Blogger Widgets

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Διαδίκτυο και Συμπεριφορές Εξάρτησης: Μελέτη σε Ευρωπαίους Εφήβους

Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι αλλά εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο χρειάζεται οδηγίες χρήσης. Κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν στο διαδικτυακό κόσμο, όπως ακριβώς αυτό συμβαίνει και στο φυσικό, πραγματικό κόσμο. Η εμπειρία ζωής, η κριτική σκέψη και η κατεύθυνση είναι σημαντικά, προκειμένου να απολαύσουμε όλα τα οφέλη και να περιορίσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις νεαρότερες ηλικίες και ειδικά για τους εφήβους, οι οποίοι βιώνουν μια συναρπαστική περίοδο πειραματισμού, συγκεκριμένης σκέψης και αναζήτησης της ανεξαρτησίας τους. 
 
Η ομάδα μας, με παιδοκεντρική εκκίνηση, εστιάζει την προσπάθειά της στην εκπαίδευση των νέων και στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών προκειμένου η πολυπόθητη «διαδικτυακή ισορροπία» στην καθημερινότητα των νέων, όχι μόνο να κατακτηθεί, αλλά και να παγιωθεί. 
 
Η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, αλλά και τις καταστάσεις απώλειας ελέγχου. Έχει ένα ποσοτικό και ένα ποιοτικό κομμάτι που αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά και «καθρεφτίζουν» θέματα που απασχολούν επτά Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών επιστημόνων και αποτελεί μια αξιόλογη προσφορά για την κατανόηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς των νέων και τον σχεδιασμό της μελλοντικής έρευνας.
 
Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Saferinternet Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που προάγει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν, την ΕΕ για όλη την καθοδήγηση και υποστήριξη, και ειδικότερα τις Υπεύθυνες Έργου κυρίες Asa Barton, Christine Kormann και Ευαγγελία Μαρκίδου. Επίσης, τους αξιολογητές του έργου Rachel O’Connell και Lars Lööf, καθώς και την τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή κυρίους Donald Greydanus, Hatim Omar και Elisabeth Staksrud, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων μας. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τα σχόλια και τις πρωτοποριακές της ιδέες.
 
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης – οι Συνεργάτες μας από τις επτά Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν βηματοδότησε το ρυθμό της επιτυχίας. Όλοι κράτησαν το φρόνημα υψηλό και το κλίμα ευχάριστο ώστε η ομάδα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο όλο εγχείρημα. 
 
Ωστόσο, το κύριο βάρος της ευθύνης και προσπάθειας, όπως πάντοτε συμβαίνει, σήκωσαν με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση οι ερευνητές της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β ́ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχαν τον συνολικό συντονισμό και την επίβλεψη του έργου και πέτυχαν! Η ικανοποίηση είναι το μεγαλύτερο έπαθλο για όλους! 
 
Πιστεύω και εύχομαι ότι το πλήθος των πληροφοριών που συγκεντρώθηκε θα συμβάλλει στο «σοφό» τρόπο χρήσης από τους νέους ενός μέσου που είναι το πιο συναρπαστικό και καθολικά αναγνωρισμένο στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. 
 
Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα
Καθηγήτρια Παιδιατρικής
Διευθύντρια Β ́ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: