Blogger Widgets

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ερχονται τα Τεχνολογικά Λύκεια

Η θεσμοθέτηση Τεχνολογικού Λυκείου, που θα αντικαταστήσει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και θα χορηγεί στους αποφοίτους κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης από το 2011. Σήμερα, υπάρχουν 393 ΕΠΑΛ με περίπου 80.000 μαθητές, ενώ λειτουργούν 109 ΕΠΑΣ με 12.000 μαθητές. Παράλληλα, λειτουργούν 101 μονάδες ειδικής αγωγής με περίπου 3.400 μαθητές.

Ειδικότερα, οι προτάσεις για την αναμόρφωση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης, που τέθηκαν προς διαβούλευση από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια ημερίδας χθες, προβλέπουν τα εξής:

Θα θεσμοθετηθεί Τεχνολογικό Λύκειο, που θα ενσωματώνει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Θα είναι τριετούς διάρκειας και ισότιμο με το Γενικό Λύκειο.

Οι ειδικότητές του θα προσδιορίζονται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα προγράμματα σπουδών θα είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα Επαγγελματικών Περιγραμμάτων, που θα καθοριστούν για όλες τις ειδικότητες.

Στο πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου, θα λειτουργούν τμήματα μεταδευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, διάρκειας ενός σχολικού έτους. Τα τμήματα θα παρέχουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες και θα χορηγούν πτυχίο ανώτερου επαγγελματικού επιπέδου από αυτό του Τεχνολογικού Λυκείου.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου θα κατοχυρώνονται για να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Ηδη, επαγγελματικά δικαιώματα έχουν αποκτήσει 10 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και 16 των ΕΠΑΣ.




 Πηγή : Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: