Blogger Widgets

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το Λύκειο


Η αντίληψη ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι που οδηγεί στο πανεπιστήμιο πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει.

Είναι ενδιαφέρον το νέο σύστημα αλλά θέλει τόλμη και μελέτη εις βάθος!

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία στο υπό συζήτηση νέο εξεταστικό σύστημα που μου θυμίζουν τις προτάσεις τις οποίες είχαμε κάνει ως ΕΣΥΠ (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) για τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μας έρχονται απόφοιτοι στο πανεπιστήμιο εντελώς απροετοίμαστοι, κυρίως γιατί τα παιδιά στο λύκειο εξαφανίζονται. Επιλέγουν αντί να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο να πηγαίνουν στα φροντιστήρια.

Είναι σωστότατη η διάκριση στις σχολές μεγάλης ζήτησης και σε άλλες μικρής ζήτησης όπου μπορεί να μπαίνει κανείς και χωρίς εξετάσεις.

Αυτό είναι το πρώτο ιδιαίτερα καλό της μεταρρύθμισης. Το δεύτερο είναι ότι το λύκειο θα προετοιμάζει τον μαθητή εφόσον θα λειτουργεί ως ένα είδος εθνικού φροντιστηρίου.

Θα έπρεπε ίσως να υπάρχει και μία εξειδίκευση στο προσωπικό που θα κάνει αυτά τα μαθήματα. Να είναι δηλαδή ανωτέρου επιπέδου οι εκπαιδευτικοί που θα προετοιμάζουν τα παιδιά για τις εισαγωγικές.

Ενα άλλο που πρέπει να εξεταστεί είναι να φέρουμε τους μαθητές στο λύκειο για να μάθουν τα βασικά που τους λείπουν με υποχρεωτική σπουδή. Γιατί, εκτός από αυτούς που θα δώσουν εισαγωγικές, υπάρχουν και αυτοί που απλώς θέλουν να αποφοιτήσουν από το λύκειο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.

Αυτός ο συνδυασμός θα ήταν ιδεώδης: επιστροφή στο λύκειο για όλους, και για εκείνους που βούλονται να πάνε παρακάτω και για εκείνους που θα προτιμήσουν να μείνουν έξω από τα πανεπιστήμια. Χωρίς να φτιάξουμε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν κάνουμε τίποτα.

Η αντίληψη ότι η Δευτεροβάθμια δεν είναι μόνο ένα σκαλοπάτι για την Τριτοβάθμια και πρέπει να έχει μία αυτονομία πρέπει να κυριαρχήσει. Να μάθει ο καθένας πράγματα που θα τον βοηθήσουν στη ζωή. Το παπαγαλίζειν δεν είναι η λύση.

Ολα αυτά πρέπει να τα δούμε και να τα μελετήσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Επιπλέον, για να πετύχουμε όλα αυτά καλό θα ήταν να σταματήσουμε να ενδίδουμε στις πιέσεις των συνδικαλιστών. Ας συνεννοηθούμε επιτέλους με την ΟΛΜΕ... Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μπούμε σε βάθος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δευτεροβάθμια. Θέλει δουλειά. Γιατί εκεί είναι που εστιάζεται το πρόβλημα και όχι στην Τριτοβάθμια...

Του Θάνου Βερέμη : ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ



Πηγή : Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: