Blogger Widgets

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μόνο το 6% των γονέων γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Μόνο το 6% των Ελλήνων γονέων δείχνουν να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο, ενώ το ποσοστό των παιδιών που παραδέχεται πως έχει ενοχληθεί ή νοιώσει άσχημα για κάτι που είδε στο Διαδίκτυο αγγίζει το 10%, αύμφωνα με την έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EU Kids Online.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα:

>  Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών στην Ελλάδα γίνεται επίσης εμφανής από το κατά πόσο οι γονείς έχουν επίγνωση του αν το παιδί τους έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το 42% των γονέων πιστεύουν πώς όχι, το 35% ναι και 24% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Από την αντιπαράθεση των απαντήσεων γονέων και παιδιών προέκυψε ότι, ενώ το 14% των παιδιών έχει έρθει σε επαφή με σεξουαλικό υλικό, αυτό το γνωρίζει το 12% των γονέων.

>  Σε σχέση με τον εκφοβισμό και την εξύβριση (bullying), συγκρίνοντας τα ποσοστά των γονιών ως προς το κατά πόσο πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί διαδικτυακό bullying, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας (79%) μαζί με την Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Είναι μάλλον εμφανές ότι ο γονικός έλεγχος αποκτά θεμελιώδη σημασία! Τι συμβαίνει όμως με τη γονική διαμεσολάβηση στην Ελλάδα;

>    Σχετικά με την ενεργό διαμεσολάβηση των γονέων (που περιλαμβάνει την συζήτηση με το παιδί σχετικά με τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, το να μοιράζονται οι γονείς αυτές τις δραστηριότητες με  τα παιδιά τους, να κάθεται ο γονέας κοντά όταν το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και την καθοδήγηση των παιδιών στην διαδικτυακή ασφάλεια, είτε βοηθώντας τα όταν συναντούν δυσκολίες, είτε λέγοντας τους τι να κάνουν σε καταστάσεις που τους αναστατώνουν ή τα ενοχλούν) τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά με το 84% των παιδιών και 87% των γονέων να συμφωνούν ότι υπάρχει θετική διαμεσολάβηση. Εντυπωσιακά υψηλό είναι όμως και το ποσοστό στην απαγορευτική διαμεσολάβηση που αφορά στην επιβολή κάποιων κανόνων σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνουν τα παιδιά και τι όχι στο διαδίκτυο, που λειτουργεί επικουρικά στην ενεργή διαμεσολάβηση, με το 92% των γονέων και το 87% των παιδιών στην Ελλάδα να συμφωνούν στο ότι πρέπει να τίθενται κάποια όρια. Αντίθετα λιγότερο αποτελεσματική φαίνεται να είναι η μέθοδος «monitoring» που αφορά στον έλεγχο του υπολογιστή από τους γονείς (την κατασκοπεία με άλλα λόγια!) για να δουν με τι ασχολούνται τα παιδιά τους και ο έλεγχος των προφίλ των παιδιών στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να υπονομεύει την σχέση εμπιστοσύνης γονέα παιδιού.

>   Ωστόσο, πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι 17% των παιδιών στην Ελλάδα θα ήθελαν οι γονείς τους να ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες ενώ ένα 70% των γονέων νιώθει ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα σε σχέση με το παιδί του και το διαδίκτυο, γεγονός που τονίζει το χάσμα ανάμεσα στις γενεές.

>    Επιπλέον, ο ρόλος των δασκάλων αλλά και των φίλων είναι εξίσου σημαντικός. Tο 70% των παιδιών στην Ελλάδα παραδέχονται πως οι δάσκαλοι τους έχουν χρησιμοποιήσει κάποιον από τους τρόπους διαμεσολάβησης της χρήσης νέων τεχνολογιών ενώ 71% έχουν συμβουλευθεί συνομηλίκους τους στη χρήση του διαδικτύου. Παρόλα αυτά, τα ελληνόπουλα λαμβάνουν συμβουλές κατά προτεραιότητα από τους γονείς τους (60%) και εν συνεχεία τους από τους εκπαιδευτικούς (50%) και τους συνομηλίκους τους (42%).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2012
«Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!»

Για ένατη συνεχή χρονιά εορτάζεται αύριο Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day σε 74 χώρες και σε 5 ηπείρους, από την Ισλανδία έως την Κένυα και από τον Καναδά έως την Ν. Κορέα. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www.saferinternet.org) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

Φέτος, οι επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστιάζουν στη σύγκλιση των γενεών με το σλόγκαν «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!». Με το σύνθημα αυτό, το INSAFE καλεί όλους, είτε είναι 5, 40 ή 75 ετών, είτε χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μια φορά το μήνα, είτε καθημερινά, είτε ακόμα και καθόλου, να έρθουν κοντά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθει ο ένας από τον άλλον, και να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην προάσπιση της ασφάλειάς μας στους διαδραστικούς κόσμους. Όλοι μπορούν και πρέπει να παίξουν το δικό τους ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο με σύνεση και με ασφάλεια.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 πρεσβευτών πανελλαδικά – σχολείων, βιβλιοθηκών, συλλόγων γονέων, οργανισμών, εταιριών και ιδιωτών –, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με πλειάδα εκδηλώσεων, workshops και δρώμενων, πολλαπλασιάζοντας έτσι το σύνθημα και το μήνυμα του INSAFE με πρωταρχικό στόχο την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ως πολύτιμου εργαλείου για όλη την οικογένεια.

Τo τηλεοπτικό σποτ του INSAFE για τον φετινό εορτασμό – στην Ελληνική γλώσσα – είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή διεύθυνση:

http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15&objId=Category17&childobjId=Text901 από όπου μπορείτε να το «κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.  

H κεντρική εκδήλωση για τον εθνικό εορτασμό συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρες 11:00 – 14:00 στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, και επίσημος εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία των καταγγελιών που έγιναν την περίοδο  2011 προς τη Safeline,  την Ελληνική ανοιχτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου και παράνομης συμπεριφοράς. Επίσης, θα παρουσιαστούν  για πρώτη φορά τα αναλυτικά στατιστικά δεδομένα της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ για το έτος 2011, και τα οποία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη των Ελλήνων για πρόληψη σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου.


Ιστορικό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου
>    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το ΠανευρωπαΪκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Εορτάζεται τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου. Φέτος η ημέρα αυτή είναι η 7η Φεβρουαρίου.

>    Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2002, όταν γεννήθηκε η ιδέα καθιέρωσης του εορτασμού μέσα από το πρόγραμμα SaferBorders που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε.

>    Στις 6 Φεβρουαρίου 2004 εορτάστηκε για πρώτη φορά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε 16 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

>    Στις 8 Φεβρουαρίου 2005, η ημέρα αυτή εορτάστηκε σε 29 χώρες.  Στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου διοργάνωσε διαγωνισμό παιδικής ιστορίας.

>   Στις 7 Φεβρουαρίου 2006, οι χώρες που συμμετείχαν ήταν 36. Διοργανώθηκε παγκόσμιας εμβέλειας «blogathon», με σκοπό την προώθηση μηνυμάτων επαγρύπνησης σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στην Ελλάδα ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου διοργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό σταυρόλεξου και κουίζ γνώσεων.

>    Στις 6 Φεβρουαρίου 2007, συμμετείχαν στον εορτασμό 43 χώρες και πλειάδα διεθνών οργανισμών. Διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά «blogathon» αλλά και πανευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός, στον οποίο οι Έλληνες μαθητές αναδείχτηκαν πρώτοι σε συμμετοχές και κέρδισαν 2 από τα 4 πανευρωπαϊκά βραβεία.  

>    Οι επιτυχίες για τους Έλληνες μαθητές συνεχίστηκαν το 2008. Στον πανευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό κατέκτησαν 2 από τα 3 Πανευρωπαϊκά βραβεία και μια αναπληρωματική θέση! Οι νικητές βραβεύτηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ελληνικός Κόμβος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στις 12 Φεβρουαρίου 2008.

>    Στις 10 Φεβρουαρίου 2009 συμμετείχαν στον εορτασμό 54 χώρες. Με μεγάλη λαμπρότητα και με το πάνελ νέων να κλέβει την παράσταση, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέθεσε για το εορτασμό της ημέρας αυτής Συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

>    Στις 9 Φεβρουαρίου 2010 συμμετείχαν στον εορτασμό περισσότερες από 60 χώρες. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνδιοργάνωσε με το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα Συνέδριο με θέμα «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά». Χαιρέτισαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Φώφη Γεννηματά και ο Ειδικός Γραμματέας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κος Μιχάλης Κοντογιάννης. Το πάνελ νέων έκλεψε για άλλη μια φορά την παράσταση, ενώ έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της Πολιτείας παρέθεσαν ομιλίες.

>    Στις 8 Φεβρουαρίου 2011 συμμετείχαν στον εορτασμό ήδη 65 χώρες. Η κεντρική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στους χώρους του Υπουργείου Παιδείας. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, 160 φορείς σε 37 νομούς της χώρας: σχολεία όλων των βαθμίδων, δήμοι, κέντρα νεότητας, μουσεία, βιβλιοθήκες, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, εταιρίες και ιδιώτες πολλαπλασίασαν τα μηνύματά μας και έδρασαν ως πρεσβευτές μας με ομιλίες, εργαστήρια, ειδικά newsletters, θεατρικά δρώμενα, blogs, διαγωνισμούς, έργα ζωγραφικής.

Πηγή : likio.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: