Με ένα ακόμα μετάλλιο επέστρεψε από την Αττάλεια της Τουρκίας ο Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα. «Μου αρέσει να λύνω προβλήματα με τη λογική. Η διαδικασία αυτή μου ανοίγει τη σκέψη», τονίζει.
Λύνει με καταπληκτική ταχύτητα ασκήσεις άλγεβρας, παίζει στα... δάχτυλα πολυώνυμα και συναρτήσεις με τύπους, παιδεύεται με διχοτόμους τριγώνων, τεμνόμενους κύκλους και διαγώνιους τετραγώνων και είναι σίγουρα ο μοναδικός Ελληνας μαθητής που έχει πάρει μέρος σε περισσότερους από 30 διαγωνισμούς μαθηματικών -ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς- αποσπώντας από τους περισσότερους χρυσά μετάλλια.
Ο Παναγιώτης Λώλας είναι μόλις 17 χρόνων, φοιτά στη Β' Λυκείου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στα Τρίκαλα και -φυσικά- θέλει να σπουδάσει μαθηματικά στην Αγγλία ή στην Αμερική.
Αυτές τις μέρες επέστρεψε από την Αττάλεια της Τουρκίας με ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο στήθος του. Το κέρδισε στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, όπου η ελληνική αποστολή με 6 μαθητές απέσπασε συνολικά 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο μετάλλιο.
«Με εξιτάρουν τα μαθηματικά, μου αρέσει να λύνω προβλήματα με τη λογική, η διαδικασία αυτή μου ανοίγει τη σκέψη, θέλω να καταπιάνομαι με όλο και πιο δύσκολες ασκήσεις», είπε στο «Εθνος» ο 17χρονος μαθητής, ο οποίος ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που θα γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Μαρ Ντελ Πλάτα της Αργεντινής.
Ο Π. Λώλας παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς της μαθηματικής εταιρείας από την Α' Γυμνασίου. Στην αρχή σε τοπικό επίπεδο, αργότερα πέρασε σε πανελλαδικό, οι επιτυχίες του τον έστειλαν στο εξωτερικό και πλέον συναγωνίζεται με τους καλύτερους μαθητές του κόσμου.
Ξεκίνησε με τα μαθηματικά από πολύ μικρός. Ο πατέρας του -χημικός, διευθυντής ιδιωτικού σχολείου- του έβαζε ασκήσεις ως παιχνίδι και ο Παναγιώτης πάντα έβρισκε το σωστό αποτέλεσμα.
Του χρόνου που θα τελειώσει το σχολείο θέλει να σπουδάσει μαθηματικά και να ασχοληθεί στη συνέχεια με την έρευνα. «Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια στο εργασιακό, μου κόβουν τα πόδια για να μείνω εδώ, βλέπω γύρω μου μεγάλο προβληματισμό. Θα κάνω αιτήσεις σε ξένα πανεπιστήμια και αν έχω θετικές απαντήσεις θα φύγω στο εξωτερικό», μας λέει.
Οι φίλοι του τον θαυμάζουν, όχι γιατί λύνει στο λεπτό δύσκολες εξισώσεις, αλλά γιατί έχει χιούμορ και τους κάνει να γελούν. Βγαίνει μαζί τους βόλτες, ακούν μουσική, παίζουν μπάσκετ.
Και όταν επιστρέφει σπίτι ξεκουράζεται αναζητώντας λύσεις σε ασκήσεις πιθανοτήτων, άπειρα γραφήματα, και αμφιμονοσήμαντες συναρτήσεις.
Πηγή : Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου