Blogger Widgets

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συμφωνία των υπ. Παιδείας Ελλάδας –Κύπρου για τα σχολικά βιβλία

Ενώ το υπουργείο Παιδείας , λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μς , βρίσκονταν σε επικοινωνία με την Κύπρο για την από κοινού ανάληψη της δαπάνης των βιβλίων που μέχρι φέτος στέλνονταν δωρεάν στους κυπρίους μαθητές, ο τομεάρχης της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος διαμαρτύρεται και με κατάθεση ερώτησης στη Βουλή ζητά να συνεχίζει να πληρώνει τα βιβλία ο ελληνικός λαός. 


Σήμερα Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απάντησε στον κ. Σπηλιωτόπουλο ως εξής: «Ο ΟΕΔΒ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της  Κύπρου, τις οποίες έγκαιρα ενημέρωσε για τη μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί φέτος στην αποστολή των σχολικών βιβλίων, τα οποία χρειάζονται τα βιβλία της Κύπρου και αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού αριθμού που χρησιμοποιούνται.

Συμφωνήθηκε η από κοινού ανάληψη της σχετικής δαπάνης, η οποία  είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του υπ.Παιδείας της Κύπρου».


Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσφατα προκαλέσατε αναστάτωση στην Κύπρο, με την απόφασή σας να σταματήσετε να χορηγείτε δωρεάν σχολικά βιβλία στους κυπρίους μαθητές. Έτσι μετά από δεκαετίες, για πρώτη φορά εφέτος, η κυπριακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αγοράσει τα βιβλία που θα χρειασθούν οι μαθητές,τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στα τέλη του 2010, οι Κύπριοι επικοινώνησαν μαζί σας στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και ζήτησαν ενημέρωση. Οι διαβεβαιώσεις που δώσατε μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν πως τίποτα δεν θα άλλαζε στην χορήγηση των βιβλίων. Στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν αφού διαμορφώσατε νέα πολιτική στάση και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε ότι ο ΟΕΔΒ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κυπριακών σχολείων εκτός εάν η κυπριακή κυβέρνηση αναλάβει το κόστος έκδοσης και μεταφοράς.

Μπορεί η χώρα μας να περνάει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες όμως δεν μπορεί να θυσιάζονται όλα στον βωμό της βαθιάς οικονομικής δυσπραγίας και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής που αφορά στην δωρεάν διανομή βιβλίων από την Ελλάδα στον κυπριακό Ελληνισμό, που εδώ και δεκαετίες συμβαίνει. Είναι τραγική πολιτική απόφαση που αφορά και την εξωτερική πολιτική μας αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον αυτή η πρακτική. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «αυτονομηθούν» σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτό θα είναι ένα ολέθριο λάθος και για τους δύο. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι σίγουρο ότι μελλοντικά θα διαμορφώσει διαφορετική πολιτική κατάσταση για την οποία εσείς και η κυβέρνησή σας θα είστε αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι και υπόλογοι.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. υπουργός:

1.      Γιατί αλλάξατε μέσα σε λίγους μόλις μήνες πολιτική στάση σχετικά με την χορήγηση δωρεάν διανομής βιβλίων στους Έλληνες Κύπριους μαθητές;

2.      Γνωρίζει το  Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αυτή την διαφοροποίηση για τα βιβλία με την Κύπρο;

3.       Μήπως πρέπει να επανεξετάσετε τα αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτή η πολιτική στο μέλλον για την Ελλάδα και την Κύπρο σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και πώς μπορεί εύκολα να γίνει σημείο πολιτικής εκμετάλλευσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τους γείτονές μας;

Ο Ερωτών Βουλευτής




 Πηγή : esos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: