Blogger Widgets

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Πράσινα σχολεία με θέα στο μέλλον

Στην ελληνική επικράτεια έχουν παραδοθεί μέχρι 
σήμερα 75 συγκροτήματα, 
ενώ άλλα 43 βρίσκονται υπό κατασκευή.

 Στις ΗΠΑ τα πράσινα σχολεία έχουν εξελιχθεί σε κίνημα γονέων που ζητούν όχι μόνο να κατασκευάζονται παντού, αλλά και να εμφυσήσουν στα παιδιά τους μια οικολογική αντίληψη για τη ζωή. 


Στην Ελλάδα, το μνημόνιο και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών επιβάλλουν πλέον την κατασκευή τέτοιων πράσινων σχολείων, αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράγουν και πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα, είναι περισσότερο φιλικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και φιλοδοξούν υλοποιώντας τις εξαγγελίες περί Νέου και Ανοιχτού Σχολείου να εξελιχθούν και σε πολυχώρους εκδηλώσεων της τοπικής κοινωνίας.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και οι Δήμοι έχουν κατασκευάσει την τελευταία διετία με ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια δεκάδες πράσινα σχολεία, ενώ σε «δεκάδες υπάρχοντα συμβατικά πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις που θα τα μετατρέψουν σε σχολεία με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά». Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που κατασκευάζονται κι αυτά που έχουν ενταχθεί ή έχουν προταθεί στο ΕΣΠΑ για να κατασκευαστούν, συγκροτούν ένα μεγάλο κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, «μιας Ελλάδας που οφείλει να κοιτάζει μπροστά» και συγκυριακά ή όχι, κάνει πράξη ένα μέρος της πολυπόθητης πράσινης ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΚ στην ελληνική επικράτεια έχουν ήδη παραδοθεί 75 πράσινα ή βιοκλιματικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, τα περισσότερα στην Αττική. Αλλα 43 (21 στην πρωτεύουσα 22 στην περιφέρεια) είναι υπό κατασκευή και σε φάση μελέτης είναι 120. Σε 100 από αυτά έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα και η ενεργειακή αναβάθμιση θεωρείται το πρώτο βήμα για το «σχολείο του μέλλοντος», στη λειτουργία του οποίου αργά ή γρήγορα θα συγκλίνουν τα 14.500 σχολεία της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Κατερίνης ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων για την κατασκευή δύο νέων βιοκλιματικών σχολείων προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών όπου κατασκευάστηκε το πρώτο πράσινο δημοτικό σχολείο στη Β. Ελλάδα και θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την εγκατάσταση 21 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια, 12 εκ των οποίων είναι σχολικά συγκροτήματα. Ο Δήμος αναμένει από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών ετήσια έσοδα 100.000 ευρώ. «Εκτός από το οικονομικό κέρδος εξασφαλίζουμε μεγάλο όφελος για την τοπική κοινωνία, που εξοικειώνεται με τη σωστή διαχείριση της ενέργειας» επισημαίνει ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης κ. Σίμος Δανιηλίδης. Ο δήμος προχωρά την κατασκευή δύο βιοκλιματικών νηπιαγωγείων και μελετά πράσινες παρεμβάσεις στο προκατασκευασμένο κτίριο του 1ου Λυκείου Νεάπολης. Η χρήση των φωτοβολταϊκών είναι όμως μόνο μία από τις προδιαγραφές σχεδιασμού βιοκλιματικού σχολείου. Πράσινο γίνεται όταν διαθέτει προστατευμένο κέλυφος (θερμομόνωση με διπλά τζάμια, κουφώματα, εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως, διαθέτει ηλιοπροστασία με σκιασμό των ανοιγμάτων, πέργκολες και φυτεμένα δώματα) παθητικά ηλιακά συστήματα (νότια ανοίγματα, ηλιακούς τοίχους, θερμοκήπια, αίθρια), παθητικό δροσισμό (φυσικό διαμπερή αερισμό, «ηλιακές καμινάδες», ανεμιστήρες οροφής, εξατμιστικό δροσισμό).

Νερό και βλάστηση
Οι αυλές και οι αίθριοι χώροι του λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους άνεσης, αλλά και τα ειδικά μορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ανά περίπτωση χρησιμοποιούνται κατακόρυφα και κεκλιμένα στοιχεία σκίασης (πετάσματα, θάμνοι, δέντρα και πέργκολες, επιφάνειες τρεχούμενου νερού, π.χ. μικροί καταρράκτες, ρυάκια, λιμνούλες και σιντριβάνια), ανοιχτά χρώματα που αποτρέπουν την υπερθέρμανση των επιφανειών, επικάλυψη με βλάστηση που εμποδίζει τις ανακλάσεις και βοηθά στον δροσισμό, φυλλοβόλα δένδρα για σκιά το καλοκαίρι-ήλιο τον χειμώνα, αειθαλή δένδρα όταν χρειάζεται να δημιουργηθεί φράγμα ήχου.

Ακόμη, τοποθετούνται συγκεκριμένα συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με βαλβίδες ball (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ύδατος), δεξαμενές για συλλογή όμβριων υδάτων, κεντρική εγκατάσταση ελέγχου για τα φώτα, πυρανίχνευση και συστήματα αντιστάθμισης θέρμανσης.

 Πηγή : Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: