Blogger Widgets

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ελπιδοφόρα η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Χρήστου Τσεβά

Μπορεί ο Χρήστος Τσεβάς να αποτελεί καλλιτεχνικό σύμβολο για τις Αχαρνές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει τεθεί σε καλλιτεχνική αποστρατεία. Ίσα-ίσα, ο λαϊκός ζωγράφος παραμένει μάχιμος, εξακολουθώντας να ζωγραφίζει, αλλά και να μεταδίδει τα μυστικά της Τέχνης του στους νεότερους. 


Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ο Χρήστος Τσεβάς διδάσκει στον Ορειβατικό τους ανθρώπους που θαυμάζουν το έργο του και του ζητούν να τους μυήσει στην ζωγραφική. Μάλιστα πολλοί από τους μαθητές του έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που να θεωρούνται πολύ καλοί ζωγράφοι. Η μέθοδος διδασκαλίας που ακολουθεί ο Χρήστος Τσεβάς υπακούει, όπως και η ζωγραφική του, στους δικούς του κανόνες και βασίζεται στο υψηλό επίπεδο επικοινωνίας που αναπτύσσει με τους μαθητές του. Συστατικό στοιχείο της διδασκαλίας του είναι η ελευθερία στην έκφραση, κάτι που αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα του. Οι μαθητές του είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν επάνω σε κάθε τι που αφορά τη ζωγραφική, ενώ η παρουσία του δάσκαλου είναι διακριτική και συμβουλευτική. Ο Χρήστος Τσεβάς πιστεύει ακράδαντα ότι δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια στην έμπνευση και την ελεύθερη έφραση του ανθρώπου που κρατάει στα χέρια του το χρωστήρα και φροντίζει να το κάνει πράξη με τη στάση του. Γι αυτό, άλλωστε η σχέση του με τους μαθητές του είναι μοναδική, τόσο σε προσωπικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Απαραίτητο στοιχείο του προγράμματος της διδασκαλίας του είναι η ομαδική έκθεση, με έργα των μαθητών του, την οποία διοργανώνει στο τέλος κάθε διδακτικής χρονιάς. 

Πιστός στις συνήθειές του, την πραγματοποίησε και φέτος, δίνοντας στους εκκολαπτόμενους ζωγράφους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το φιλότεχνο κοινό των Αχαρνών και να νιώσουν τη συγκίνηση του καλλιτέχνη, όταν κάποιος παρατηρεί έναν πίνακά του. Τα έργα που εκτέθηκαν ήταν αξιόλογα και εξέφρασαν μια μεγάλη ποικιλία ως προς την τεχνική, τη θεματολογία και τα υλικά. Κυριάρχησαν τα τοπία και οι θαλασσογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει την ελευθερία έκφρασης των μαθητών, αφού οι προσωπικές επιλογές του Χρήστου Τσεβά αφορούν στην αποτύπωση και διατήρηση της παράδοσης του τόπου. Κατά την διάρκεια της έκθεσης ο ζωγράφος και οι μαθητές του είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έχουν, κατά το παρελθόν, μαθητεύσει στο πλευρό του και δεν χάνουν την ευκαιρία να τον δουν, να συζητήσουν μαζί του για τη ζωγραφική, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά των νέων μαθητών του.




Πηγή : menidiatis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: