οι Αστυνομικές Σχολές και οι δόκιμοι-φοιτητές δεν αποτελούν ένα ανεξάρτητο, ξεκομμένο από την εκπαιδευτική κοινότητα τμήμα, αλλά ένα ενδιαφέρον, σημαντικό και ισότιμο παρά τις εγγενείς ιδιαιτερότητές του, μέρος του ευρύτερου συνολικού εκπαιδευτικού χώρου». Ο Αρχηγός του Σώματος ενθάρρυνε τους αυριανούς νέους Αξιωματικούς, λέγοντας: «παράλληλα προς τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις, να αναπτύσσουν και να καλλιεργούν όλα τα θετικά στοιχεία, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ως άτομα διαθέτουν, ιδίως δε εκείνα που συνδέονται ή συμβάλλουν στην ανάδειξη ή την παραγωγή πολιτιστικού έργου». 
O Φιλόλογος καθηγητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Γεώργιος Ροζόκος τόνισε τη σημασία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και εξήρε την προσπάθεια, επισημαίνοντας: «Το εγχείρημα αυτό, προϊόν υγιούς πατριδολατρίας, υψηλόβαθμης αισθητικής ευαισθησίας, πηγαίου αυθορμητισμού και νεανικού ενθουσιασμού, παραβιάζοντας έτσι και αλλιώς ανοιχτές ή έστω μισάνοιχτες θύρες, δε φιλοδοξεί να δρέψει δάφνες επιστημονικής εγκυρότητας και φιλολογικής σχολαστικότητας. Καινοτομεί όμως βάζοντας στο ίδιο πνευματικό τραπέζι τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Κώστα Τριπολίτη, αποδεικνύοντας και τη διαχρονικότητα του γλωσσικού μας πολιτισμού αλλά και την ποιοτική ποιητική στάθμη πολλών σύγχρονων στιχουργών μας». 
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεόδωρος Μπούφης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, o επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος ε.α Φώτιος Νασιάκος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Φλήρης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κουσούτης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ανδρέας Κατσιμπέρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ιωάννης Καλαμαράς, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Ταξίαρχος Δημήτριος Μπαλής, ο Διευθυντής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κοντέλας, η Διευθύντρια της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας Ταξίαρχος Πόπη Ράντζου, Αξιωματικοί του Σώματος και αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμιδών, καθηγητές της Σχολής καθώς και αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέλος, ξεχωριστή ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του ποιητή – στιχουργού Μάνου Ελευθερίου, του οποίου στίχοι κοσμούν την Ανθολογία Ποιημάτων και Ασμάτων.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, επέδωσε στεφάνι ελιάς στον Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί: «στεφάνι της πνευματικότητας που δικαιωματικά σας ανήκει».
Ομιλίες - Χαιρετισμοί








Δεν υπάρχουν σχόλια: