Ενας στους δυο νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά , ενώ ένας στους τρεις φοβάται ότι θα χρειαστεί να σταματήσει τις σπουδές του.
Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από την αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τους νέους 18-30 ετών, την εκπαίδευση και την οικονομική κρίση που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα πλαίσια διεθνούς τριημερίδας στην Αθήνα.
Ειδικότερα Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την ALCO για το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ:
- Παραπάνω από τους μισούς νέους εργάζονται προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον.
- 1 στους 2 νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό για δουλειά. Στους άνεργους νέους το ποσοστό ξεπερνά το 50%.
- 1 στους 3 νέους φοβάται ότι θα χρειαστεί να σταματήσει τις σπουδές του.
- Το 68% φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του.
Ηχηρές ήταν και οι τοποθετήσεις των ομιλητών σε στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε παρουσία σπουδαστών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία.
Όλοι επισήμαναν την αξία της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως εργαλείου ανάπτυξης απέναντι στην οικονομική κρίση, ενώ από την έρευνα φαίνεται ότι οι νέοι που σπουδάζουν εργάζονται πλέον προκειμένου να μην σταματήσουν τις σπουδές τους. Πιο συγκεκριμένα:
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να βασίζεται στο παλιό μοντέλο απασχόλησης 1,1 εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων. Εκτίμησε ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο απέναντι στην κρίση, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην προβεί σε περικοπή των δαπανών για τη παιδεία και κάλεσε ταυτόχρονα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συναίνεση.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγών στην εκπαίδευση και της υιοθέτησης οργανωμένης δια βίου μάθησης. Υποστήριξε ότι σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εξειδικευμένη μεταλυκειακή κατάρτιση και ότι ένας απόφοιτος ΙΕΚ και γενικότερα μεταλυκειακής και τεχνικής εκπαίδευσης βρίσκει πιο εύκολα δουλειά από κάποιον απόφοιτο γενική εκπαίδευσης. Σχολιάζοντας την έρευνα γύρω από τη μετανάστευση των νέων, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην στεγνώσει η Ελλάδα από τα δυνατά μυαλά της.
Η Δρ. Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτική ψυχολόγος και διευθύντρια μεταπτυχιακών σπουδών του Nottingham Trent University της Μεγάλης Βρετανίας στο Athenian College αναφέρθηκε στην μεταλυκειακή εκπαίδευση ως σημαντικού εργαλείου ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης και στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος εκπαιδευτών, που έχει αποτύχει, με αναφορά στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Η Δρ. Λιβανίου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Δρ. Harry McCarry. Head of Human Resource Development του Belfast Metropolitan College (Βόρεια Ιρλανδία), ο οποίος τόνισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι πλέον σκοπός αλλά εργαλείο επίτευξης του σκοπού για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Επίσης δήλωσε ότι στην Ιρλανδία προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κρίση με χιούμορ, αλλά αυτό έχει αρχίζει να στερεύει.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 στις 13:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα από το Athenian College Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ΔΟΜΗ ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του διεθνούς τριημέρου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EALT – Europan Action Leadership Tool (www.ealt.gr).
Την έρευνα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Λαχανάς.
Πηγή : esos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου