Blogger Widgets

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πληροφορίες προς υποψηφίους για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Το υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου (ΜΔ) από τον υπολογιστή σου ή αν δεν έχεις, από το σχολείο σου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr

  Από χθες Τρίτη 16 Απριλίου «άνοιξε» η  εφαρμογή και να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που περιγράφονται αριστερά στο σύνδεσμο «Οδηγίες Χρήσης» «Σχολική Μονάδα». Για την είσοδό σας στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιήσετε τον 7-ψήφιο κωδικό της σχολικής σας μονάδας καθώς και τον κωδικό ασφαλείας του 2012. Σε περίπτωση απώλειάς του κωδικού ασφαλείας, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210-3443056, 210-3443063, 210-3442076, 210-3442067, 210-3442305. 


Αμέσως μετά την επιτυχή είσοδό σας, μπορείτε να τροποποιήσετε τον κωδικό ασφαλείας της σχολικής σας μονάδας, αν επιθυμείτε μέσω της επιλογής «Αλλαγή Κωδ. Σχ. Μονάδας». Επιπλέον, εμφανίζονται σε μια λίστα όλοι οι μαθητές-υποψήφιοι που υπέβαλαν στο Λύκειο σας αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (εκτός των υποψηφίων του 10%, που μπορούν εύκολα να προστεθούν, όπως περιγράφεται στις οδηγίες χρήσης). 

Ενέργειες Διευθυντών Λυκείων
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:
- Ταυτοποίηση του κάθε υποψηφίου, που προσέρχεται στο Λύκειο για τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή δελτίο εξεταζομένου αν πρόκειται για υποψήφιο που θα λάβει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (90%, ΕΠΑΛ Β, ΕΠΑΛ Α) ή με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και βεβαίωσης πρόσβασης έτους 2011 ή 2012 για όσους υποβάλουν μηχανογραφικό για το 10%. Επισημαίνεται ότι ο κωδικός ασφαλείας πρέπει να δημιουργηθεί από τον υποψήφιο και να τον γνωρίζει μόνο ο υποψήφιος. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί στους υποψηφίους ότι ο κωδικός ασφαλείας τους είναι απαραίτητος για τη μετέπειτα διαδικασία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού τους δελτίου. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος ξεχάσει τον κωδικό ασφαλείας του, θα μπορεί με την ίδια διαδικασία να ξαναδημιουργήσει νέο κωδικό ασφαλείας.

- Κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση, για όσους από τους υποψηφίους προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την από 15/4/2013 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οργάνωσης & Διεξαγωγής Εξετάσεων με αρ. πρωτοκόλλου Φ.252/51474 /Β6, προκειμένου να υπαχθούν στις ειδικές περιπτώσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
1) Για ΓΕΛ: 210-3442699, 210-3442099, 210-3442645, 210-3442702, 210- 3442072
2) Για ΕΠΑΛ: 210-3442696, 210-3442100 

- Παρακολούθηση της λίστας υποψηφίων. Στο τέλος της κάθε λίστας υποψηφίων σε μια σχολική μονάδα εμφανίζονται:
1. Ο συνολικός αριθμός υποψηφίων
2. Αριθμός υποψηφίων που δεν έχουν πάρει κωδικό ασφαλείας
Μετά την έναρξη υποβολής μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική σας εφαρμογή και οι παρακάτω επιλογές
3. Αριθμός υποψηφίων με οριστικοποιημένο δελτίο
4. Αριθμός υποψηφίων που έχουν υποβάλει δελτίο χωρίς οριστικοποίηση
Οι Διευθυντές έχουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτή, αφού έχουν την απόλυτη ευθύνη για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των υποψηφίων, της εποπτείας της δημιουργίας του κωδικού ασφαλείας από τους υποψηφίους και της κατηγοριοποίησης όσων υποψηφίων ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους Διευθυντές να παρακολουθούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά τη διαδικασία του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου. Τέλος, θα πρέπει να ειδοποιήσουν, πριν την λήξη της ημερομηνίας οριστικοποίησης (θα ανακοινωθεί αργότερα), τους υποψηφίους που δεν έχουν υποβάλει-οριστικοποιήσει το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό τους δελτίο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ

Για να ετοιμαστείς, διάβασε τις επόμενες οδηγίες, ώστε να καταλάβεις πόσο εύκολα θα υποβάλεις το μηχανογραφικό σου, αφού πρώτα δημιουργήσεις προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και αφού υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση (αν τυχόν ανήκεις). 

Α. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΥ;
Πρέπει να προσέξεις 3 βήματα:
- να πας στο Λύκειό σου από 16-4-2013 ως 26-4-2013 για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορέσεις τον Ιούνιο να υποβάλεις ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό σου πρέπει να τον σημειώσεις για να τον θυμάσαι μέχρι τον Ιούνιο και να τον γνωρίζεις μόνο εσύ.
- αν ανήκεις σε κάποια ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλεις στο Λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθείς σε μία ειδική περίπτωση .
- να υποβάλεις ηλεκτρονικά το ΜΔ τον Ιούνιο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας 

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής στις σχολές, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ανήκουν στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία δηλαδή, όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις, πρώτα θα κρίνονται για τις θέσεις της γενικής σειράς, όπως όλοι οι υποψήφιοι, και μετά θα κρίνονται και για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής περίπτωσης για όλες τις σχολές που θα δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους. Οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται επιπλέον θέσεις είναι:
- ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
- ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ [με αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη / ορφανοί ή μη αναγνωρισθέντα τέκνα / με μέλος της οικογένειας που πάσχει από συγκεκριμένη σοβαρή ασθένεια / θύματα τρομοκρατίας / πολύδυμα τέκνα (δίδυμα κλπ.)*]
*Η υποπερίπτωση των πολύδυμων τέκνων δεν αφορά όσους θα είναι υποψήφιοι με το 10%.
Επίσης υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες: Μαθητές ή απόφοιτοι εκκλησιαστικών λυκείων και Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για τις οποίες πρέπει από 16-4-2013 ως 26-4-2013 να χαρακτηριστείς στο Λύκειό σου.
Για να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση, πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τη σχετική εγκύκλιο, να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα υποβάλεις στο Λύκειό σου από 16-4-2013 ως 26-4-2013, μαζί με τη σχετική αίτηση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1). Τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναλυτικά για κάθε ειδική περίπτωση θα τα πληροφορηθείς είτε από το Λύκειό σου είτε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να διεκδικήσεις τις επιπλέον θέσεις, πρέπει πράγματι να ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις και να έχεις υποβάλει εγκαίρως στο Λύκειό σου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να ελεγχθούν και από το Υπουργείο Παιδείας και, αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφείς και θα αποκλειστείς για 2 χρόνια από τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Γ. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Αφού δημιουργήσεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) στο Λύκειό σου από 16-4-2013 ως 26-4-2013, θα μπορείς αργότερα να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ. 

Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ. Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο αλλάζουν. Μέσα στην προθεσμία υποβολής των ΜΔ, μπορείς να αλλάξεις το δελτίο σου όσες φορές θέλεις. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο και θα το πληροφορηθείς από το Λύκειό σου και τα ΜΜΕ. 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ : Για τη διευκόλυνση σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ: www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ερ. Α1: Ποιοι εξαιρούνται της διαδικασίας έκδοσης κωδικού ασφαλείας ή υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α1:
Εξαιρούνται i) όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα αποκτήσουν το απολυτήριό τους ενδοσχολικά (για οποιοδήποτε λόγο) και ii) οι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων (υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις), που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού υπολογίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ερ. Α2: Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;
Απ. Α2:
Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων). Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί ενδεικτικά να λάβει υπόψη του τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση για κάθε Σχολή που δόθηκαν πέρυσι και τις αντίστοιχες βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρυσι (www.minedu.gov.gr)(Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Δ1 στη συνέχεια). 

Ερ. Α3: Ένας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α3:
Στην ορισθείσα προθεσμία, 15-4-2013 ως 26-4-2013, ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Επίσης, μετά την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων, ο υποψήφιος που τυχόν ανήκει σε δύο ειδικές περιπτώσεις, αν το επιθυμεί, θα μπορέσει να ενταχθεί σε άλλη ειδική περίπτωση, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. 

Ερ. Α4.: Αν καθυστερεί η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών για την ένταξη του υποψηφίου στις ειδικές περιπτώσεις, πώς θα λογίζεται εμπρόθεσμος;
Απ. Α4:
Στην περίπτωση αυτή, στην προθεσμία που έχει οριστεί ο υποψήφιος υποβάλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει το λόγο της μη συνυποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία, όμως, οφείλει να προσκομίσει μόλις παραλάβει. Η σχετική αίτηση πρωτοκολλείται στο σχολείο και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, οπότε θα μπορέσει να γίνει και η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. 

Ερ. Α5: Μπορεί στα σχολεία να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση;
Απ. Α5:
Εφόσον το πρόσωπο που συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ενώπιον του Διευθυντή Σχολείου και παρουσιάζει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (π.χ, αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης), είναι δυνατή η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για το γνήσιο της υπογραφής από το Διευθυντή. 

Β. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ
Ερ. Β1: Χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΕ είναι δυνατή η ένταξη στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων;
Απ. Β1:
Όχι, το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην αντίστοιχη ειδική περίπτωση, μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.(Βλ. και σχετική ερώτηση Γ3 παρακάτω) 

Γ. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
Ερ. Γ1: Υπάρχει ηλικιακό όριο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ1:
Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέρφια τους. 

Ερ. Γ2: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ2:
Όχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης των τέκνων και των αδερφών τους (π.χ. άγαμα ή έγγαμα) 

Ερ. Γ3: Ποιοι άλλοι μπορούν να ενταχθούν στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων;
Απ. Γ3: Κατόπιν της με αριθμ. 332/2012 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου ΥΠΑΙΘΠΑ, τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αλλοδαποί (που πληρούν τους όρους του άρθρου 5 του ν. 3454/2006), οι έχοντες βάσει του πιστοποιητικού οικογενειακής τους κατάστασης άνω των τριών ζώντα τέκνα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της Α.Σ.Π.Ε. για διάφορους λόγους (π.χ. υπέρβαση του ηλικιακού ορίου του πρώτου τέκνου τους), και δεν αποδεικνύουν έτσι την πολυτεκνική τους ιδιότητα, υπάγονται στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεπώς, στις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων, κατά τις οδηγίες του κεφαλαίου Β3 ii) της εγκυκλίου (πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και τη σχετικά τροποποιημένη υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό και το ονοματεπώνυμο των ζώντων τέκνων-Υπόδειγμα 2α ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΕ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ). 

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ερ. Δ1: Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια Σχολή;
Απ. Δ1:
Όχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ. σπουδάζων/ουσα αδερφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών κλπ). Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων,
επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων. (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Α2 παραπάνω.)

- ΑΔΕΛΦΟΣ/ΑΔΕΛΦΗ ΕΝΕΡΓΟΣ/Η ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ
Ερ. Δ2: Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;
Απ. Δ2:
Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του. Το bonus είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον αριθμό θέσεων ανεξάρτητα του τόπου που φοιτά ο αδερφός/ή, σε όσες σχολές ή τμήματα δηλώσει στο μηχανογραφικό του.

Ερ. Δ3: Ποιος είναι ο ενεργός φοιτητής;
Απ. Δ3:
Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τις Πανεπιστημιακές Σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών. Φοιτητής με αναστολή φοίτησης δε θεωρείται ενεργός φοιτητής.

Ερ. Δ4: Ποιες Σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;
Απ. Δ4:
Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού.

-ΟΡΦΑΝΟΙ
Ερ. Δ5: Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;
Απ. Δ5:
Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.

Ερ. Δ6: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;
Απ. Δ6:
Όχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης του ορφανού (π.χ. άγαμος ή έγγαμος)

- ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
Ερ. Δ7: Ποιοι υπάγονται στην ειδική περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων γ;
Απ. Δ7
: Υπάγονται όσοι υποψήφιοι έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυική δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία ΑΝΩ του 67%. Ως εκ τούτου ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η αναπηρία με ποσοστό ακριβώς 67%, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη αναπηρία πέραν των προαναφερόμενων, εκτός αν η ασθένεια έχει οδηγήσει τον παθόντα σε κινητικά προβλήματα. Αν λοιπόν απορρέουν κινητικά προβλήματα, τότε απαιτείται συμπληρωματικά Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ερ. Δ8: Ποια πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών θεωρούνται ότι είναι σε ισχύ;
Απ.Δ8:
α) Όλες οι γνωματεύσεις που έχουν χορηγήσει ποσοστό αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 από τις Α/θμιες και Β/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρούνται ότι είναι σε ισχύ και μπορούν να χρησιμοποιούνται εφόσον λήγουν οποτεδήποτε μέσα στο έτος 2013 και μετά, β) Όλες οι γνωματεύσεις που έχουν χορηγήσει ποσοστό αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις, από τα ΚΕΠΑ εφόσον λήγουν οποτεδήποτε μέσα στο έτος 2013 και μετά, γ) Όλες οι γνωματεύσεις που έχουν χορηγήσει ποσοστό αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις, από τις ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, τις Επιτροπές Απαλλαγών και τις τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές θεωρούνται ότι είναι σε ισχύ και μπορούν να χρησιμοποιούνται εφόσον λήγουν οποτεδήποτε μέσα στο έτος 2013 και μετά.

Ερ. Δ9: Οι υποψήφιοι με ποιους νεφροπαθείς συγγενείς υπάγονται στην ειδική περίπτωση;
Απ. Δ9:
Υπάγονται οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση νεφροπαθών που έχουν κάνει μεταμόσχευση, ούτε αυτοί που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.

Ερ. Δ10: Για τους τυφλούς παίζει ρόλο το ποσοστό αναπηρίας;
Απ. Δ10:
Η περίπτωση αφορά τους τυφλούς, ως τέτοιους θεωρώντας αυτούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ερ. Δ11: Οι έχοντες συγγενή κωφό υπάγονται σε ειδική περίπτωση;
Απ. Δ11:
Ναι, οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους κωφούς, με ολική απώλεια ακοής, εντάσσονται στην ειδική υποπερίπτωση των κωφαλάλων.

- ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
Ερ. Δ12: Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;
Απ. Δ12:
Ναι, η περίπτωση των διδύμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων και μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατεξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.

Ερ. Δ13: Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε Σχολές της ίδιας περιοχής;
Απ. Δ13:
Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω σε όσες σχολές ή τμήματα δηλώσει στο μηχανογραφικό τους, ανεξάρτητα, όμως, ο ένας από τον άλλο. 

 Πηγή : esos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: