1.000 € τον μήνα τα έξοδα φοίτησης σε μία επαρχιακή σχολή
Η φετινή χρονιά βρίσκει τους υποψηφίους εν μέσω μιας πρωτοφανούς
κρίσης, γεγονός που δεν θα επιτρέψει σε χιλιάδες μαθητές, ακόμη και
αριστούχους, να σπουδάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους. Ο λόγος είναι
ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν
πόλη και όχι σχολή.
Με το οικογενειακό εισόδημα να συρρικνώνεται διαρκώς, πολλοί γονείς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για τις σπουδές σε μια επαρχιακή πόλη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε μια επαρχιακή πόλη χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, φαγητό και λοιπά έξοδα). Για ολόκληρη τη χρονιά, το ποσό που απαιτείται φτάνει κοντά στα 10.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών (το λιγότερο 4 έτη) χρειάζονται 40.000 ευρώ (+/- 5.000).
Με αυτά τα δεδομένα, χιλιάδες υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν στην… άκρη το όνειρό τους για σπουδές στο τμήμα της αρεσκείας τους, αφού πρώτος στόχος είναι να περάσουν σε σχολή που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Με αυτήν τη λογική, άλλωστε, θα συμπληρωθεί το φετινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο για πάρα πολλούς υποψηφίους θα περιλαμβάνει μόνο τμήματα ιδρυμάτων που βρίσκονται στην πόλη τους.
Ωστόσο, η συσσώρευση περισσότερων υποψηφίων στα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πιέσουν τις βάσεις προς τα πάνω, καθώς ακόμη και αριστούχοι μαθητές θα στραφούν σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών προκειμένου να κατοχυρώσουν την εισαγωγή τους σε σχολή κοντά στο τμήμα.
Αντίθετα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα-«φιλέτα» της περιφέρειας, καθώς αυτά θα δηλωθούν ως πρώτη προτίμηση μόνο από όσους μένουν σε κοντινές περιοχές και δεν θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν», ή από τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το οικονομικό βάρος για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Στοιχεία
Λιγότεροι είναι οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν συγκριτικά με πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τις εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν πάρει μέρος 116.542 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι).
Αναλυτικά:
Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ υπέβαλαν αίτηση 87.820 (92.750 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 15.255 είναι απόφοιτοι.
Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Β’ υπέβαλαν αίτηση 613 (649 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 78 απόφοιτοι.
Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Α’ υπέβαλαν αίτηση 22.418 (23.143 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 3.019 είναι απόφοιτοι.
Υπενθυμίζεται ότι χωρίς νέα συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, μετά τη λήξη των εξετάσεων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ-Ομάδα Β’ κατά τα έτη 2010 ή 2011 και επιθυμούν να ζητήσουν εισαγωγή για το 10% των θέσεων.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Λιγότεροι είναι οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν συγκριτικά με πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τις εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851, ενώ πέρυσι είχαν πάρει μέρος 116.542 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι).
Τα πέντε νέα δεδομένα στις Πανελλαδικές
Νέα δεδομένα θα βρουν στον δρόμο προς τις Πανελλαδικές οι φετινοί υποψήφιοι, οι οποίοι στις 21 Μαΐου ρίχνονται στη «μάχη» των Εξετάσεων.
Οι φετινές Πανελλαδικές έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες αλλά και κάποιες αλλαγές οι οποίες ευνοούν χιλιάδες υποψηφίους που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Ορισμένες μάλιστα από τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό, αίρονται εμπόδια (ηλικιακά, οικονομικά, γεωγραφικά) για όσους υποψηφίους υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν εκτός από τις θέσεις της γενικής σειράς και έναν πρόσθετο αριθμό θέσεων. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 2012:
Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολύτεκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.
Προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολύδυμων τέκνων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.
Απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.
Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας. Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τη σχολή της προτίμησής τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.
Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδέλφια που ήδη φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Μέριμνα για τις ειδικές κατηγορίες
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011 καθώς τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011 που μετείχαν στις περσινές Πανελλαδικές.
Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10% (ως παλαιοί απόφοιτοι).
Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ’ αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων και στις αντίστοιχες με αυτές θέσεις ειδικών κατηγοριών, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή : Έθνος Παιδεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου