Blogger Widgets

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Γραμμή Εντολών - Προχωρημένες εντολές δικτύου

Στο πρώτο άρθρο της αφιέρωσης στη γραμμή εντολών, είδαμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις βασικές εντολές. 
 
Σε αυτό το άρθρο θα ανεβούμε ένα επίπεδο και θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές εξειδικευμένες εντολές δικτύου. 
 
Λήψη πληροφοριών για τη σύνδεση σας στο δίκτυο
 
Για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση σας στο δίκτυο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή ipconfig. Πληκτρολογήστε ipconfig στη γραμμή εντολών και πατήστε Enter. Όπως θα δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, με την ipconfig μπορείτε να δείτε όλες τις συσκευές δικτύου που έχετε εγκατεστημένες στο υπολογιστή σας καθώς και την IP διεύθυνση της καθεμίας. Επίσης θα πάρετε πληροφορίες για τις IP της Μάσκας υποδικτύου (subnet mask) και της προεπιλεγμένης πύλης αλλά και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των συσκευών δικτύου.


 command_prompt_network_1


Η εντολή ipconfig μπορεί να δεχτεί πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Για να δείτε όλες τις μεταβλητές, πληκτρολογείστε ipconfig /? και πατήστε Enter.


command_prompt_network_2


Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταβλητή /all με την οποία μπορούμε να πάρουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση μας στο δίκτυο. Στην εικόνα που ακολουθεί θα δείτε πληροφορίες για τη DNS, τη MAC (Media Access Control) (είναι το πεδίο Φυσική διεύθυνση) και άλλες πληροφορίες σχετικά με την κάθε συσκευή.


command_prompt_network_3


Αξίζει να σημειωθεί πως με την ipconfig μπορείτε να εκτελέσετε και ορισμένες χρήσιμες εργασίες με τη χρήση των σωστών παραμέτρων. Για παράδειγμα οι εντολές ipconfig /release και ipconfig /renew εξαναγκάζουν τον προσαρμογέα δικτύου σας να ανανεώσει την τρέχουσα IP διεύθυνση. Αυτές οι παράμετροι είναι πολύ χρήσιμες σε δίκτυα DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), ώστε να μοιραστούν όλες οι IP διευθύνσεις αυτόματα. Για την ακρίβεια, το σύστημα σας απορρίπτει την τρέχουσα IP και ζητάει μια νέα διεύθυνση από τον DHCP server αλλά μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βρείτε την MAC διεύθυνση του υπολογιστή σας
 
Ένας ακόμη τρόπος για να δείτε τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή σας είναι να πληκτρολογήσετε την εντολή getmac και να πατήσετε Enter.


command_prompt_network_4
 
 
Δείτε τις ενεργές TCP συνδέσεις του υπολογιστή σας
 
Μια ακόμα χρήσιμη εντολή δικτύου είναι η netstat. με αυτή την εντολή μπορείτε να δείτε τις ενεργές συνδέσεις του υπολογιστή σας σε ένα δίκτυο. Απλά πληκτρολογήστε netstat και πατήστε Enter.


command_prompt_network_8


Η εντολή netstat έχει και αυτή πολλές παραμέτρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, με τη μόνη διαφορά ότι οι παράμετροι αυτής της εντολή συντάσσονται με '-' και όχι με '/'. Επίσης, η netstat είναι ιδανική για να εντοπίσετε εάν κάποιο trojan ή spyware έχει μολύνει τον υπολογιστή σας και έχει δημιουργήσει συνδέσεις σε άλλους υπολογιστές. Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογείστε nestat -b, πατήστε Enter και θα δείτε ποιο εκτελέσιμο αρχείο προκάλεσε την κάθε σύνδεση.

Δοκιμάστε τη σύνδεση με μια ιστοσελίδα ή με ένα υπολογιστή του δικτύου σας
 
Για να δοκιμάσετε τη σύνδεση με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή με κάποια άλλη συσκευή του δικτύου σας ή του internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή ping ακολουθούμενη από την διεύθυνση της ιστοσελίδας ή από μια IP. Εάν θέλετε για παράδειγμα να ελέγξετε τη συνδεσιμότητα με τη σελίδα μας χωρίς να ανοίξετε κα΄ποιον browser, πληκτρολογείστε ping pcsteps.gr και πατήστε Enter.


command_prompt_network_5


Η εντολή ping έχει μια πολύ χρήσιμη παράμετρο, με την οποία μπορείτε να κάνετε ping σε μια τοποθεσία και να την σταματήσετε όποτε εσείς θέλετε. Για παράδειγμα, εμείς πληκτρολογήσαμε ping -t 192.168.1.1 . Κάποια στιγμή ήθελα να σταματήσω τη διαδικασία και να δω μερικά στατιστικά πατώντας Ctrl+Break. Για να τερματίσουμε τελείως τη διαδικασία πατάμε Ctrl + C.


command_prompt_network_6
 
 
Δείτε τη διαδρομή μεταξύ δύο υπολογιστών ενός δικτύου
 
H tracert (traceroot), είναι μια εντολή δανεισμένη από UNIX. Εμφανίζει την διαδρομή που ακολουθούν τα δεδομένα από ένα υπολογιστή σε ένα άλλο και κάθε διαδρομή αποτελείται από 'hops' κάθε φορά που αλλάζουν κόμβο ή υπολογιστή. Η tracert δείχνει μέχρι και 30 hops και είναι χρήσιμη για να δείτε εάν η κίνηση των δεδομένων καθυστερεί σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο ή αν ακολουθούν λάθος διαδρομή. Στο παράδειγμα που ακολουθεί , βλέπουμε τη διαδρομή που κάνει ο υπολογιστής μου μέχρι να συνδεθεί με τον server του Pcsteps.gr


command_prompt_network_11


Δεν υπάρχουν σχόλια: