Blogger Widgets

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Που να κρυφτεί απ΄ τα παιδια!

Δύσκολες ώρες πέρασαν χθες στη Βουλή Γιώργος Παπανδρέου και Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων οι νεαροί βουλευτές στρίμωξαν στη γωνία πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας και τους πολιόρκησαν με ερωτήσεις για το μπάχαλο στην Παιδεία.


Κι αν από το βήμα της Βουλής, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο λόγος αρκετών εφήβων ήταν -δυστυχώς- τις περισσότερες φορές ξύλινος και παράταιρος με την εφηβική τους ηλικία, στο διάλειμμα της δεκαπεντάλεπτης συνεδρίασης οι πιτσιρικάδες έδειξαν τις πραγματικές τους ικανότητες.

«Το ξέρετε, κ. πρωθυπουργέ, ότι οι συμμαθητές μας στα ιδιωτικά σχολεία έχουν από τώρα τα βιβλία τους κι εμείς θα τα πάρουμε τον Νοέμβρη; Δεν είναι αυτή άνιση μεταχείριση;» ακούστηκε να ρωτά μια νεαρή τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλλον ξαφνιάστηκε από την επιθετικότητα της ερώτησης. Ενώ λοιπόν το πηγαδάκι με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε χαλαρά, με τους εφήβους να ποζάρουν για να βγουν φωτογραφίες μαζί του, η συνέχεια ήταν μάλλον εφιαλτική για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κι αυτό γιατί τα θέματα από τα οποία οι νεαροί ζήτησαν εξηγήσεις ήταν μερικά από αυτά που έχει υπερασπιστεί με θέρμη ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενα από αυτά, και το μεταναστευτικό. «Νιώθουμε ξένοι μέσα στις ίδιες μας τις γειτονιές. Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε» του είπαν μαθητές προερχόμενοι από τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, περιγράφοντάς του καθημερινά σκηνικά τρόμου έξω από τα σπίτια τους. Εκτενής αναφορά έγινε όμως και στον αριθμό των βουλευτών, με τους εφήβους, έχοντας πλέον την πείρα του κοινοβουλευτισμού, να ζητούν από τον πρωθυπουργό μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Κάποιος, μάλιστα, ζήτησε αυτό να αποτελέσει ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, στα υπουργικά έδρανα άλλοι νεαροί βουλευτές «έστηναν στον τοίχο» την υπουργό Παιδείας, εστιάζοντας στις ελλείψεις σε υποδομές και σε βιβλία. «Πώς θα κάνουμε μάθημα με φωτοτυπίες, κυρία υπουργέ;» είπαν με μια φωνή δεκάδες παιδιά στην κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι της.

Υπήρξαν, βέβαια, και έφηβοι που με εκπληκτική ευφράδεια και γλώσσα αρμόζουσα στην ηλικία τους κατάφεραν και από το βήμα της Βουλής να καθηλώσουν με τις ομιλίες τους, μη διστάζοντας να απευθυνθούν ευθέως στους πολιτικούς. «Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά σας. Θα σας πω κάτι που δεν θα σας αρέσει. Αν δεν μας κρύβατε τόσα χρόνια τα οικονομικά στοιχεία, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ. Μαζί τα φάγαμε; Δεν νομίζω!» είπε η Μαρία Κοτίβα.

Την ώρα, μάλιστα, που στην αίθουσα της Ολομέλειας έμπαινε ο πρωθυπουργός, από το βήμα ο νεαρός Γιώργος Αγαπητός από το Ηράκλειο κατακεραύνωνε την κυβερνητική πολιτική: «Χρεώνετε το ίδιο αυτούς που έτρωγαν καρβέλια με αυτούς που έτρωγαν ψίχουλα. Δεν κάνετε τον κόπο να βγείτε έξω στην κοινωνία».

«Το μέλλον του τόπου είμαστε εμείς, επιτρέψτε μας να σας κρίνουμε και να σας κατακρίνουμε για τα πολλά λάθη σας» είπε η έφηβη βουλευτής Γιάννα Τριανταφύλλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι περίπου 12.000 νέοι, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, συμμετείχαν φέτος στη διαδικασία επιλογής για τη Βουλή των Εφήβων. «Αυτό το έντονο ενδιαφέρον, καθώς και η δική σας παρουσία σήμερα εδώ, είναι ένα γεγονός πραγματικά παρήγορο και ενθαρρυντικό. Δείχνει ότι η νέα γενιά θέλει και μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή» ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.


Πηγή : dimokratianews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: