Άρχισαν τα… όργανα στην Πάρνηθα, φημολογούμενοι «ιδιοκτήτες» πήγαν και περίφραξαν τέσσερεις διαφορετικές δασικές εκτάσεις στην περιοχή Μέλια, στο Μετόχι!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, το Σάββατο 28/5/2011 στις 11.30 και κατά την διάρκεια περιπολίας του πυροσβεστικού οχήματος του ΕΔΑΣΑ εντοπίστηκαν ημιτελείς περιφράξεις σε τέσσερις θέσεις στην περιοχή Μέλια Μετόχι Πάρνηθας. Οι περιφράξεις είναι νέες κατασκευές (1-2 ημερών) ύψους περίπου 2 μέτρων. Σε μία θέση η περίφραξη περικλείει δασικό τμήμα, ενώ σε άλλη τμήμα με έντονη αναγέννηση χαλεπίου πεύκης. Σε κανένα σημείο των περιφράξεων δεν υπάρχει πινακίδα με άδεια εκτέλεσης τέτοιων εργασιών. Ενημερώθηκε μέσω τηλεφώνου άμεσα το Συντονιστικό Κέντρο του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και στο σημείο έσπευσε και φύλακας του ΦΔ. Όσες φορές κατά την διάρκεια της ημέρας μετέβησαν φύλακες στην περιοχή δεν εντοπίστηκε παρουσία των συνεργείων κατασκευής. Κάποιες από τις περιφράξεις κατασκευάζονται εντός της ζώνης Ε6 ενώ στα ανωτέρω τμήματα οι περιφράξεις πιθανότατα βρίσκονται εντός της περιοχής Natural 2000 «Όρος Πάρνηθα».
Η υποσημείωση της καταγγελίας των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Πάρνηθας είναι καταλυτική: «Σημειώνουμε ότι η περιοχή του Μετοχίου είναι ιδιαίτερα προβληματική όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και πολλά άλλα στην περιοχή του Μετοχίου διεκδικούνται ως ιδιοκτησία από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακριβώς στον ίδιο χώρο σχεδιάζεται και η κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Πετράκη).
Αν δεν ενταχθεί η περιοχή άμεσα στο καθεστώς του Εθνικού Δρυμού τέτοια φαινόμενα θα είναι δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, κατακερματίζοντας τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και οικοπεδοποιώντας άλλο ένα τμήμα του. Θεωρούμε κάτι τέτοιο ανεπίτρεπτο και θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο να το αποτρέψουμε. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για την άμεση απομάκρυνση των περιφράξεων και την προστασία της περιοχής».
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή είναι η συνέχεια από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πάρθηκε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απαντώντας στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής, ώστε να ανεγερθούν παιδικές κατασκηνώσεις αλλά και διάφορα άλλα κτίρια, όπως πολιτιστικό κέντρο κλπ. Η αντίθεση μας σε κάθε είδους τσιμεντοποίηση της Πάρνηθας είναι δεδομένη.
Αυτή μας την άποψη ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Γιάννης Στάμου, Δασολόγος: «Ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) διεκδικούσε από το 1880 έκταση με πολλές πλαγιές της Πάρνηθας από την Αγία Τριάδα έως το Μετόχι, συνολικής έκτασης 15.000 στρεμμάτων.
Το 1917 κατάφερε να πουλήσει και να απαλλοτριώσει υπέρ του έκταση 3.000 στρεμμάτων, τμήμα στο οποίο κατασκευάστηκε το ΞΕΝΙΑ, σαν Σανατόριο και έπειτα το Μοντ Παρνές, αφού η έκταση αυτή πέρασε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και σήμερα ιδιωτικοποιήθηκε, καθώς το Καζίνο πουλήθηκε στην Χαγιάτ. Το 1933 με Απόφαση ενός Διοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίστηκε η έκταση ΟΔΕΠ (τα 12.000 στρέμματα που είχαν απομείνει, αφού έφυγαν τα 3.000-ΕΟΤ).
Περίπου 60στρέμματα πούλησε προπολεμικά στον Κονιστή και προέκυψε το ομώνυμο ιδιωτικό δάσος. Άλλα 10.500 στρέμματα απαλλοτριώθηκαν το 1962 αντί 2.500.000δρχ ώστε να ελευθερωθεί το ελατοδάσος και να γίνει Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας. (Η έκταση του ΕΟΤ αφού ήταν δημόσια δεν απαλλοτριώθηκε και έτσι σήμερα βρέθηκε στην Χαγιάτ)
Έκτοτε μετά το 1962 παρέμειναν 1.000 στρέμματα περίπου στον ΟΔΕΠ στην θέση Μετόχι τα οποία προσπάθησε να αξιοποιήσει κάνοντας το βήμα να τα εντάξει στο σχέδιο μέσω άδειας κατάτμησης που ευτυχώς δεν κατάφερε. Τμήμα αυτών των 1.000 στρεμμάτων είναι η έκταση που ζητά σήμερα η Αρχιεπισκοπή να κατασκευαστούν κατασκηνώσεις.
Εγώ διαφωνώ για την δημιουργία των κατασκηνώσεων διότι:
1. Δεν ζητούν να κατασκευάσουν μόνο κατασκηνώσεις, αλλά και πολιτιστικό κέντρο και αργότερα ίσως (έχουν άλλα 850στρέμματα εκεί!) και εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής ή του ΟΔΕΠ.
2. Επεκτείνεται πάνω από την οδό Πάρνηθος και προς το ελατοδάσος ο Πολεοδομικός ιστός, πράγμα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!»
Η οικοπεδοποίηση της Πάρνηθας με «ιδιοκτήτες» που συρματοπλέγουν ξεκίνησε λίγες μόνο ημέρες μετά την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν ληφθεί εν τέλει οριστικά απόφαση και από την Περιφέρεια για την δημιουργία των Κατασκηνώσεων, αυτό συνεπάγεται πως όσοι διεκδικούν στο συγκεκριμένο σημείο εκτάσεις, θα έχουν την δυνατότητα και αυτοί να κατασκευάσουν ότι επιθυμούν (κατασκηνώσεις, αναψυκτήρια κλπ). Το τέλος της Πάρνηθας, δυστυχώς δεν ήρθε με το κάψιμο της, αλλά με την… άλωση της από Εκκλησία και τυχόν «ιδιοκτήτες».
Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, όπως και ο κ. Στάμου τονίζει, να επιτρέψουμε την συνέχιση της καταστροφής του τελευταίου εν απομείναντα πνεύμονα πρασίνου, στο βωμό του κέρδους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την συνέχιση αυτής της καταστροφής, που ξεκινά αργά και βασανιστικά από… κάτω!
Εύλογα τίθεται το ερώτημα από απλούς πολίτες «πως σε περίοδο οικονομικής κρίσης η Εκκλησία αποφασίζει να κάνει ένα τέτοιο μεγάλο έργο; Μήπως επικαλείται τις κατασκηνώσεις απλά για να διασφαλίσει την περιουσία της και μετέπειτα να την πουλήσει σε ιδιώτες;» Πολλά τα ερωτήματα, όμως η Δικαιοσύνη και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούμε να παρέμβουν άμεσα!
Πηγή : acharnorama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου