Blogger Widgets

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: «Λεφτά υπάρχουν», για διαφημίσεις! Για τα σχολικά βιβλία, μάλλον όχι…

Έκπληξη αλλά και οργή προκαλεί στην Εκπαιδευτική Κοινότητα και όχι μόνο, η συνεχιζόμενη αλλοπρόσαλλη πολιτική της Υπουργού Παιδείας στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων του Υπουργείου.


Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κας Διαμαντοπούλου για «μεθοδεύσεις» με οσμή «σκανδάλου» για την απ’ ευθείας προμήθεια χαρτιού αξίας 10 εκατ. Ευρώ για τα σχολικά βιβλία από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους, (αντί της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού), η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει τις προκλήσεις με την διασπάθιση χρημάτων του ελληνικού λαού, που δοκιμάζεται από μια ανελέητη κυβέρνηση που τον έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Η κυρία «ευρωυπουργός» που στερεί χρήματα από την πολύπαθη και απαξιωμένη παιδεία μας, – όπως την κατάντησαν οι φωστήρες του Υπουργείου Παιδείας – με συνεχείς μειώσεις δαπανών και μισθών των εκπαιδευτικών, δεν φείδεται στο ελάχιστο να δαπανά μεγάλα ποσά σε… διαφημιστική καμπάνια, ανανεώνοντας μάλιστα την ήδη προκλητική «συνεργασία» με την διαφημιστική εταιρεία «Cream», που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Το θέμα της «νέας σπατάλης» ανέδειξε στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «εξωφρενικό» τονίζοντας επίσης ότι προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά για τον αρχικό προϋπολογισμό της σύμβασης σύμφωνα με την προκήρυξη…

Νίκος Νικολόπουλος: Λεφτά, λοιπόν, η κα. Διαμαντοπούλου έχει;  Και αν ναι ο κ. Παπαδήμος τί λέει για τη νέα αυτή σπατάλη;

«Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας και αιματηρών μειώσεων μισθών από τους εκπαιδευτικούς και δαπανών από τις διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, είναι το λιγότερο εξωφρενικό η κα. Διαμαντοπούλου να δίνει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, στη συνεργασία της με την διαφημιστική εταιρεία Cream, η οποία ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2011», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ερώτηση που κατέθεσε προς την αρμόδια Υπουργό, ο Νίκος Νικολόπουλος, τονίζοντας στην συνέχεια ότι ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου που ήταν 1.168.500 ευρώ και όπως προέβλεπε η προκήρυξη «το υπουργείο έχει δικαίωμα προαίρεσης προϋπολογιζόμενου ύψους κατ’ ανώτατον 500.000 (πλέον ΦΠΑ), να παρατείνει τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών για ένα έτος ή κατ’ ανώτατον 1 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για δύο έτη».

Μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, σε άλλο σημείο της ερώτησης του τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάποιος πρέπει επιτέλους να απαντήσει υπεύθυνα. Τα παιδιά μας θα μάθουν γράμματα από τα βιβλία που δεν έχουν ακόμα φτάσει στα σχολεία ή από τις διαφημιστικές καμπάνιες της κ. Διαμαντοπούλου;»Τέλος, ο Αχαιός πολιτικός της ΝΔ, απευθυνόμενος στην κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε άμεσες και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που επέβαλαν την αυτόματη ανανέωση της σύμβασης, καθώς και το πεδίο που κάλυψε η συγκεκριμένη εταιρεία.

Σημείωσε δε, ότι η Υπουργός οφείλει να απαντήσει «ποια νέα ανάγκη δημιουργήθηκε που επέβαλε την νέα σύμβαση με αυτό το κόστος και φυσικά αν είχε γίνει έρευνα αγοράς για εξεύρεση ποιο συμφέρουσας πρότασης»…

Να θυμίσουμε πως στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2011 ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) είχε καταγγείλει ότι για την παραγωγή των σχολικών βιβλίων της φετινής χρονιάς, αντί να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός, όπως ορίζεται από το νόμο, συστάθηκε μια επιτροπή αξιολόγησης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και, μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τρεις εταιρείες, αγόρασε 9.915 τόνους χαρτιού έναντι 10.494.973 ευρώ, συν ΦΠΑ 2.500.000 ευρώ.

«Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή της αγοράς», είχε τονίσει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΚΒ με το Δημόσιο να ζημιώνεται κατά 5 εκατ. ευρώ, 2,5 εκατ. από την καθαρή αξία του προϊόντος και 2,5 εκατ. από τον ΦΠΑ, που δεν θα καταβαλλόταν αν εισαγόταν απευθείας από τον ΟΕΔΒ, όπως συνηθίζεται»… 

 Του Φάνη Κυριόπουλου

Πηγή : otyposnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: