Blogger Widgets

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ένωση Γονέων Δήμου Αχαρνών : Συνάντηση με το Δήμαρχο Αχαρνών

Αχαρνές 31/5/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2011


Στις Αχαρνές σήμερα  31/05/2011 και ώρα 20:00 και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Κ. Ντούρου Σωτήρη τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας, ο Πρόεδρος Καρυδάκης Κων/νος, ο Γενικός Γραμματέας Καλογεράκης Λάμπης, ο Ταμίας Σταυρίδης Πολύβιος  και τα Μέλη Καλατζής Δημήτρης, και Πούρδας Χαρίλαος, επισκέφτηκαν τo γραφείο του Δημάρχου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν: Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Κατσανδρής Ιωάννης, και ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης Κορνηλάκης. 

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήσεως του Δ.Σ. αμέσως μετά τις εκλογές  της Ένωσης, στα πλαίσια μιας σειράς  επαφών που έχει προγραμματίσει με τους αρμόδιους παράγοντες σε θέματα παιδείας, με την Δημοτική Αρχή, αλλά και τους προέδρους των Δημοτικών παρατάξεων μέλη του Νέου Δημοτικού Συμβουλίου που προέκυψε μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2010. 
 Αντικείμενο της συνάντησης, η άμεση και σφαιρική ενημέρωση του Δημάρχου σε θέματα παιδείας του Δήμου μας, η περιγραφή της σημερινής κατάστασης των Σχολικών εγκαταστάσεων, η καταγραφή των λειτουργικών  και οικονομικών συνθηκών, η  πρόβλεψη και πρόληψη για πιθανά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό,  καθώς και προτάσεις της Ένωσης Γονέων και τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων των Σχολείων του Δήμου μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους με τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Πρόεδρος  της Ένωσης Κων/νος Καρυδάκης τοποθέτησε τα προς συζήτηση θέματα ιεραρχώντας τα με χρονική σειρά αλλά και με βάση τη σπουδαιότητα που αυτά έχουν, ζητώντας την δέουσα προσοχή τόσο           του Δημάρχου όσο και των υπολοίπων παρευρισκομένων.    
                            

ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

                                                                                                             

1.      Καθιέρωση Δημοτικού Συμβουλίου, με  αποκλειστικό θέμα την παιδεία  με συμμετοχή  των φορέων της σχολικής κοινότητας  (  Σύλλογοι Γονέων, εκπαιδευτικοί κλπ ) προκειμένου να συζητηθούν τα γενικότερα θέματα  παιδείας. Αρχής γενομένης με συνεδρίαση  μέχρι την λήξη του σχολικού έτους.

2.      Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση στον προϋπολογισμό του δήμου  ειδικού  κονδυλίου για τα σχολεία μας   

3.      Σχολικές επιχορηγήσεις για το έτος 2010-2011, εκκρεμότητες , διανομή χρημάτων στα σχολεία.  Διανύουμε το τρίτο τρίμηνο του διδακτικού έτους και ακόμα  δεν έχει δοθεί στα Σχολεία  η  1η Δόση επιχορήγησης για το 2011, με αποτέλεσμα τα δημόσια σχολεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.  
  Είναι ανεπίτρεπτο τα σχολεία μας να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ενώ ο Δήμος έχει ήδη πάρει από το Υπουργείο τις δύο πρώτες δόσεις συνολικού ύψους περίπου 400.000€.                                                                                                                                  

Ο Δήμαρχος δήλωσε, ότι αυτό οφείλεται στην μη έναρξη λειτουργίας των δυο νέων σχολικών επιτροπών, δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα παραμένον σε συγκεκριμένο κωδικό και θα  διανεμηθούν  στα σχολεία όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περισσότερους Δήμους έχει ήδη γίνει η διανομή των χρημάτων στις σχολικές μονάδες.

4.      Συντήρηση και φύλαξη των σχολικών μονάδων ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο  

5.      Τακτικές  συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.    

6.      Έναρξη λειτουργίας των νέων Σχολικών Επιτροπών.





ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ
                                                                                                         

1.       Προγραμματισμός για τη μελέτη και κατασκευή των  9ου, 18ου, 19ου, 21ου δημοτικών σχολείων Αχαρνών και 3ου νηπιαγωγείου  Θρακομακεδόνων.    

2.        Αναγκαιότητα ίδρυσης και κατασκευής νέων σχολείων στο Ολυμπιακό  Χωρίο, στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, τον  Κόκκινο Μύλο,  την Χαραυγή , την Αγ. Άννα, την Λαθέα, τον  Αγ. Πέτρο,  κλπ.  

3.       Σχολικοί τροχονόμοι , μονοδρόμηση  ή πεζοδρόμηση δρόμων που βρίσκονται οι κεντρικοί είσοδοι των σχολείων καθώς και φανάρια πεζών σε κεντρικούς δρόμους όπως η Αγίου  Διονυσίου, η  Ελ.  Βενιζέλου.

4.        Την αξιοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Κωδικού πρόσκλησης 1.12 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π.   «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», (ΕΠΠΕΡΑΑ),  για τοποθέτηση φωτοβολταικών στις στέγες των  σχολείων, αντικατάσταση κουφωμάτων, κλπ.

5.      Άμεση σύνδεση όλων των σχολικών μονάδων, με το φυσικό αέριο όπου περνάει ήδη αγωγός 

6.    Ίδρυση Β΄ Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής με έδρα το Δήμο μας.      
                                                                                                                  Η επικείμενη κατάργηση των γραφείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων . Ο Δήμος μας είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ανατ. Αττικής τόσο σε αριθμό σχολικών μονάδων, όσο σε αριθμό μαθητών, καθώς και σε αριθμό εκπαιδευτικών, γεγονός που δικαιολογεί τη ίδρυση αυτόνομης Διεύθυνσης. 

7.      Μεταφορά της έδρας της Ένωσης Γονέων στο πρώην  νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στον Προφήτη Ηλία με παράλληλη παραχώρηση του οικοπέδου στην οδό Μητρομάρα 24 για την στέγαση και λειτουργία των «ομάδων εργασίας». 


8.      Υλική υποστήριξη των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η  Ένωση μας καθώς και ενημερωτικές ομιλίες σε γονείς μαθητές για θέματα παιδείας εγκληματικότητας παραβατικότητας κλπ


9.      Χορήγηση από τον Δήμο ποσού 3000 € ετησίως για τις λειτουργικές ανάγκες της Ένωσης,                 σε περίπτωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για επιχορήγηση , Ενώσεων – Συλλόγων .


Η συζήτηση διακόπηκε λόγω έλλειψης χρόνου και  ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα των σχολείων ενώ  ότι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας                                κ. Κατσανδρής θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ένωση για το καλύτερο αποτέλεσμα.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΑΡΥΔΑΚΗΣΚΩΝ/ΝΟΣ                                    ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΛΑΜΠΗΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: