Blogger Widgets

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Δράσεις του υπουργείου Παιδείας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου παρέθεσε την Πέμπτη (18/11) τέσσερις δράσεις του υπουργείου για την προώθηση της καινοτομίας και την εμπορική αξιοποίησή της.

«Η κρίση μάς πιέζει ασφυκτικά να συμβάλουμε στην απελευθέρωση της δύναμης και της δημιουργικότητας των νέων. Η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία είναι τα κλειδιά για την απελευθέρωση» δήλωσε η υπουργός στην ημερίδα «Δημιουργώ. Καινοτομώ. Επιχειρώ. Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία».

Οι τέσσερις δράσεις που είναι :

  • Δίκτυο«Ζεύξη» για την παραγωγική αξιοποίηση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών στον ελληνικό χώρο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συγκέντρωσης σε μία κοινή πλατφόρμα, όλων των απαραίτητων συστατικών δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων. Η «Ζεύξη» θα αποτελέσει το κανάλι συνεργασίας μεταξύ των δύο ομάδων (από επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, επενδυτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και συμβούλους), από τις οποίες η μία θα βρίσκεται στην Ελλάδα και η άλλη στον πυρήνα-πρότυπο, τη Σίλικον Βάλεϊ.
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτόμων Ιδεών σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Στόχος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη εξωγενούς Οικοσυστήματος Καινοτομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη, προώθηση και χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων ώστε να αξιοποιηθούν παραγωγικά.
  • Συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης εταιρειών που εντάσσονται στην κατηγορία spin-off/spin-out. Ήδη υπάρχουν προς αξιολόγηση 94 προτάσεις που έχουν υποβληθεί και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Φόρουμ Καλών Πρακτικών Καινοτομικής και Νεανικής Eπιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νεολαίας. Στόχος είναι να αναδειχτούν οι καλές πρακτικές, να δικτυωθούν οι δημιουργικοί νέοι μεταξύ τους. Η πρόταση είναι να συμμετέχουν στο εγχείρημα και φορείς εκτός κράτους, όπως η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει καμπάνιες για την καινοτομία.


Πηγή : in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: