Blogger Widgets

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

«Μάχη» στις Πανελλαδικές για τις σχολές που οδηγούν σε διορισμό στο Δημόσιο


Αλλάζει ριζικά από φέτος ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας να προχωρεί σε δραστική μείωση κατά 13,2% του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και κατάργηση, επί της ουσίας, 25 τμημάτων κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας. 

 

Συνολικά, στα ΑΕΙ θα εισαχθούν φέτος 10.250 λιγότεροι υποψήφιοι σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ 24 τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου οικογενειοκρατίας θα δεχθούν... μηδενικούς εισακτέους.

 

Η μείωση εισακτέων στα ΤΕΙ της περιφέρειας είναι εντυπωσιακή, φθάνοντας έως και το 60% στο Δυτικής Μακεδονίας (2.257 θέσεις φέτος έναντι 5.920 πέρυσι). Τα παραπάνω αποτελούν, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει καταργήσεις τμημάτων με χαμηλή ζήτηση ή ακραίες εξειδικεύσεις και συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων, ακόμα και ιδρυμάτων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, φέτος στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και ΑΣΠΑΙΤΕ θα διατεθούν συνολικά 74.440 θέσεις έναντι 84.690 πέρυσι (σ.σ. στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εισακτέοι σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές κ.ά.).



Κατηγορίες 

«Ψαλίδι» 10.250 εισακτέων από την ανώτατη εκπαίδευση  Από το σύνολο των 74.440 θέσεων, τις 66.400 θα διεκδικήσουν περίπου 92.259 υποψήφιοι ημερήσιων Γενικών Λυκείων (το 90% των υποψηφίων), δηλαδή θα εισαχθούν οι οκτώ στους δέκα. Από όλες τις κατηγορίες διαγωνιζομένων, υπολογίζεται ότι φέτος εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι.

Ο ανταγωνισμός θα είναι οξύτατος για την εισαγωγή των υποψηφίων σε τμήματα του κέντρου. Παρότι τα τμήματα αυτά ενισχύθηκαν με επιπλέον θέσεις, εκτιμάται ότι η οικονομική κρίση θα ωθήσει περισσότερους νέους να επιλέξουν μια σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να αποφύγουν τα έξοδα «φοιτητικής μετανάστευσης» που φθάνουν περίπου τα 60.000 ευρώ για συνολικά πέντε έτη σπουδών. «Μάχη» αναμένεται να δοθεί, άλλωστε, για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα που οδηγούν σε διορισμό στο Δημόσιο (όπως παιδαγωγικά ή καθηγητικές σχολές) αφού οι διαθέσιμες θέσεις έχουν «ψαλιδιστεί».

Υποψήφιοι

Σε ό, τι αφορά τις υπόλοιπες 8.040 θέσεις στα ΑΕΙ, αυτές αφορούν στους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κ.ά.), οι οποίοι από φέτος θα διεκδικούν προκαθορισμένο αριθμό θέσεων σε κάθε τμήμα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης μετεγγραφής στο τμήμα που επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι περίπου 10.000 ήταν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών που έλαβαν μετεγγραφή, εκ των οποίων οι περισσότεροι στράφηκαν σε τμήματα μεγάλων αστικών κέντρων με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως αρκετές από τις θέσεις που θα διατεθούν φέτος σε περιφερειακά ΑΕΙ θα παραμείνουν κενές. Στον αριθμό των εισακτέων θα πρέπει να προστεθούν, επίσης, περίπου 3.000 θέσεις σε στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κ.ά. Εκτιμάται, έτσι, ότι ο τελικός αριθμός εισακτέων θα ανέλθει σε 77.500, με την αναλογία της επιτυχίας να είναι επτά προς δέκα. Πέρυσι, 123.000 υποψήφιοι διεκδίκησαν 88.165 θέσεις (84.690 στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ).

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν αύριο για τους 92.259 τελειοφοίτους και αποφοίτους Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (στο οποίο περιλαμβάνεται και η Εκθεση). Η διεξαγωγή των εξετάσεων θα γίνει χωρίς προβλήματα, αφού το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας που παρέχει στους τελειόφοιτους Λυκείου, εφόσον το επιθυμούν, τη δυνατότητα να αποκτούν απολυτήριο συμμετέχοντας μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις και όχι στις πανελλαδικές.




 Πηγή : Ημερησία



Δεν υπάρχουν σχόλια: