Blogger Widgets

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Παράταση μέχρι τις 29/11 για την περαίωση

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18/11, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον προϋπολογισμό του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι στιγμής τα έσοδα από την περαίωση ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.


Νωρίτερα το CapitalTax είχε μεταδώσει τα εξής: Μπορεί η παράταση γενικής προθεσμίας για υπαγωγή στη νέα περαίωση να θεωρείται δεδομένη, το υπουργείο Οικονομικών πάντως επέλεξε την προχθεσινή ημέρα για να στείλει μαζικά χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογουμένους.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε πανικό σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το φορολογικό καθεστώς και τα... τερτίπια της εφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία έχουν «σπάσει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς τηλεφωνούν όσοι φορολογούμενοι έλαβαν εκκαθαριστικό, ζητώντας οδηγίες της τελευταίας στιγμής. Πρέπει πάντως να διευκρινίσουμε, για να καθησυχάσουμε και τους ανησυχούντες, ότι με δεδομένο το γεγονός πως η προθεσμία για τα λανθασμένα εκκαθαριστικά λήγει τις 29/11, ακόμα κι αν δεν δοθεί παράταση στη γενική προθεσμία, όσοι έχουν λάβει σημείωμα στο «παρά πέντε» μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της προθεσμίας, επικαλούμενοι λάθος στο εκκαθαριστικό και ζητώντας έτσι διευκρινίσεις από τη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται.

Όσο για το πώς έχει προχωρήσει η αποδοχή της ρύθμισης μέχρι σήμερα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πηγές του υπουργείο Οικονομικών διέρρευσαν χθες πως τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, όταν μία ημέρα νωρίτερα ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, δήλωνε στο «Βήμα FM» πως από τη νέα περαίωση έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ξαφνική μαζική συμμετοχή μέσα σε μία ημέρα, που διπλασίασε το ποσό, ή διαρροή εντυπωσιασμού για να πεισθούν κι άλλοι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση;




Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: