Blogger Widgets

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Το ψήφισμα του 6ου παγκόσμιου συνεδρίου της Εκπαιδευτικής Διεθνούς

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ 
ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 
Υποβλήθηκε από τις παρακάτω οργανώσεις και υπερψηφίστηκε:

ΟΛΜΕ               ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ

FENPROF         ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

SNES-FSU        ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΓΑΛΛΙΑ
      

Το συνέδριο της EI στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών και των λαών στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, χώρες που υπόκεινται στα προγράμματα «διάσωσης» που επιβάλλονται από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) μέσω σκληρών μέτρων καθώς επίσης και άλλων συμφωνιών που υπογράφονται από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Λόγω της πίεσης που επιβλήθηκε από τις χρηματοοικονομικές αγορές και τους εκτιμητές, εγκρίθηκαν σκληρότερα μέτρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Είναι κοινός τόπος ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ χρησιμοποίησαν την οικονομική κρίση ως πρόφαση για να επιβάλουν μια σκληρή πολιτική λιτότητας που χαρακτηρίζεται από δραματικές περικοπές μισθών (στην Ελλάδα συνολικά 3 μισθοί λιγότεροι τον χρόνο), μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης,  ευέλικτες συνθήκες εργασίας και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτά τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία και σε λιγότερη κοινωνική προστασία, κατά συνέπεια σε περισσότερη αδικία, περισσότερη ανισότητα και περισσότερη φτώχεια.

Η δημόσια ιδιοκτησία διαλύεται, κατεδαφίζεται και εκποιείται. Στην εκπαίδευση, η προτεραιότητα είναι η μείωση των δαπανών, ώστε να γίνει το δημόσιο σχολείο φτηνότερο. Οι αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών,  η συγχώνευση και η κατάργηση των σχολικών μονάδων και το σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων που ετοιμάζεται, θα υποθηκεύσουν το μέλλον, επειδή δεν υπάρχει καμία λύση στην κρίση χωρίς περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση. Παρόμοια μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 6ο συνέδριο της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (EI) εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με τους εργαζομένους αυτών των χωρών - ειδικά εκείνους στον τομέα της εκπαίδευσης, και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους - και καλεί για μια ισχυρή απάντηση των συνδικαλιστικών ενώσεων της ETUCEκαι της ETUC, προς το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια απάντηση που αντιπαρατάσσει στο «αναπόφευκτο» της λιτότητας εναλλακτικά προγράμματα επένδυσης και ανάπτυξης, που οδηγούν με τη σειρά τους σε βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση και ως εκ τούτου σε αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση – προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων του χρέους και του ελλείμματος. Μια απάντηση που υπερασπίζει την απασχόληση, τις καλύτερες αμοιβές και συντάξεις, την κοινωνική προστασία για όλους, τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, τη δημόσια εκπαίδευση και άλλα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες ενός χρέους για το οποίο δεν είναι υπεύθυνοι.

Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο ρόλος της EI είναι να προάγει και να συντονίζει αυτόν τον αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές και να στηρίζει τις προτάσεις των οργανώσεων μελών της, οι οποίες απαιτούν τον ανεξάρτητο έλεγχο του χρέους με διαφάνεια καθώς επίσης και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.


Πηγή : edugate.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: