Blogger Widgets

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Συστάσεις για την Παιδεία

Συστάσεις προς την Ελλάδα για επέκταση του "Καλλικράτη" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μέσω της έκθεσής του για την Εκπαίδευση.


Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία παρεδόθη χθες από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζεται μεταξύ άλλων πως παρότι οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και αμείβονται λιγότερο, το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και αυτό εξαιτίας κυρίως της αναλογίας μαθητών - εκπαιδευτικών αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14,4, όταν στην Ελλάδα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι 10,1 μαθητές ανά δάσκαλο.

Πάντως στην έκθεση υπάρχουν σαφείς προτροπές προς την Ελλάδα για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών προκειμένου να φτάσει έως το 2015 στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, νέα κριτήρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ εντοπίζονται χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης των σπουδαστών και μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι την απόκτηση του πτυχίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την αναβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα.

Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως "έχουμε από πλευράς του ΟΟΣΑ μία πλήρη ακτινογραφία και για τις τρεις βαθμίδες Εκπαίδευσης και ένα σύνολο εξαιρετικά σημαντικών συστάσεων και προτάσεων, τις οποίες πήραμε και παίρνουμε υπ' όψιν σε όλη την προσπάθεια των αλλαγών στην Παιδεία". Αφορούν, όπως είπε, στη λειτουργία της σχολικής μονάδας, στην αποκέντρωση και την αξιολόγησή της και στο νέο μοντέλο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, το οποίο προωθούμε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρειάζεται αποκέντρωση, ενώ για την Ανώτατη Εκπαίδευση είπε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εγγραφές και τις αποφοιτήσεις και τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας. Τέλος, τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι να πιάνουν τόπο οι υπάρχοντες πόροι.


 Πηγή : Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια: