Blogger Widgets

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Coca Cola, σχολεία και "ισορροπημένη διατροφή"

Σε ημερήσια εφημερίδα διάβασα προχθές ότι η Coca Cola "προσφέρει αθλητικό εξοπλισμό σε 34 δημόσια σχολεία".

Η είδηση αναφέρει ότι:


"Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Coca-Cola να συμβάλει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, παράγοντας της οποίας, μεταξύ άλλων, είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας".

"Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Coca-Cola".

"Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και συνήθειες της ελληνικής οικογένειας".

Αλήθεια, η "ισορροπημένη διατροφή" και οι "ιδιαιτερότητες και συνήθειες της ελληνικής οικογένειας", περιλαμβάνουν και την κατανάλωση αναψυκτικών όπως αυτών της εταιρίας;

Αναρωτιέμαι αν το πρόγραμμα της Coca-Cola και η ευρύτερη στρατηγική της περιλαμβάνει κάποιου είδους ενημέρωση για τα εντυπωσιακά ευρήματα ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συστηματική κατανάλωση των προϊόντων αυτών σε σχέση με την παιδική (και όχι μόνο) παχυσαρκία (για παράδειγμα, http://www.publichealthadvocacy.org/bubblingover.html). Προϊόντων των οποίων το marketing στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά.

Δεν θα χαρακτήριζα το πρόγραμμα αυτό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα όταν ο δημόσιος τομέας αφορά τα σχολεία.

Θα έχει ενδιαφέρον στην συνέχεια να δούμε και κάποια καπνοβιομηχανία να κάνει δωρεές στον Άγιο Σάββα, με ενημέρωση φυσικά για τις ιδιαιτερότητες και συνήθειες της Ελληνικής οικογένειας.

 Γιάννης Πανάρετος


Πηγή : edugate.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: