Blogger Widgets

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Με καταλήψεις και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πιέζουν τα ΑΕΙ

Μπορεί ο νέος νόμος για την Παιδεία να προβλέπει ότι το ακαδημαϊκό εξάμηνο χάνεται, εάν δε γίνουν 13 εβδομάδες μαθημάτων, ωστόσο, οι φοιτητές δε φαίνεται να πτοούνται, συνεχίζοντας και ενδυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Υπό κατάληψη τελούν σήμερα τα 7 Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, τα 9 Τμήματα του Πολυτεχνείου Αθήνας, 3 Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό, Βιολογικό), 18 από τα 21 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, 3 Τμήματα του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και τα 6 τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την αναστολή της εξεταστικής περιόδου αποφάσισαν τα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στο πανεπιστήμιο Πατρών, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διέκοψαν την Τρίτη τις εξετάσεις καλώντας τους συμφοιτητές τους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση που γινόταν σε αμφιθέατρο του Ιδρύματος με αίτημα καταλήψεων.

Τελικά αποφασίστηκε όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση να ξαναδώσουν εξετάσεις στο τέλος της εξεταστικής περιόδου και όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν τις εξετάσεις τους.

Σήμερα, συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Σημειώνεται δε, πως μία από τις παρατάξεις που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των κινητοποιήσεων, είναι η ΠΑΣΠ.

ΣΥΝεχίζεται ο πόλεμος με τη Διαμαντοπούλου
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απάντησε (εκ νέου) στις επιθέσεις του ΣΥΝ, που κατηγορούν το νέο νόμο, ότι θα υποχρεώσει τους φοιτητές, μετά τα τρία πρώτα χρόνια να καταβάλουν δίδακτρα για να συνεχίσουν στο δεύτερο κύκλο σπουδών, που θα ονομάζεται μεταπτυχιακά και θα έχει δια νόμου δίδακτρα.

"Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές", ξεκαθάρισε η υπουργός κάνοντας λόγο για "άθλια ψέματα, που αναπτύσσονται συνειδητά για να δημιουργήσουν αναταραχή στους φοιτητές που δεν έχουν δει το νόμο".

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα συγγράμματα θα δίνονται δωρεάν, ενώ θα υπάρξει επιπλέον πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές σημειώσεις των πανεπιστημίων ανά την επικράτεια.

Στρεφόμενη και κατά ορισμένων συγκλήτων, είπε ότι "το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις", ενώ υπεραμυνόμενη τη νέα ρύθμιση, τόνισε, πως δεν μπορεί ο ακαδημαϊκός κόσμος να αποδέχεται το γεγονός, ότι είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα μαθήματα 13 εβδομάδων σε 7, δηλαδή να μαθαίνουν οι φοιτητές μισά γράμματα.


 Πηγή : news247.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: