Blogger Widgets

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το σχέδιο και για το νέο λύκειο

Ενώ το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του διαλόγου, το καινούργιο λύκειο "ανοίγει πανιά" με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα 15χρονα που πρώτα θα το δοκιμάσουν σε λίγες μέρες, θα είναι αυτά που θα μπουν το 2014 στα πανεπιστήμια, με όποια μορφή εξετάσεων αποφασιστεί τελικά.


Το άγχος τους για το τι θα συναντήσουν είναι μεγάλο, και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο όταν καθίσουν στα θρανία τους και διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν βιβλία...

Το πρώτο διάστημα της διδασκαλίας του νέου προγράμματος του "Λυκείου 2011" θα βγει με σημειώσεις μαθημάτων, που θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οι μαθητές από το Διαδίκτυο, όπου είναι αναρτημένα τα βιβλία.

Ευτυχώς που η Α΄ Λυκείου είναι σύμφωνα με το "Νέο Λύκειο" μια τάξη προσανατολισμού και μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να συνηθίσουν σε καινούργια διδασκαλία... με παλιά υλικά!

Οδηγίες
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, φρόντισε εγκαίρως να στείλει στα σχολεία τις πρώτες οδηγίες για το πώς θα διδάσκεται η Ερευνητική Εργασία (Project), που εισάγεται ως η μέγιστη καινοτομία στο "Νέο Λύκειο".

Το σχέδιο και για το νέο λύκειο

Το Project θα είναι ενταγμένο στα προγράμματα σπουδών και των τριών τάξεων του λυκείου, και κατά την υλοποίησή του θα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτού του είδους η Εργασία (αντίστοιχη της πτυχιακής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση) θα βαθμολογείται από ειδική επιτροπή και θα βαρύνει και στην εισαγωγή του υποψηφίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το σίγουρο είναι ότι το "νέο σχολείο", όπως αναλυτικά το παρουσιάζει ανά τάξη το "Εθνος της Κυριακής", θα καταλήγει σε μία ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και ισχυρή Γ΄ Λυκείου με Κύκλους Μαθημάτων, από τους οποίους θα επιλέγουν οι μαθητές αυτόν που θα τους οδηγήσει στη σχολή της αρεσκείας τους.

Το σχέδιο και για το νέο λύκειο
 
Οι καινοτομίες
1. Εισάγεται η Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή Project) ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών. Είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές. Αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός της προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων. Η αξιολόγηση συνεκτιμά τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητών. Επιχειρείται μια ουσιαστική μετακίνηση από τον έντονα ατομικιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εργασίας των μαθητών σε αυτόν της ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας. Οι μαθητές επιλέγουν το θέμα της ερευνητικής εργασίας με την οποία θέλουν να ασχοληθούν με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και κλίσεις τους.

2. Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου παρέχεται στους μαθητές, εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου, η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγμένα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

3. Δίδεται η ευχέρεια σε σημαντικό αριθμό μαθητών, είτε από την Α΄ είτε από τη Β΄ Κατεύθυνση, αν θέλουν, να επιλέξουν στη Γ΄ Λυκείου την ΑΒ Κατεύθυνση (για να ακολουθήσουν Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες).

4. Η θεματολογία των εξετάσεων θα προέρχεται από μία ευρεία ύλη, που θα υπερβαίνει την ύλη των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Ιστορία.


Το "προφίλ" της Α' Λυκείου

10ωρο "πρόγραμμα-κορμός" και... Ερευνα ανά τετράμηνο
Η φετινή πρώτη τάξη του Λυκείου θα είναι αυτή που θα υποδεχθεί τόσο την καινούργια διδασκαλία των ενιαίων μαθημάτων όσο και την Ερευνητική Εργασία (Project). To 10ωρο "πρόγραμμα-κορμός" θα περιλαμβάνει:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Νέα Ελληνική Γλώσσα και γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

Στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή σε ένα ενιαίο μάθημα με τρεις κλάδους, θα βρίσκονται και τα μαθήματα: α) Φυσική, β) Χημεία και γ) Βιολογία. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανά 4μηνο το θέμα μίας Ερευνητικής Εργασίας μέσα από τους κύκλους: "Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες", "Τέχνη και Πολιτισμός", "Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία" και "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη". Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θέμα που να συνδυάζει κάποιους από τους προαναφερόμενους κύκλους. Μία εργασία θα μπορεί να είναι και στα Αγγλικά.

Ολες οι εργασίες θα περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, στο οποίο και θα αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους. Στην καινούργια Α΄ λυκείου, αφαιρούνται τα υποχρεωτικά μαθήματα:

Αρχές Οικονομίας (2 ώρες), Τεχνολογία (2 ώρες), ΣΕΠ (1 ώρα) και όλα τα μαθήματα επιλογής.

Β' και Γ' Λυκείου
Οι βασικοί "πυλώνες"
Η Β΄ τάξη θεωρείται ως η πιο σημαντική για την πορεία του μαθητή, εντός του Νέου Λυκείου, καθώς έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το καινούργιο σύστημα. Η εκπαίδευσή του εξειδικεύεται και οι σπουδές του διακρίνονται σε δύο βασικές κατευθύνσεις, που αποτελούν και τους πυλώνες πάνω στους οποίους "χτίζεται" το οικοδόμημα του νεότευκτου λυκείου.

Οι Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες περιλαμβάνονται στην πρώτη κατεύθυνση (Α), ενώ όλες οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες θα υπάρχουν στη δεύτερη κατεύθυνση (Β).

Το πρόγραμμα γίνεται πολύ "σφιχτό". Σ' αυτή την τάξη ο μαθητής πρέπει να έχει αποσαφηνίσει ποια επιστήμη τον ενδιαφέρει και τι ακριβώς θέλει να σπουδάσει: α. Ανθρωπιστικές επιστήμες, β. Κοινωνικές επιστήμες, γ. Θετικές επιστήμες, δ. Επιστήμες Τεχνολογίας.

Η Ερευνητική Εργασία υπάρχει ως δίωρο υποχρεωτικό μάθημα και στις δύο κατευθύνσεις.

Α΄ Κατεύθυνση. Παρατηρούνται οι εξής αλλαγές: οι 2 ώρες Αλγεβρας Γενικής Παιδείας, οι 2 ώρες Γεωμετρίας και οι 3 κατεύθυνσης γίνονται 6 υποχρεωτικές και 2 επιλογής ως εμβάθυνση στα Μαθηματικά. Οι 4 ώρες Φυσικής (γενικής παιδείας - κατεύθυνσης) γίνονται 4 υποχρεωτικές και 2 επιλογής.

Η Βιολογία από 1 ώρα υποχρεωτική γίνεται 2 επιλεγόμενη, αφαιρείται η Τεχνολογία Επικοινωνιών και η Ξένη Γλώσσα γίνεται από υποχρεωτική και δίωρη επιλογής.

Β΄ Κατεύθυνση. Αφαιρούνται τα Λατινικά, και στη θέση τους εισάγεται το μάθημα Αρχές Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών (2 ώρες). Τα Μαθηματικά γίνονται 3 ώρες από 4 που ήταν μαζί η Αλγεβρα και η Γεωμετρία, ενώ αφαιρείται και η Εισαγωγή στο Δίκαιο και στους Πολιτικούς Θεσμούς.
  • Μαθήματα Επιλογής (Α΄ Κατεύθυνσης): Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Επιστήμη Υπολογιστών, Ξένη γλώσσα, Τέχνη και Πολιτισμός.
  • Μαθήματα Επιλογής (Β΄ Κατεύθυνσης): Αρχαία, Ιστορία, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Λογική, Εφαρμογές Υπολογιστών, Ξένη γλώσσα, Τέχνη και Πολιτισμός.
Τι έρχεται στη Γ΄ Λυκείου
Στην τρίτη τάξη του λυκείου, οι Κατευθύνσεις εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο και ενισχύονται με μία ακόμη που περιλαμβάνει τις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στην ουσία αυτή θα είναι ένας συγκερασμός θετικών και θεωρητικών επιστημών. Η Ερευνητική Εργασία συνεχίζεται να διδάσκεται ως υποχρεωτικό δίωρο μάθημα.

Τα μαθήματα που θα οδηγήσουν στο πανεπιστήμιο
Τέσσερα θα είναι τα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε κατεύθυνση για την εισαγωγή των υποψηφίων φοιτητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ:

Α' Κατεύθυνση (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες)
  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά
  • Φυσική
  • Χημεία ή Βιολογία ή Επιστήμη Υπολογιστών
Β' Κατεύθυνση (Θεωρητικές Επιστήμες)
  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Αρχαία
  • Ιστορία
  • Λατινικά ή Φιλοσοφία ή Κοινωνιολογία ή Ιστορία Τέχνης ή Δίκαιο
ΑΒ' Κατεύθυνση (Οικονομικές Επιστήμες)
  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
  • Μικροοικονομική και Μακροοικονομική
  • Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΑΒ' Κατεύθυνση (Κοινωνικές Επιστήμες)
  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Ιστορία ?Κοινωνιολογία
  • Εισαγωγή στο Δίκαιο και στους Θεσμούς



 Πηγή : Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: