Blogger Widgets

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στο τραπέζι δημοψήφισμα και για το άρθρο 16

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των Πανεπιστημίων σε κρατική χρηματοδότηση, ορίζοντας πως η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ, και απαγορεύει τη σύσταση Ανωτάτων Σχολών από ιδιώτες, ενδέχεται να περιληφθεί στο δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για το φθινόπωρο. 


Μιλώντας για τις «μεγάλες αλλαγές» που φιλοδοξεί να προωθήσει, ο Γ. Παπανδρέου, όταν τον Ιούνιο ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε πως στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης βρίσκεται «ένα νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό στον κάθε πολίτη». Ενέταξε στους κύριους τομείς που χρήζουν «μεγάλων αλλαγών» την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως πεδίο «ιστορικής μεταρρύθμισης». 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των προσωπικών του επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς -οπότε και εκδηλώθηκε το «ναυάγιο» της διαβούλευσης με τον Αντ. Σαμαρά-, φέρεται πως αναλύοντας τις προθέσεις του για την «επόμενη ημέρα» ενημέρωσε για τη θεματολογία του δημοψηφίσματος, εντάσσοντας στην ατζέντα τις αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ. Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ειδικότερα, επαληθεύτηκαν και από την πρόσφατη συνεδρίαση (06/07/2011) του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, όταν κατά τη συζήτηση του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια, παρουσία της υπουργού Παιδείας, η βουλευτής Αθανασία Μερεντίτη ζήτησε να εξαιρεθεί το ζήτημα από το δημοψήφισμα. 

Εικάζεται, λοιπόν, πως ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκοντας κατά το πλείστον δυνατόν διακομματική συναίνεση στις αιχμές των προς αναθεώρηση άρθρων -υπενθυμίζεται πως η σχετική συζήτηση δεν τοποθετείται νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2013-, σκοπεύει να εγείρει εκ νέου το φάκελο «ιδιωτικά Πανεπιστήμια», που αποτελεί άλλωστε εκπεφρασμένη θέση του από την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Παιδείας. «Το άρθρο 16 προσπαθώντας να αποκλείσει νομικά κάθε άλλη μορφή εκπαίδευσης, ευνούχισε την ελληνική πολιτεία, η οποία σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές, κοινωνικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας», σημείωνε ο ίδιος ήδη από το 1998, στο σχετικό άρθρο του στα «Νέα». Επιχειρηματολογία στη βάση της οποίας οικοδομήθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16, το 2006, που επικεντρώνει στην τροποποίηση των παραγράφων 5 και 6 έτσι ώστε «διατηρουμένων των εγγυήσεων που ισχύουν για το δημόσιο Πανεπιστήμιο να παρέχεται η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από ιδιώτες που αποβλέπουν να αναπτύξουν κοινωφελή δράση, μετά από κρατική άδεια». 

Δεδομένου ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και οι δυσοίωνες προβλέψεις ανάκαμψης καθιστούν περίπου απαγορευτική τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων, όπως απαιτούνται για τη σύσταση ακαδημαϊκών μονάδων, από ιδιώτες, προκύπτει ερώτημα για τη συζήτηση περί μη κρατικών Πανεπιστημίων. Αντιπολιτευτικοί κύκλοι απαντούν πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει τα προϊόντα του δημοψηφίσματος (οψέποτε γίνει), εάν εξυπηρετούν την πολιτική της βούληση, προκειμένου να επηρεάσει την αναθεωρητική Βουλή προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. 


 Πηγή : Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια: