Blogger Widgets

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγός Υγιεινής για τα Σχολικά Κυλικεία

Ο «Οδηγός Υγιεινής για τα Σχολικά Κυλικεία» καλύπτει τις απαιτήσεις  της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 487 (ΦΕΚ 1219Β- 04.10.2000) σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων σε συμμόρφωση με την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της Υγειονομικής Διάταξης Α1β/8577/83 (ΦΕΚ 526/83 τ.Β΄) και της Υπουργικής Απόφασης Α2Ε/οικ. 1653 (ΦΕΚ 563/98 τ. Β΄).
 

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής» περιλαμβάνονται όλα τα σχολικά κυλικεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία επιτρέπεται να προσφέρουν τα παρακάτω προϊόντα:

  • Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Η προσθήκη φρέσκου βουτύρου και εποχιακών λαχανικών (ντομάτα, μαρούλι) είναι προαιρετική.
  • Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φραντζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία
  • Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
  • Τυριά
  • Γάλα σε ατομική συσκευασία
  • Γιαούρτι ‘παντός’ τύπου (χωρίς συνθετικές, γλυκαντικές και χρωστικές ύλες). Επιτρέπονται με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
  • Φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%
  • Ξηροί καρποί σε μικρή συσκευασία
  • Τσάι και λοιπά αφεψήματα
  • Καφές (μόνο για το προσωπικό)


Διαβάστε στο συνημμένο αρχείο Οδηγός υγιεινής No10 για τα σχολικά κυλικεία, ο οποίος εκπονήθηκε από τον ΕΦΕΤ και απευθύνεται στο προσωπικό που προμηθεύεται, διατηρεί, προετοιμάζει και σερβίρει τα γεύματα που προσφέρονται στα σχολικά κυλικεία και στη σχολική καφετέρια. Περιγράφει με λεπτομέρεια όλα τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούνται από τον υπεύθυνο του κυλικείου, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο υγιεινής των τροφίμων στο χώρο αυτό.









Δεν υπάρχουν σχόλια: