Blogger Widgets

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΝΑ : Ελληνικό Ροκ

Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1940, παρά τη γερμανική κατοχή (1940 – 1944) και αργότερα τον εμφύλιο πόλεμο (1944 – 1948), οι νέοι της εποχής κάνουν πάρτι χορεύοντας ταγκό και σουίνγκ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια μερίδα της νεολαίας μέσα από τα πάρτι και τις παρέες αναπτύσσει ένα είδος νεανικής κουλτούρας αντιτιθέμενης στον κοινωνικό συντηρητισμό αλλά και στην φθορά των πολιτικών παθών της εποχής. Διακηρύσσει την προσήλωσή της στις τέχνες και στον έρωτα, κοινωνικοποιείται και διασκεδάζει αντισυμβατικά υιοθετώντας αυτό που σήμερα ονομάζουμε ροκ κουλτούρα και ροκ τρόπο ζωής


Η Ελλάδα ανακαλύπτει το ροκ εν ρολ

Η συνέχεια θα έρθει από την ... Αμερικάνικη βάση του Ελληνικού το 1957. Οι ναύτες κάθε Κυριακή πρωί στήνουν το δικό τους πανηγύρι με σουίνγκ αλλά και με τις τελευταίες επιτυχίες των Bill Halley   και Elvis, σε μια μικρή εξέδρα στο Ζάππειο, εκπαιδεύοντας στις χορευτικές φιγούρες του ροκ εν ρολ τις νεαρές ελληνίδες. Ο κόσμος δημιουργεί το αδιαχώρητο. 
Ο κινηματογράφος αναλαμβάνει και αυτός τον δικό του ρόλο προβάλλοντας ταινίες όπως «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα», «Jailhouse Rock» με τον Elvis Presley κ.ά.

Οι δίσκοι βινυλίου, που αντικατέστησαν τους δίσκους γραμμοφώνου, κυριάρχησαν στις αρχές της δεκαετίας 1960 και διέδωσαν ακόμη ταχύτερα το ροκ εν ρολ. Ωστόσο θα χρειαστούν άλλα τρία – τέσσερα χρόνια για να αρχίσει η ελληνική νεολαία να πειραματίζεται δημιουργικά σε αυτό το νέο είδος μουσικής.


Τα πρώτα χρόνια

Μετά το 1960 τα πρώτα «μοντέρνα», σύμφωνα με την ορολογία της εποχής, συγκροτήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Με πιο εμπορικό και ποπ προσανατολισμό οι FORMINX , εισηγητές της θρυλικής γιάνκα , πυροδοτούν την «συγκροτηματομανία» όπου οι νέοι σε κάθε γειτονιά δημιουργούσαν το συγκρότημά τους, μετατρέποντας τις κιθάρες τους σε ηλεκτρικές με τους πιο απίθανους τρόπους. Ακολουθούν οι IDOLS, οι JUNIORS και οι CHARMS  με αγγλικούς και αργότερα με ελληνικούς στίχους. Οι πρώτοι που επέβαλαν τραγούδια με ελληνικό στίχο ήταν οι OLYMPIANS.

Από μια δεύτερη τάση λιγότερο εμπορική που εμπνέεται από τον Bob Dylan , τους Rolling Stones   και γενικά την ιδεολογικά πιο φορτισμένη πλευρά του ροκ, θα γεννηθούν «Το φορτηγό»  του Διονύση Σαββόπουλου όπως και το «In concert and in the studio» του Γιώργου Ρωμανού, όπου τον συνοδεύουν τα μέλη του γκρουπ APHRODITE’S CHILD.


Η ελληνική ψυχεδέλεια

Το ελληνικό ψυχεδελικό ροκ αρχίζει από το 1967 και συμπίπτει χρονικά με την επιβολή της στρατιωτικής χούντας. Εκπροσωπείται από τους αγγλόφωνους SOCRATES DRANK THE CONIUM  , APHRODITE’S CHILD , M.G.C. ,  που δεν παίζουν δική τους μουσική αλλά τραγούδια της αμερικανικής και αγγλικής πρωτοπορίας και τους «ελληνόφωνους» ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ, POLL, ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ, ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ, ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ , ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑκ.ά.


Παράλληλα ο Σαββόπουλος θα εκδώσει το 1969 «Το περιβόλι του τρελού», το 1970 τον «Μπάλλο» και το 1972 το «Βρώμικο ψωμί» . Από το 1973 – 1976 το ροκ ατονεί προς όφελος του αντάρτικου και του πολιτικού τραγουδιού .


Η ροκ αναζωπύρωση

Από το 1976 το ροκ αναζωπυρώνεται με κέντρο την πλατεία Εξαρχείων. Το 1976 κυκλοφορεί το «Μεταφοραί – εκδρομαί ο Μήτσος» του Δημήτρη Πουλικάκου. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τους «Σπυριδούλα» δημιουργεί το «Φλου» . Ακούγεται το Που να γυρίζεις από το Φλου , και με τους ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ το «εν λευκώ» , ενώ οι SOCRATES κυκλοφορούν το «Phos».



  
Η δεκαετία του 1980

Οι SHARP TIES  το 1981 επαναφέρουν τον αγγλικό στίχο και για ένα διάστημα γίνονται πολύ δημοφιλείς. Παράλληλα υπάρχει μια έντονα σατυρική διάθεση που εκπροσωπείται από τον Τζίμη Πανούση και τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» αλλά και τον Ζωρζ Πιλαλί Ζωρζ Πιλαλί – Live 1986. Με περισσότερο ρομαντικές τάσεις εμφανίζονται οι Βαγγέλης Γερμανός, Λάκης Παπαδόπουλος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Φατμέ, Τερμίτες ενώ ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεχίζει τη διαδρομή του παρέα με τους «Απροσάρμοστους».

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία ανθίζει το πανκ ροκ με σημαντικούς εκπροσώπους τους PANX ROMANA,  ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ κ.ά.

Η δεκαετία του 1990
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική περίοδο για την ελληνική ροκ σκηνή η οποία πλέον περνάει σε φάση ωριμότητας. Πολλά είναι τα σημαντικά συγκροτήματα. Από αυτά άλλα συνεχίζουν τη δράση τους από τη δεκαετία του 1980 όπως οι ΤΡΥΠΕΣ , VILLA 21, LAST DRIVE, MAGIC DE SPELL, ενώ άλλα αρχίζουν τότε την πορεία τους όπως οι CLOSER, XAXAKES, ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ, ΠΥΞ ΛΑΞ, ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ, ΜΠΛΕ, ECHO TATOO , DEUS EX MACHINA,  ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ, LOST BODIES, αλλά και η μουσική κολεκτίβα «Αέρα Πατέρα» .
Την ίδια εποχή η heavy metal σκηνή παρουσιάζει τους ROTTING CHRIST, ενώ το ηλεκτρονικό ροκ εμφανίζεται με τους STEREO NOVA.













 




Δεν υπάρχουν σχόλια: