Blogger Widgets

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για τα σχολικά βιβλία

Κυρία Υπουργέ επανερχόμαστε στην ερώτηση που σας καταθέσαμε στην Βουλή με αριθμό πρωτ. 19169 από τις 08-07-201 ερώτηση στην οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα αλλά παρακολουθήσαμε σε συνέντευξή σας τύπου στις 25 Αυγούστου όπου δημόσια δεσμευθήκατε ότι τα βιβλία θα βρίσκονται σε τεύχη στα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου.


Πέντε μέρες έπειτα όμως, στην συνάντησή σας με τους Περιφερειακούς Διευθυντές της Εκπαίδευσης ενόψει της προετοιμασίας για την νέα χρονιά έκπληκτοι μάθαμε ότι αποφασίσατε ότι θα μοιραστούν αντί για βιβλία, φωτοτυπίες και CD. Παράλληλα σας παραθέτουμε και την ερώτηση που καταθέσαμε σε εσάς και στα συναρμόδια υπουργία προκειμένου να λάβουμε μια επίσημη απάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. «Όπως γνωρίζετε για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια της λειτουργίας του ΟΕΔΒ το μήνα Ιούλιο δεν έχει τυπωθεί ούτε ένας τίτλος βιβλίου από τους 1.200, ούτε ένα αντίτυπο από τα 45.000.000 που εκδίδει κάθε χρόνο ο ΟΕΔΒ και που πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των μαθητών και εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς του 2011-2012. Όπως γνωρίζετε μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει καν την προμήθεια χαρτιού και δεν έχετε προβεί και στις απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. συγκρότηση επιτροπών, καθυστέρηση της τελικής απάντησης μετά την αρνητική έκθεση) ως Υπουργείο Παιδείας με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση προμήθειας του χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων.

Επιπλέον δεν αξιοποιήσατε το απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων χαρτιού που θα επαρκούσε για την εκτύπωση του 30 - 40% περίπου των βιβλίων, τα οποία όχι μόνο θα βρίσκονταν στις αποθήκες του ΟΕΔΒ, αλλά θα μπορούσαν και να έχουν αποσταλεί στα Σχολεία. Με ευθύνη τόσο δική σας όσο και του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε επαρκής και έγκαιρη χρηματοδότηση του ΟΕΔΒ ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις εκτύπωσης – βιβλιοδεσίας των βιβλίων (τα χρήματα επαρκούσαν για το 70% του διαγωνισμού). Η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του ποσού εγκρίθηκε τέλος Ιουνίου. Με ευθύνη επίσης δική σας όσο και του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης δεν υπήρξε (ακόμη) απάντηση για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού, απαραίτητου για την αποστολή των βιβλίων. Η διοίκηση του ΟΕΔΒ κατέφυγε στην έσχατη λύση της αναζήτησης εταιρίας «μίσθωσης εργατικού δυναμικού».

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να μην υπάρχουν καθόλου βιβλία το Σεπτέμβριο στα χέρια των μαθητών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λίγων – εναπομεινάντων υπαλλήλων του ΟΕΔΒ, που και αυτούς τους «καταργήσατε» με νόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται εκ νέου η κ. υπουργός :

  1. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τα βιβλία;
  2. Ποιος θα τυπώσει και θα διανείμει τα βιβλία στα σχολεία τον Σεπτέμβριο;
  3. Θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βιβλία τον Σεπτέμβριο;
  4. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ολιγωρία, αδιαφορία και προχειρότητα στις διαδικασίες που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκτύπωση και διανομή των βιβλίων στου μαθητές και εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο;
  5. Γιατί υπάρχει διγλωσσία στο θέμα αυτό;
  6. Ποιος είναι υπεύθυνος και ποιες οι επιπτώσεις για ένα τόσο μείζον και σοβαρό θέμα;

Αθήνα

Ο Ερωτών Βουλευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια: