Blogger Widgets

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η Παιδεία χρειάζεται συνέπεια

Οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους,  λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες,  αναλογίζομαι πόσες φορές μέσα στα τελευταία 35 χρόνια έχει αλλάξει το σύστημα  των Πανελλαδικών. Αναρωτιέμαι πόσες φορές μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει  αλλάξει το αντίστοιχο σύστημα σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία,  Φινλανδία π σε όποια άλλη χώρα θέλετε , τονίζει ο κ. Κάτσικας.


Οι πολιτικές για την εκπαίδευση σε μία χώρα έχουν ανιχνεύσιμα  αποτελέσματα μετά την πρώτη πενταετία της εφαρμογής τους. Στην Ελλάδα, όμως,  αλλάζουμε πολιτική σε πυλώνες του εκπαιδευτικού συστήματος περίπου κάθε δύο  χρόνια … Τα λόγια του νέου προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ),  πανεπιστημιακού κ. Σωκράτη Κατσίκα, αποτυπώνουν μια από τις βασικές και χρόνιες  παθογένειες της ελληνικής πολιτικής (σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην  Παιδεία): την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού προς όφελος της ανάπτυξης της  χώρας.

Αυτό πλέον είναι το ζητούμενο από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  η οποία ενεργοποίησε το ΕΣΥΠ για να προχωρήσει μέσω αυτού σε ένα διάλογο για  δομικές αλλαγές στο Γενικό Λύκειο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Θα  μακροημερεύσουν οι αλλαγές που τελικά θα αποφασιστούν ή θα εκπνεύσουν αμέσως  μετά την επόμενη παράδοση παραλαβή του υπουργικού θώκου.

Σε μια βδομάδα έχει  προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικός Εξετάσεις για την εισαγωγή νέων  φοιτητών στα Πανεπιστήμια και στα TEL Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, αναλογίζομαι  πόσες φορές μέσα στα τελευταία 35 χρόνια έχει αλλάξει το σύστημα (ή το όνομα)  των εξετάσεων αυτών. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς αυτόν τον λογαριασμό.  Αναρωτιέμαι, επίσης, πόσες φορές μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει αλλάξει το  αντίστοιχο σύστημα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία,  στην Ισπανία, στη Φινλανδία ή σε όποια άλλη χώρα θέλετε, των αναπτυσσομένων  συμπεριλαμβανομένων , τονίζει, μιλώντας στην Κ ο κ. Κάτσικας.

Χώρες που έχουν  συνειδητοποιήσει ότι η Παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εφαρμογής κομματικών  (ή και προσωπικών, καμιά φορά) στρατηγικών, αλλά αντικείμενο εθνικού σχέδια Η  εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εφαρμογής κομματικών στρατηγικών,  τονίζει κ. Σωτήρης Κατσίκας. ομού, συνεννόησης και συναίνεσης, ακολουθούν με  συνέπεια μακρόχρονα σχέδια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

Ο  κ. Κάτσικας, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου  Πειραιώς και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European  University Association EUA), ανέλαβε την προεδρία του ΕΣΥΠ σε μία περίοδο που το  Συμβούλιο θα κληθεί να οργανώσει τον διάλογο για τη δομή του νέου λυκείου, που  θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, όπως έχει αναφέρει η ηγεσία του  υπουργείου. Στο πλαίσιο του ίδιου επίσης διαλόγου θα τεθεί το ζήτημα του νέου  συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θα εφαρμοστεί το νωρίτερο  το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, η πολιτικό σκηνή στην Ελλάδα πρέπει να  αλλάξει νοοτροπία και να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού  στον χώρο της Παιδείας. Πόσο μάλλον που, πλέον λόγω της δημοσιονομικής κρίσης,  οι πόροι είναι λίγοι και απαιτείται η καλύτερη δυνατή χρήση τους μέσω ορισμού  στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Τρία βασικά βήματα Η μεθοδολογία διαμόρφωσης  στρατηγικών σχεδίων ακολουθεί τρία βασικά βήματα: την ανάλυση του εκπαιδευτικού  συστήματος, τη διαμόρφωση πολιτικών και τον σχεδιασμό ενεργειών.

Στο πλαίσιο  αυτό, εξετάζονται τόσο οι εσωτερικές δυναμικές του εκπαιδευτικού συστήματος όσο  και το περιβάλλον, εθνικό και διεθνές, μέσα στο οποίο λειτουργεί το σύστημα. Η  κριτικό ανάλυση του συστήματος οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με nebs πρέπει να  λειτουργήσει ο χώρος της εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κύρια  ζητήματα και οι προκλήσεις και να γίνει εκμετάλλευση των ευκαιριών. Τα ερωτήματα  αυτά εμπεριέχουν και τους στρατηγικούς στόχους του συστήματος σε ορίζοντα  τουλάχιστον δεκαετίας και τις στρατηγικές.

Τέλος, ο σχεδιασμός μεταφράζει τις  στρατηγικές κατευθύνσεις σε εκτελέσιμες και μετρήσιμες ενέργειες, καθορίζοντας  στόχους, αποτελέσματα, αρμοδιότητες, υπευθύνους, χρονοδιαγράμματα , παρατηρεί ο  κ. Κάτσικας.

πηγή:Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια: