Blogger Widgets

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μπορούν να προκαλέσουν τα κινητά καρκίνο;

Για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι είναι πιθανό η χρήση κινητών τηλεφώνων να προκαλεί συγκεκριμένες μορφές καρκίνων του εγκεφάλου και συνιστά στους χρήστες να μειώσουν τη χρήση τους.

 
Επιστήμονες από 14 χώρες ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και διαπίστωσαν σχέση ανάμεσα στη βαριά χρήση κινητής τηλεφωνίας και την εκδήλωση εγκεφαλικών καρκινικών όγκων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τους καταναλωτές να μειώσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά.

Η ομάδα αποφάσισε να κατατάξει τα φορητά τηλέφωνα στο επίπεδο 2B. «Τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία συνεχίζουν να συσσωρεύονται, είναι αρκετά ισχυρά για να δικαιολογήσουν» μια τέτοια κατάταξη, δήλωσε ο Τζόναθαν Σάμετ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας περίπου τριάντα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι πραγματοποίησαν σύνοδο επί οκτώ ημέρες στη Λυών, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η ταξινόμηση πηγαίνει από το 1 (καρκινογόνο για τον άνθρωπο) στο 4 (πιθανώς μη καρκινογόνο για τον άνθρωπο), το επίπεδο 2 διαιρείται σε 2Α (πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο) και 2Β (ίσως καρκινογόνο για τον άνθρωπο ). Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι «μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, και ότι επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και του κινδύνου για καρκίνο», πρόσθεσε ο Σάμετ.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μελέτησαν επίσης τους κινδύνους από τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως τα ραντάρ, τους φούρνους μικροκυμάτων, τους σταθμούς εκπομπής ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, ή την ασύρματη επικοινωνία, έκριναν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή σε αυτή την περίπτωση.


Πηγές: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Who.int




Δεν υπάρχουν σχόλια: