Blogger Widgets

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Ενιαία ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα συλλογής του εκπαιδευτικού υλικού και των μετα‐δεδομένων (metadata) που το συνοδεύουν, ετοιμάζει το υπ. Παιδείας. Η πλατφόρμα θα καλύπτει τις ακόλουθες λειτουργικές ανάγκες:


  • • Θα αποτελεί κεντρικό σημείο φιλοξενίας, εύκολης αναζήτησης, χρήσης και αξιοποίησης όλου του επίσημου εκπαιδευτικού υλικού (εκπαιδευτικά εγχειρίδια μαθητή, καθηγητή, ασκήσεις, πολυμεσικό υλικό κλπ)
  • • Θα παρέχει σε κάθε σχολείο/εκπαιδευτικό τη δυνατότητα φιλοξενίας τοπικού εκπαιδευτικού υλικού και μηχανισμό συνεργασίας με τους μαθητές.
  • • Θα ενσωματώνει μηχανισμό υποστήριξης συνεργασιών για τον εμπλουτισμό του επίσημου εκπαιδευτικού υλικού
  • • Θα διασυνδέεται με το αποθετήριο ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύσσεται με το αντίστοιχο ΤΔΕ του ΕΑΙΤΥ
Η πλατφόρμα θα βασιστεί στην υπάρχουσα πλατφόρμα ανοικτού κώδικα/ελεύθερου λογισμικού Openeclass (www.openeclass.org) η οποία έχει αναπτυχθεί από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet) και η οποία χρησιμοποιείται στα περισσότερα ιδρύματα της Γ’ θμιας εκπαίδευσης αλλά και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (eclass.sch.gr). Οι αναλυτικές προσαρμογές και η προσθήκη επιπλέον απαιτούμενων χαρακτηριστικών στην πλατφόρμα θα προκύψουν από τη σχετική μελέτη που εκπονείται με το αντίστοιχο ΤΔΕ του ΕΑΙΤΥ. Επιπλέον κατά τη φάση της υποστήριξης‐ λειτουργίας της πλατφόρμας θα λειτουργεί μηχανισμός συλλογής παρατηρήσεων/ απαιτήσεων των χρηστών με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη των δυνατοτήτων της πλατφόρμας..

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από το ΥΠΔΒΜΘ με ίδια μέσα και περιλαμβάνει τα ακόλουθα πακέτα εργασίας:

Π1: Αρχική Φάση Ανάπτυξης
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την αρχική εγκατάσταση/παραμετροποίηση της πλατφόρμας τόσο σε επίπεδο διεπαφών όσο και σε επίπεδο λειτουργιών καθώς και την ανάπτυξη των απολύτως απαραίτητων υποσυστημάτων με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη ενός προτύπου συστήματος και τη δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας επίσημου εκπαιδευτικού υλικού.

Π2: Ανάπτυξη Κεντρικού Συστήματος
Το πακέτο αυτό αφορά στην ανάπτυξη και προσαρμογή του Κεντρικού Συστήματος της πλατφόρμας στις ειδικές απαιτήσεις του Ψηφιακού Σχολείου όπως αυτές θα προκύψουν από τη σχετική μελέτη που εκπονείται με το αντίστοιχο ΤΔΕ του ΕΑΙΤΥ.

Π3: Ανάπτυξη Υποσυστήματος Σχολείων
Το πακέτο αυτό αφορά στην ανάπτυξη του υποσυστήματος των σχολείων ώστε να παρέχεται σε κάθε σχολείο/εκπαιδευτικό η δυνατότητα φιλοξενίας τοπικού εκπαιδευτικού υλικού και μηχανισμός συνεργασίας με τους μαθητές. Για την αυθεντικοποίηση/πιστοποίηση των χρηστών θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός single sign on (cas.sch.gr) του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Π4: Ανάπτυξη/ενσωμάτωση Μηχανισμού Συνεργασιών
Με το πακέτο αυτό θα αναπτυχθεί το υποσύστημα που θα επιτρέπει την αποτελεσματική οργάνωση και συνεργασία των ομάδων εμπλουτισμού του εκπαιδευτικού υλικού στην Κεντρική Πλατφόρμα παρέχοντας κοινούς χώρους ανταλλαγής αρχείων και συνεργατικά εργαλεία.

Π5: Ανάπτυξη Υποσυστήματος Διασύνδεσης με το Ψηφιακό Αποθετήριο
Στο εν λόγω πακέτο θα αναπτυχθεί το υποσύστημα διασύνδεσης της Πλατφόρμας με το Ψηφιακό Αποθετήριο που θα υλοποιηθεί στο αντίστοιχο ΤΔΕ του ΕΑΙΤΥ.

Π6: Υποστήριξη Λειτουργία Πλατφόρμας
Τέλος με το Π6 θα οργανωθεί η υποστήριξη της λειτουργίας της Πλατφόρμας του Ψηφιακού Σχολείου για πέντε χρόνια (1/1/2011‐31/12/2015) Στην υποστήριξη λειτουργίας θα περιλαμβάνεται τόσο τη διαχείριση και η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της ίδιας της πλατφόρμας όσο και τη οργάνωση και λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης χρηστών και παραγωγής σχετικών αναφορών.

Η υλοποίηση του υποέργου θα γίνει από Εξωτερικούς Συνεργάτες και συγκεκριμένα από επιστήμονες με εξειδίκευση στο χώρο της πληροφορικής και των ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης μάθησης (LMS).



 Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: